Tatjana Vrbnjak
14.3.2019

Stiske žensk so različne

Stiske žensk so različne
Igor Napast Mirjana Drofenik
Aktualno

Predstavitveni dan Materinskega doma Maribor bo v četrtek, 28. marca, od 16. do 18. ure v Klubu Narodnega doma

Že od prvega leta delovanja Materinski dom Maribor v dneh okoli materinskega dneva pripravi predstavitveni dan, letošnji bo že šestnajsti. "Veselimo se vsakogar, ki se bo udeležil našega dogodka," pravi vodja Materinskega doma Maribor Mirjana Drofenik.

Že od začetka so ti dnevi namenjeni predstavitvi materinskega doma in širjenju njegove prepoznavnosti v javnosti. "Zelo pomembno je, da ljudje vedo, da obstajamo in zagotavljamo pomoč mamicam z otroki, nosečnicam in ženskam, ko se znajdejo v veliki stiski."

Stiske, ki ženske (bodisi same ali z otroki) privedejo v materinski dom, so zelo različne. Nekatere se tja zatečejo iz ekonomsko-socialnih razlogov, druge doživljajo nasilje v družini in želijo izstopiti iz nasilnega odnosa in potrebujejo varen prostor in strokovno podporo in pomoč. V materinskem domu, kjer lahko ženska (z otroki) ostane največ leto dni, dobi mnogo več kot le streho nad glavo: tam se lahko umiri, v miru premisli, se odloči za spremembo v življenju in ob podpori in pomoči strokovnih delavk zaživi lepše, samostojnejše življenje.

Predstavitveni dan Materinskega doma Maribor bo v četrtek, 28. marca, od 16. do 18. ure; tudi letos v Klubu Narodnega doma Maribor (v kleti), ki jim že od začetka brezplačno zagotavlja prostor za to prireditev. Nastopili bodo otroci iz skupin Polži in Metulji vrtca Ivana Glinška, Petra Dobnikar iz Zavoda Šola luči s pravljico Izgubljena lučka, Pika dnevni center za otroke in mladostnike bo pripravil delavnico Drevo povezovanja, zaposlene in prostovoljke Materinskega doma pa bodo vodile ustvarjalno delavnico.

Vabljeni k sodelovanju
V podjetju Večer smo se v sodelovanju s Sekcijo za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije, ki deluje pri Socialni zbornici Slovenije, že drugo leto odločili, da v marcu na več načinov pomagamo materinskim domovom po Sloveniji. Majhne ali velike pozornosti, ki bodo zagotovo pričarale velike nasmehe, lahko do konca marca podarite tako, da na 1919 pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo ZENSKE5 in prispevate pet evrov. Denar lahko tudi nakažete na TRR z naslovom Socialna zbornica Slovenije, Sekcija za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji, Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, IBAN SI 56 0201 0001 8187 078, Ljubljanska banka, sklic: SI 00 110. V Mercatorjevih in Sparovih trgovinah po Sloveniji lahko donirate tudi higienske potrebščine, trajna živila, igrače, družabne igre … Akcijo je podprla Generali zavarovalnica. Več si lahko preberete na naši spletni strani www.meseczensk.com.