Petra Lesjak Tušek
14.5.2019

Štiri izobražene Korošice kandidatke za Evropski parlament

Štiri izobražene Korošice kandidatke za Evropski parlament
Nataša Juhnov Volilna skrinjica. Boste oddali svoj glas na evropskih volitvah?
Aktualno

Preverili smo regionalno, torej koroško noto, med kandidati na evropskih volitvah. Prav veliko Korošcev v tokratnem volilnem naboru ni, so pa na listah NSI, SD, Stranke Alenke Bratušek in Desusa štiri Korošice. 

Manj kot dva tedna nas ločita do evropskih volitev, natanko teden dni pa je do prve možnosti za predčasno glasovanje na voliščih. To bo potekalo v torek, sredo in četrtek, torej od 21. do 23. maja, volitve bodo v nedeljo, 26. maja. Pri Večeru Koroška smo na 14 listah potrjenih kandidatov strank oziroma list poslanskih kandidatov za evropski parlament pregledali še regionalno, torej koroško noto. Prav veliko Korošcev tokrat ni v naboru kandidatov za evropskega poslanca oziroma poslanko - so pa na listah štiri Korošice, in sicer dve državni sekretarki, dr. Dominika Švarc Pipan, SD (ministrstvo za pravosodje) in Nina Mauhler, Stranka Alenke Bratušek (ministrstvo za infrastrukturo), Mojca Erjavec, NSI, ki je sicer na Ravnah občinska svetnica, v politiki manj znano ime pa je dr. Maja Sušec iz Mislinje, ki kandidira na listi Desusa. Dominika Švarc Pipan in Mojca Erjavec sta kandidirali za poslanki na Koroškem tudi že na državnozborskih volitvah (v Dravski oziroma Mežiški dolini, okrajih celjske volilne enote), slednja tudi na lokalnih volitvah za županjo Raven, pri čemer je bila tudi kandidatka za občinski svet, v katerega je tudi bila izvoljena. Od štirih kandidatk Mojca Erjavec trenutno v politiki v največji meri deluje (predvsem na Ravnah, kjer živi), medtem ko sta državni sekretarki pretežno vpeti v delo v Ljubljano, Dominika Švarc Pipan ima v Ljubljani tudi stalno bivališče. Nina Mauhler ima sicer stalni naslov glede na objavo v razglasu volilne komisije na Ravnah (Prežihova, dejansko izhaja iz Mežice). 

image
Sašo Bizjak Mojca Erjavec

Mojca Erjavec je kandidatka na listi NSI, katere nosilka je Ljudmila Novak, pozicionirana je na peto mesto na listi. Je diplomirana profesorica angleščine in nemščine ter magistra evropskih študij. Takoj po diplomi, ko je Slovenija postala članica EU, je odšla v Bruselj. Zamenjala je več služb in delala na različnih področjih evropske uprave, med drugim v kabinetu predsednika Evropske komisije. Lani se je vrnila v Slovenijo, kjer je zdaj dejavna na lokalni politični ravni. Izpostavlja okoljske tematike in vključevanje ranljivih skupin v družbo. Kot zanimivost, ki smo jo izpostavljali že na lokalnih volitvah, omenimo, da govori kar sedem jezikov. Dejavna je v društvu v tujini izobraženih Slovencev in društvu Slovencev v Belgiji.

image
Robert Balen Dominika Švarc Pipan

Dr. Dominika Švarc Pipan (rojena leta 1978), ki izvira iz Dravograda, je doktorica politoloških znanosti (Univerza v Ljubljani, 2011), magistra javnega mednarodnega prava (London School of Economics, 2005) in univerzitetna diplomirana pravnica (Univerza v Ljubljani, 2003).  Pred imenovanjem na mesto državne sekretarke na Ministrstvu za pravosodje je kot samostojna pravna svetovalka sodelovala s slovenskimi in tujimi državnimi organi, mednarodnimi organizacijami, nevladnimi organizacijami ter korporacijami, zlasti na področjih mednarodnega humanitarnega prava, človekovih pravic, mednarodnega kazenskega prava, boja proti terorizmu, sodnega reševanja meddržavnih sporov, gospodarskih in investicijskih arbitraž ter regulacije na področju blockchain tehnologij. Med drugim je bila med letoma 2014 in 2016 zaposlena na tožilstvu Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo ter Mehanizma OZN za mednarodna kazenska sodišča v Haagu, še prej pa med letom 2010 in 2014 pa kot strokovna sodelavka na Meddržavnem sodišču v Haagu. V slovenskih in tujih monografijah in periodičnih publikacijah je objavila več kot petdeset znanstvenih in strokovnih prispevkov ter predavala na preko 120 mednarodnih konferencah s področja mednarodnega prava in mednarodnih odnosov. Na listi SD, na kateri je na prvem mestu kandidatka Tanja Fajon, aktualna evroposlanka, kandidira kot tretja od osmih kandidatov. 

image
Nina Mauhler, državna sekretarka ministrstvo za infrastrukturo, Ravne

Nina Mauhler (letnik 1972) je magistrica ekonomskih in poslovnih ved, diplomirala je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, podiplomski študij je nadaljevala na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Ima večletne vodstvene izkušnje iz zasebnega in javnega sektorja. Prvi vodstveni položaj je prevzela leta 2001 v podjetju Prevent, kjer je bila odgovorna za proces oskrbe proizvodnje od nabave do prodaje končnih izdelkov. Med letoma 2003 in 2008 je bila direktorica komerciale v podjetju Stroji, skrbela je za nabavo, skladiščno poslovanje in prodajo. Nato se je zaposlila v Leku, leto kasneje pa najprej delovala kot svetovalka generalnega direktorja Slovenskih železnic za področji komerciale in nabave, nato pa postala generalna direktorica Direktorata za železnice in žičnice takratnega Ministrstva za promet. Kot vodja direktorata je pripravljala predloge zakonodaje, usklajevala zakonodajo s pravom EU in nadzorovala izvajanje infrastrukturnih projektov na področju železniške infrastrukture. Pri delu je sodelovala tudi z drugimi ministrstvi, predvsem z Ministrstvom za finance. Vodila je tudi invalidsko podjetje Jelka, pred imenovanjem za mesto sekretarke pa je v Tamu vodila oddelek plana, nabave in logistike. Na listi stranke Alenke Bratušek je na zadnjem, osmem mestu, nosilka te liste je Angelika Mlinar, poslanka v Evropskem parlamentu, avstrijska pravnica in političarka ter koroška Slovenka.

image
Lek Maja Sušec

Dr. Maja Sušec, ki prihaja iz Srednjega Doliča iz občine Mislinja, pa je najmlajša med kandidatkami iz regije (rojena je leta 1986) in ni ravno politično znano ali uveljavljeno ime. Na listi Desusa, kjer je nosilec aktualni poslanec Evropskega parlamenta dr. Igor Šoltes, kandidira kot šesta. Prav tako kot ostale koroške kandidatke je izobražena kandidatka. Je doktorica kemijske znanosti, vodi oddelek kontrole kakovosti in analitskih znanosti in tehnologij v Leku na Prevaljah. V prostem času se aktivno ukvarja s kinologijo. V svoji predstavitvi na spletni strani Desusa poudarja, da jo veseli delo z ljudmi, izobraževanje in kulturno udejstvovanje. "Želim si varno prihodnost ter dostojno življenje vseh ljudi. Evropa nam ponuja ogromno možnosti za izobraževanje in sodelovanje tako doma kot tudi v EU. Te možnosti moramo izkoristiti in s skupnimi močmi izboljšati življenje vseh. Želim si povezano, svobodno in enotno Evropo," izpostavlja.