Gregor Zalokar
15.4.2019

Steve Aoki prihaja v Slovenijo

Steve Aoki prihaja v Slovenijo
arhiv izvajalca Steve Aoki v prestolnico prihaja 21. junija.
Stop

Šest let po zadnjem podalpskem nastopu kateregakoli mojstra iz prve deseterice lestvice Top 100 DJs bo Ljubljano prvič stresel Steve Aoki. Na Tuševem teku barv ga bodo spremljali Lost Frequencies, Vini Vici, MATTN in Martin Jensen.

Prekletstvo sodobne glasbe je zasičenost, iz katere se lažje kot s kvaliteto prebiješ s provokacijo. Steve se je pozicioniral kot didžej, ki meče oboževalcem torte v glavo, in ti naredijo vse, da bi kakšna pristala prav na njihovem obrazu. Posledično ga mnogi vidijo kot klovna, ki s šovom nadomešča povprečno glasbo. Napaka! Steve je multiinstrumentalist, intelektualec z dvema diplomama (tudi ženske študije) in poslovnež, ki pospravi okoli 25 milijonov dolarjev letno. Ne naključno, saj v tem času opravi okoli 250 nastopov, bogastvo pa rad deli v številnih dobrodelnih projektih.

image
arhiv izvajalca »Tortamojster« v akciji

Sin japonskega rokoborca in ustanovitelja restavracij Benihana ter brat manekenke in igralke Devon (gledali smo jo v Mestu greha) je, že preden je pristal v elektroniki, pustil pečat na kalifornijski hardcore sceni. V studiu se je zapletel z zvezdniki, kot so Linkin Park, Iggy Azalea, Lil Jon, Blink-182, Rage Against the Machine, Fall Out Boy, Will.i.am, Diplo, LMFAO in Tiësto, kot založnik in lovec na talente pa se je izkazal tudi s tem, da je, potem ko ga je zavrnil kup založb, duetu Chainsmokers izdal prvi hit Selfie: »Založbo vodim 18 let, izdali smo punk, hardcore, indie, rock 'n' roll, blues, folk, hiphop in raznovrstno elektronsko muziko ... Pri pesmi Selfie sem sledil občutkom. Skladba je bila satiričen odziv na pop kulturo, katere del smo vsi. Nisem pričakoval, da bo tak hit, mi je bilo pa jasno, da se bo z njo poistovetilo široko občinstvo,« je za Stop povedal pred petimi leti. Glasbenika Chainsmokers sta danes veliki pop zvezdi, več denarja na elektronski sceni pa obrne le Calvin Harris. Kakšen pa je zaodrski Steve? Kolikor je divji na odru, je zadržan v zakulisju, pravo utelešenje zena. Prijazen Japonec, luciden sogovornik, tip, s katerim bi šel na pivo in debatiral o vsem mogočem.

Članek je bil objavljen v reviji STOP.