Jasmina Detela
9.2.2019

Stevardesa Polona Gačnik: Obiskala je 80 držav in skoraj vse kontinente

Stevardesa Polona Gačnik: Obiskala je 80 držav in skoraj vse kontinente
Osebni Arhiv
Popularno

Biti stevardesa ni služba, je način življenja, ki ti da svobodo, okrepi osebni razvoj in in te kulturno izobrazi, pravi 30-letna Polona Gačnik.

Vsaj dvakrat na teden drugo mesto ali država, vsak dan novi obrazi, nenehno spreminjanje okolja. Sliši se res fantastično in 30-letna Polona Gačnik iz Mute, ki vse to doživlja že pet let, pravi, da tudi je. Ne le fantastično, sanjsko, rajsko. Dela namreč kot stevardesa pri letalski družbi Emirates in je v petih letih obiskala že preko 80 držav.

- V Ljubljani ste končali študij na FDV, smer mednarodni odnosi, opravili ste tudi magisterij s tega področja. Zakaj ste se odločili postati stevardesa?

"Šlo je za splet okoliščin. Usodo. Magijo. Spomnim se, kako sem v času magisterija v Benetkah sedela na terasi, opazovala letala in se spraševala, kdo na njih potuje in kam so namenjeni. Vsak večer sem se z njimi vizualno transportirala v svet. Tako se je ustvarila ideja, strast, ki se je čez dobro leto udejanila. Biti stevardesa je prej kot služba način življenja, ki ti da svobodo, okrepi osebni razvoj in samostojnost ter te kulturno izobrazi."

- Je bilo težko dobiti to službo - za katero podjetje delate?

"Delam za letalsko družbo Emirates, ki ima svojo bazo v Dubaju. Prijavila sem se na razpis, ko so iskali nove sodelavce. Pogoji so bili starost, znanje angleškega jezika in končana srednja šola. Vse je trajalo dva dni. Bilo nas je okoli 50. Prvi dan smo opravili preizkus v znanju angleškega jezika, govornega nastopanja, igranja vlog, test osebnosti in podobno. Ob koncu dneva nas je ostalo zgolj pet kandidatk. Naslednji dan smo imeli intervju, na koncu smo bile uspešne štiri. Meni je najverjetneje poleg angleščine pomagalo tudi znanje nemščine, italijanščine in španščine ter izkušnje v tujini in turizmu."

- Dela še kakšna druga slovenska stevardesa ali stevard pri tej družbi?

"Verjetno nas je že več kot 70. Upam, da se ta številka še poveča. Tako se bomo nekateri vsaj lahko upokojili, hehe, in dali možnost te nepozabne izkušnje tudi drugim. Želela bi, da bi si mladi bolj upali sanjati in uresničevati svoje želje, potovati in odkrivati neznano."

image
Osebni Arhiv

- Pet let ste že v tem poslu. Koliko držav ste že obiskali? Se vam je katera posebej priljubila in zakaj, lahko tudi obratno, kakšna slaba izkušnja?

"V tem času sem obiskala preko 80 držav, bila sem skoraj na vseh kontinentih. Kje mi je bilo najbolj všeč, bi težko odgovorila. Služba te nauči kulturne asimilacije, želje po novem, navdiha po izobraževanju ter po razumevanju zgodovine, religije in kulture po svetu. Vedno se rada vračam v Evropo, Rim in Atene me kot odprt muzej vedno pustita nenasičeno, Barcelona me očara s svojo barvitostjo, raznolikostjo, stilom življenja in sangrijo. V Ameriki me navdušuje New York, Avstralija in Nova Zelandija s svojimi krasnimi plažami, hribovito pokrajino. V Afriki mi je zelo pri srcu Capetown, brez besed me je pustil tudi safari v Keniji. Azija pa je zelo raznolika, težko je primerjati razvito Japonsko in Korejo s Kitajsko, Indonezijo in Filipini."

- Kako izgleda vaš delavnik oziroma delovni teden?

"Na mesec lahko imam med 5 do 8 letov, ki so lahko kratki, srednje ali pa ultra dolgi. Pri drugem in tretjem tipu letov vedno ostanemo na destinaciji vsaj 24 ur. To mi omogoča raziskovanje mesta in države."

- Kje živite, če sploh kje?

"Seveda nisem ves čas na poti. Moja baza je v Dubaju. Tam imam stanovanje, ki ga delim s prijateljico in sodelavko iz Romunije. Na mesec sem lahko prosta tudi do 10 dni. Sliši se veliko, pa vendar včasih ob povratku sploh iz Avstralije potrebujem dva dni samo za to, da se naspim, asimiliram."

image
Osebni Arhiv

- Zaslužki so verjetno visoki? Je bil denar eden od motivov za to delo?

"Služba stevardese mi omogoča, da pakiram kovčke dvakrat tedensko, ne enkrat na šest mesecev kot prej, haha. Izbrala sem jo zaradi želje po potovanju, spoznavanju same sebe, odkrivanju novega, tujega. Zelo rada imam to službo, čeprav sem vsak dan obkrožena z novimi in nepoznanimi sodelavci ter potniki, kar je samo po sebi lahko velik izziv. Denar gre z roko v roki s službo, ki včasih ni tako enostavna, kot bi si marsikdo mislil. Sicer pa prednost dajem izkušnjam, doživetjem in avanturam."

- Kako obvladujete časovno razliko (jet lag - mogoče kak nasvet)?

"Vedno se držim časa države, v kateri se nahajam. Če potujem v Avstralijo in je tam dopoldan, poskušam ostati budna, dokler ne nastopi noč. Vedno seveda ni mogoče. Poslušam tudi svoje telo. Ko sem v Dubaju, spim takrat, ko sem utrujena. Sem tudi fizično aktivna in skrbim za raznoliko prehrano."

- Kakšni so po vaši oceni plusi in minusi tega poklica, ki je za mnoge mlade zelo všečen?

"Služba je fenomenalna iztočnica v svet. Dejstvo, da imam svet na dlan, in občutek, da sem ves čas na dopustu, govori samo po sebi. Poleg potovanja sem se naučila samostojnosti. Včasih sem v tuji državi in nihče od sodelavcev ne želi raziskovati mesta, pa grem sama, tudi na večerjo ali kozarec vina. Omogoča mi interakcijo z ljudmi iz celega sveta, kar je fascinantno. Klima v Dubaju je dodatna prednost. Poletje in sončni dnevi skoraj osem mesecev v letu mi omogočajo preživljanje prostega časa na prostem in ob morju. Seveda je služba lahko tudi zahtevna, sploh ko menjujemo različne časovne pasove ali pa imam probleme z nespečnostjo in utrujenostjo. Tudi menjava vremenskih pasov in posledično vpliv na imunski sistem je lahko dodaten izziv. Največji nauk zame je bil, da sem se naučila preživljati prosti čas sama, če je to kdaj treba."

- Vas je bilo že kdaj strah, ko ste bili v zraku?

"Ne spomnim se, da bi me bilo kadarkoli česarkoli strah na letalu. Je najbolj varno prevozno sredstvo, kar jih obstaja."

image
Osebni Arhiv

- Na socialnih omrežji večkrat objavljate fotografije iz različnih držav. Mi v bundah, vi v kopalkah. Kako izgleda vaš prosti dan?

"Prioriteta je, da se spočijem in naspim. Velikokrat gremo s prijatelji ali sodelavci na bazen, se kopat v morje, v kino, na večerje ali pa zgolj spijemo kozarec ali dva in si izmenjamo zgodbe iz letov. Včasih si omislimo kratko potovanje in odkrivanje bližnjih držav."

- Ste poskusili veliko različnih jedi, kaj je bilo najbolj neobičajnega?

"Vedno jem lokalno hrano. Nisem preveč izbirčna, kar pa res ne maram, so koriander, čili in curry. Najbolj neobičajni so bili polži v Parizu, pečeni škorpijoni na Tajskem, na Baliju sem pila kavo 'kopi luwak'. Je najdražja kava na svetu, pridobijo jo iz iztrebkov živali."

- Svoja doživetja tudi zapisujete. Si lahko v prihodnosti obetamo knjigo?

"V osnovi jo pišem za mojo dušo, a vedno bolj ugotavljam, da bi se marsikdo lahko našel v njej. Ne vem še, pustimo času besedo in bom videla."

- Razmišljate o vrnitvi v Slovenijo? Kaj boste delali potem, ko boste prenehali s tem poklicem?

"Razmišljam o menjavi zaposlitve, do konca leta se bom odločila. Odprto puščam tudi idejo o vrnitvi v Slovenijo. Verjamem, da me bosta zakon privlačnosti in usoda popeljala točno tja, kamor sodim. Do takrat pa bom uživala dan za dnem. Zelo sem hvaležna življenju, da mi je ponudilo to priložnost."