Boris Jaušovec
25.3.2020

Srbija od zafrkancije do izrednega stanja

Srbija od zafrkancije do izrednega stanja
EPA Po ulicah patruljirajo vojaki z avtomatskim orožjem.
Svet

Predsednik Aleksander Vučić se jezi, ker mnogi državljani ne jemljejo resno koronavirusa. A še pred dvema tednoma ga niti sam ni jemal resno.

Aleksandar Roknić je urednik pri srbskem dnevniku Danas, ki izhaja v Beogradu: "V Srbiji spričo epidemije koronavirusa velja policijska ura od 17. ure popoldan do 5. ure zjutraj naslednjega dne, kar je zaostritev. Do minule nedelje je popolna prepoved gibanja veljala šele od 20. ure zvečer. A predsednik Aleksandar Vučić še ni zadovoljen. Je že zagrozil, da bo, če državljani te prepovedi ne bodo spoštovali, uvedel policijsko uro že od enih popoldne dalje. In če tudi tedaj ne bo discipline med ljudmi, bo naložil policijsko uro za vseh 24 ur dneva. Upam sicer, da bo ostalo samo pri tem drastičnem opozorilu."
65 oziroma 70 let stari prebivalci smejo od doma le enkrat na teden

Ko virusu ni za štose

Seveda so dovoljene izjeme, recimo za tiste, ki morajo na delovno mesto, da bi lahko funkcionirale nujno potrebne službe. Tako uslužbenci, na primer medicinski ali komunalni delavci v Beogradu, na delo prispejo po točno določenih koridorjih. Psa lahko peljete na sprehod, vendar ne dlje kot 200 metrov od doma. "Starejši od 65 let v srbskih mestih in starejši od 70 let po naših vaseh že tako ne smejo na ulico. Enkrat na teden, kot velja od minule nedelje, so lahko šli zjutraj v najbližjo živilsko trgovino, da so se oskrbeli z živežem in drugimi življenjskimi potrebščinami. In tako bo tudi poslej. V trgovino lahko gredo med 4. in 7. uro zjutraj, kasneje lahko v trgovino pridejo drugi, ki lahko nakupujejo do policijske ure. Kot rečeno, je upokojencem ta možnost dana le enkrat na teden," pojasnjuje strogosti srbskega boja zoper koronavirus naš beograjski sogovornik.

Dodaja, da je za tiste starejše, ki ne morejo sami v trgovino, po Srbiji za zdaj dobro poskrbljeno. Oskrbujejo jih Rdeči križ in številni prostovoljci. Organizacija te pomoči, pa tudi psihološke, je prepuščena občinam, ki pa so se v tem za zdaj dobro znašle, pravi.

Ne predsednik ne srbska vlada pa epidemije v začetku marca, ki tedaj v Srbijo še ni prodrla - prvega okuženega so v državi registrirali 6. marca - nista jemali resno. Roknić: "Joj, vladna konferenca s pulmologom Branimirjem Nestorovićem v začetku meseca je bila nadrealistična. Trdil je, da je koronavirus najbolj smešen virus v zgodovini človeštva in da lahko ženske gredo normalno v šoping v Milano, ker je tam spričo epidemije vse zelo poceni. Da se jim nima kaj zgoditi, ker da jih pred okužbo ščiti hormon estrogen. Netabloidna javnost ni mogla verjeti svojim ušesom. No, Vučić se je pulmologu huronsko smejal. Evo, ni minil niti teden dni od tega zafrkavanja, pa sta isti predsednik in ista vlada uvedla izredno stanje in policijsko uro ter na ulice poslala vojsko. In ker se ljudje na tak obrat za 180 stopinj seveda niso zmogli takoj privaditi, jim zdaj vlada grozi z drakonskimi kaznimi. Kdor krši njene prepovedi in omejitve gibanja, lahko računa z globo 150 tisoč dinarjev, kar je skoraj 1500 evrov!"

Začasno obtičali v Sloveniji
Mestna občina Ljubljana je v sodelovanju s slovensko vlado srbskim državljanom, ki so na poti v Srbijo iz različnih evropskih držav zaradi zaprtja meja ob pandemiji novega koronavirusa obtičali v Ljubljani, zagotovila prostor za bivanje v Športni dvorani Ježica. Toda morda ga ne bo treba uporabiti, saj je slovenska vlada s srbsko dosegla dogovor o vrnitvi. Prvi konvoj v policijskem spremstvu je bil napovedan za sinoči.

image
Robert Balen Srbski državljani so včeraj v negotovosti bivakirali pred veleposlaništvom svoje države v Ljubljani.

Karantena za domače in tuje

Srbija je imela do torka 303 okužene, tri osebe so umrle, podatkov o opravljenih testiranjih ni. Roknić pravi, da so zdravniki v Srbiji pričakovali, da bo vrhunec epidemije pri njih že minulo nedeljo. Očitno se še ni zgodil, saj število okuženih še naprej strmo raste. V 24 urah za 54.
image
EPA Vojska je pripravila improvizirano boolnišnico na beograjskem sejmišču.

Medtem se je iz diaspore vrnilo okoli 300 tisoč Srbov, ki jih je Vučić okaral, da zgolj zato, ker imajo doma zdravljenje zastonj. Prav vračanje Srbov iz tujine se je izkazalo za problem. "Zdaj Srbija svojih ljudi iz tujine sploh ne vrača oziroma ne morejo več z letali pristati na Surćinu, razen s posebej organiziranimi leti. Če kdo pride na kopensko mejo, pa mora obvezno v karanteno. Pravzaprav morajo v karanteno tudi vsi tujci, ki želijo v Srbijo. Naši državljani lahko gredo v dvotedensko karanteno tudi domov, lahko pa jih tako kot tujce namestijo v šotore, ki jih je ob sodelovanju Rdečega križa v Moroviću pri Šidu, blizu meje s Hrvaško, postavila vojska. Tu so ljudje pod strožjim nadzorom, ker se je izkazalo, da doma marsikdo samoizolacije ali karantene ne jemlje resno." Včeraj je vojska postavljala šotore tudi na beograjskem sejmišču, kjer naj bi pridobili prostor za 3000 obolelih.

Roknić še zmeraj dela v redakciji časopisa, vendar velika večina njegovih sodelavcev dela od doma. "Precej bolj si umivam roke, ej, to je tudi razlika od prej," pove malo za šalo, malo zares. "Restavracije, bari in kafiči so zaprti. Družabnega življenja ni več, saj ni niti kulturnih niti športnih ali drugih množičnih prireditev. Odprte so le lekarne in živilske trgovine, tako da je moja sestra, ki je bila prodajalka v trgovini s čevlji, že izgubila delo. Tako gre to pri nas in to masovno. Javnega mestnega prometa v Beogradu ni več, niti medmestnega. Če nimaš avta, ti preostane samo taksi. Otroci imajo pouk po spletu, prilagojen jim je program na nacionalni televiziji."