Gregor Grosman
10.9.2019

Apple predstavil nove iPhone 11, iWatch pete generacije in druge novosti

Apple predstavil nove iPhone 11, iWatch pete generacije in druge novosti
Reuters iPhone 11 Pro
Zanimivosti

Apple je v Steve Jobs Theatru v Cuperinu predstavil jesenske novosti. Težko pričakovani novi iPhone nazadnje. Najzmogljivejši novi pametni mobilnik ameriškega proizvajalca je iPhone 11 Pro, ki bo na voljo v dveh velikostih: s 5,8-palčnim in 6,5-palčnim (Pro Max) zaslonom. Gre za naslednjika modelov iPhone XS in iPhone XS Max, le da imata mobilnika 11. generacije dodatno, tretjo kamero. Vse tri kamere omogočajo snemanje videa z ločljivostjo 4K pri 60 okvirjih na sekundo, imajo 12 milijonov točk, uporabnik pa lahko izbira med ultra širokim kotom (0,5 kratni zum), širokim kotom in tele objektivom z 2-kratnim zumom.

Posebnost je tudi možnost snemanja videa z dvema kamerama hkrati, mogoče je prav tako kombinirati ultra široko kamero s prednjo kamero.

image
EPA

iPhone 11 Pro naj bi po besedah proizvajalca vzdržal 5 ur dlje, kot iPhone XS Max. Priložen mu je tudi 18w adapter za hitro polnjenje baterije. Super Retina zaslon je tipa OLED in ima kontrastno razmerje 2 milijona proti 1. Je tudi 15 odstotkov bolj energijsko učinkovit, kot v prejšnji različici. 

Ohišje iPhone 11 (naslednjik iPhone XR) je iz aluminija in stekla, na voljo pa bo v šesetih barvah. Zaslon Retina (LCD, ne OLED) ima diagonalo 6,1 palca, zvok pa podpira standard Dolby Atmos. Novi iPhone ima dvojno kamero, klasični objektiv in širokokotni objektiv, oba imata ločljivost 12 milijonov točk. Spremenjen je tudi uporabniški vmesnik za fotografiranje. Dve kameri omogočata stereoskopski način fotografiranja. Posebno pozornost so povetili portretni fotografiji in nočnemu načinu, ki se vključi avtomatično, ko je temno ter samodejno osvetli motiv. 

image
Reuters Novi iPhone 11 poganja A13 Bionic.

Video je mogoče hitro posneti tako, da uporabnik dolgo drži gumb za fotografiranje, in video se avtomatično posname. Slo-mo selfie je novi način snemanja videa s prednjo kamero, ki omogoča počasni posnetek. iPhone 11 poganja A13 Bionic, za katerega Apple trdi, da je najhitrejši procesor v pametnih telefonih na svetu. iPhone 11 bo stal 699 dolarjev. 

image
EPA

Tim Cook je napovedal novo generacijo pametne ure Apple Watch, pri razvoju te pa so posebno pozornost posvečali zdravju in aplikacijam, povezanim z zdravjem. "Apple Watch je najbolj napredna in najbolj priljubljena pametna ura na svetu," se je pohvalil Cook. 

image
EPA

Nova, že peta generacija pametne ure je posebna po tem, da bo imela zmeraj vključen Retina zaslon. Pri prejšnjih modelih se je zaslon izključil, ko ste spustili roko, sedaj pa bo ura zmeraj vidna. Tehnologija LTPO omogoča, da zaslon prilagaja hitrost osveževanja iz 60 Hz do 1 Hz, kar je zelo energijsko učinkovito. Ura naj bi tako vzdržala en dan uporabe. 

Ura ima vgrajen kompas. V preko 150 državah bo mogoče z daljšim pritiskom na gumb na ohišju opraviti klic v sili. Tudi če v bližini uporabnik nima iPhona. 

image
EPA Peta generacija Apple Watch bo imela zaslon, ki bo zmeraj vključen. 

Sedma generacija iPada

Zaenkrat je znano, da prihajata novi iPad in novi iPadOS. Operacijski sistem za applov tablični računalnik. Greg Jozwiak je na odru povedal, da je 9,7 palčni iPad med uporabniki najbolj priljubljen, saj ga izbere kar 60 odstotkov kupcev, ki se prvič odločajo za tablični računalnik ameriškega proizvajalca. 

Nova, sedma generacija iPada bo imela diagonalo Retina zaslona 10,2 palca, Smart Connector omogoča priključitev standardne tipkovnice, A10 Fusion čip pa je 2x hitrejši od zmogljivega osebnega računalnika. Ohišje je izdelano iz aluminija, ki ga je mogoče 100-odstotno reciklirati. Osnovna različica bo stala 329 dolarjev, na voljo pa bo 30. septembra.        

image
EPA Greg Joswiak in v ozadju novi iPad sedme generacije.

Družba je predstavila igričarsko platformo Apple Arcade, ki bo od 19. septembra dostopna v 150 državah po svetu, mesečna naročnina pa bo znašala 4,99 dolarjev. 

image
EPA Tim Cook

Apple TV+ vabi gledalce z ekskluzivnimi vsebinami, med katerimi so posebej izpotavili serijo See. 1. novembra bodo dodali prve zgodbe, tudi omenjeno serijo, Apple TV+ bo na voljo v 100 državah, mesečna naročnina za celotno družino pa bo stala 4,99 dolarjev. Tim Cook je dodal še, da vsi, ki bodo kupili novi iPhone ali iPad, bodo Apple TV+ lahko gledali eno leto brezplačno.