Urška Polanc
23.3.2020

Spletna aplikacija bratov iz Radelj ob Dravi: Vizualizacija in napoved širjenja koronavirusa

Spletna aplikacija bratov iz Radelj ob Dravi: Vizualizacija in napoved širjenja koronavirusa
Osebni arhiv Nace in Blaž Štruc.
Aktualno

Da si lahko javnost ustvari čim širšo sliko o koronavirusu, njegovemu širjenju in dejanski resnosti nastale situacije, v kateri smo se znašli, sta 31-letna brata dvojčka iz Radelj zagnala neprofiten projekt.

Nace Štruc, doktorski študent na področju računalništva in informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor, sicer zaposlen v oddelku za raziskave in razvoj Skupine stroka.si., je širjenje koronavirusa z zanimanjem spremljal že pri naših sosedih, po prvem primeru okužbe na slovenskih tleh pa je pričel z zbiranjem podatkov, javno objavljenih na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Pri zbiranju podatkov iz tujih strokovnih virov mu je pomagal brat Blaž Štruc, po poklicu pravnik, ki je poskrbel za vsebinski del spletne aplikacije in vodenje strani na facebooku, s katero projekt približujeta zainteresirani javnosti. 

"V zadnjih tednih smo se v Sloveniji znašli v nepredvidljivi situaciji. Navkljub dejstvu, da so žarišča širjenja novega koronavirusa v Italiji oddaljena le nekaj sto kilometrov, smo se resnosti situacije zavedali šele takrat, ko je bila epidemija že tako rekoč pred vrati," razmišljata brata Štruc. 

Zakaj Alpaka?
Nekakšno 'osebno znamko' sta določila že pred leti, ko sta iskala ime, za katerim bi stale njune ideje: "V tistem času sva prvič v živo spoznala tudi te čudovite živali, ki človeku rade zaupajo in se v njegovi bližini počutijo dobro in varno. So inteligente živali, mirnega značaja. So radovedne in zelo pozorne. Njihove velike oči izžarevajo prijaznost. Alpakine karakterne značilnosti z lahkoto preslikamo na posameznika oziroma vrline, ki so v življenju pomembne."

Analiza podatkov in širjenje bolezni

Pri analizi podatkov in širjenju bolezni v primerjavi z drugimi državi v prvih dneh po odkriju sta - dokler se poročanje ni formaliziralo -, naletela na precej izzivov. Ugotovila sta, da je prihajalo do napak v poročanju in posledično do netočnih vizualizacij in interpretacij.

Ustvarila sta spletno stran http://covid19.alpaka.si, s katero analizirata in vizualizirata razvoj in širjenje bolezni v Sloveniji v primerjavi z nekaterimi ostalimi državami Evropske unije. Podatki o okuženih, številu opravljenih testov, številu hospitalizacij, ipd., se na spletni strani večkrat dnevno osvežijo. Interaktivni zemljevid nazorno prikazuje podatke po slovenskih regijah.

Že po prvih dveh tednih epidemije podatke več ne zbirata ročno, saj so na NIJZ formalizirali poročanje, prav tako pa so oblikovali več spletnih skupnosti za neformalno zbiranje podatkov (ena izmed boljših je skupnost COVID-19 sledilnik, ki skrbi za dnevno popisovanje podatkov in njihovo zbiranje ter izmenjavo).

Pri projektu "Alpaka – analiza o širjenju koronavirusa v Sloveniji" se tako v zadnjih dneh v večji meri posvečata le obdelavi že zbranih podatkov in njihovi vizualizaciji. Spletna stran je v posodobljeni različici prilagojena tudi pregledovanju na mobilnih napravah.

image
Screenshot Velja opozorilo, da grafi včasih ne dajejo povsem jasne slike, pomembna je njihova pravilna interpretacija.

Predikcija širjenja bolezni na podlagi preteklih podatkov

"To je precejšen izziv in zahtevna naloga, saj je napoved povsem odvisna od kvalitete poročanja, kar pa je v primeru koronavirusa odvisno tudi od števila izvedenih testiranj. Ravno zaradi tega si obiskovalci včasih napačno interpretirajo grafe. Včasih se zgodi tudi, da različni mediji dnevno statistiko objavijo pred NIJZ. Tako lahko pride tudi do razhajanja med podatki," sta pojasnila.  

Strokovnjaki na področju širjenja bolezni tako zatrjujejo, da je dejansko število okužb nekajkrat višje, kot sicer izpovedujejo številke v podatkih, na katerih so grajene njune statistike v obliki vizualizacij.

Odzivi na njun projekt so pozitivni, prejela sta tudi dosti idej, kako ga še izboljšati in dodatne vire podatkov. Želita si vzpostaviti še vizualizacije znotraj namenskega Microsoftovega orodja Power BI za vizualizacijo podatkov. S tem bosta prihranila še nekaj časa za razvoj dodatnih vizualizacij in obdelavo ter analizo podatkov, ki jih zbirata.