VČ, DR
9.10.2019

Sova: Direktor Kozmelj parlamentarnim nadzornikom ne da kadrovske dokumentacije. Izredno nevarna praksa, se je odzval Tonin

Sova: Direktor Kozmelj parlamentarnim nadzornikom ne da kadrovske dokumentacije. Izredno nevarna praksa, se je odzval Tonin
Andrej Petelinšek Zvonko Černač v poslanski klopi
Slovenija

Sova: V nadzoru smo ustrezno pojasnili kadrovsko politiko, KNOVS je zlorabil tajne podatke za klevete in diskreditacijo agencije, gre za kazniva dejanja. Žan Mahnič: Očitno je Črnčec poklical Kozmelja.

Matej Tonin, predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), je za Večer potrdil, da je Sova dostop do zahtevane dokumentacije o zaposlitvenih postopkih v času Šarčeve vlade zavrnila. Odzval se je tudi na twitterju. "Pristojnost KNOVS je nadzorovanje dejavnosti SOVE, kamor spada tudi kadrovanje. Preverjanje zakonitosti zaposlovanja je pomemben element nadzora, zato je oviranje nadzora popolnoma nesprejemljivo. KNOVS bo uporabil vse pravne možnosti za odpravo nesprejemljivih ovir pri nadzoru," je zapisal.

In v četrtek še enkrat, z napovedjo nove seje KNOVS.

​KNOVS se je na Sovo v nadzor odpravil v začetku oktobra, po objavi informacij, da naj bi bil kabinet premierja Marjana Šarca interveniral za zaposlitev občinske uradnice iz Škofljice. Zanjo je Šarec potrdil, da jo pozna, zavrnil pa je, da bi ji bil v Sovi uredil službo. 

Kaj smejo nadzorniki?

Kot po naših informacijah izhaja iz zapisnika, ki ga je direktor Sove Rajko Kozmelj poslal KNOVS oziroma vodji skupine, ki je šla v nadzor, poslancu Žanu Mahniču (SDS), Kozmelj pojasnjuje, da so že med nadzorom ustrezno pojasnili kadrovsko politiko na Sovi. Ta sicer prav v teh tednih z javnim razpisom prvič v zgodovini išče nove sodelavce. Kozmelj je šel še dlje: parlamentarni komisiji očita zlorabo tajnih podatkov, kazniva dejanja in kršitev časti in dobrega imena poslancev državnega zbora, pri čemer upa, da bo to kot nečastno prepoznal predsednik komisije Matej Tonin in kršitelja pozval k odgovornosti ter o tem obvestil predsednika DZ in druge pristojne. 

Kozmelj tudi očita, da se je ob prihodu predstavnikov komisije na Sovo prejšnji teden, takoj ko je bil pregled zaključen, na družbenih omrežjih znašlo ime osebe, katere zaposlitev je bila predmet obiska. Pa čeprav so bili predstavniki parlamentarne komisije opozorjeni, da gre za tajne podatke. Po mnenju vrha Sove so bili posredovani novinarjem nezakonito, tudi z namenom razširjanja klevet in blatenja ugleda agencije. Hkrati tudi meni, da parlamentarna komisija nima pristojnosti za podatke, ki jih zahteva, saj da gre za pristojnosti inšpektorata za javne uslužbence. Glede konkretne zaposlitve je Kozmelj prepričan, da so KNOVS posredovali vse okoliščine in dejstva postopka. Po zakonu o Sovi da komisija lahko nadzira konkretne zadeve le na področju operativnih zadev in izvajanja posebnih oblik pridobivanja podatkov, ne pa tudi na drugih delovnih področjih agencije. Vodja pooblaščene skupine Žan Mahnič da je odredbo presegel in zahteval podatke o konkretnem postopku zaposlitve uslužbenke agencije, vključno s kriteriji za izbiro.

Mahnič: UdboSova

Mahnič se je ostro odzval na twitterju: "Ko smo bili na nadzoru, nam je politični direktor Sove Kozmelj dejal, da bomo dokumente dobili. Vmes ga je očitno klical Damir (Črnčec, op. ur.) in mu jih pošteno napel. Parlamentarnega nadzora ni več, UdboSova lahko počne, kar želi. In nekateri bi tem totalitarcem še večali pooblastila."

Tako pa se je zadeva zaostrovala že čez dan: