Nejc Strojnik
9.2.2019

Nekateri v fitnes s fotografijo, kako bi radi izgledali

Nekateri v fitnes s fotografijo, kako bi radi izgledali
Osebni arhiv Tadej Novinšek izpostavlja pravilno in zdravo prehrano.
Šport

Novo leto, novi jaz, si nekateri obljubijo ob začetku januarja. Pa so fitnesi januarja res bolj polni? Pogovarjali smo se s Tadejem Novinškom iz ravenskega fitnesa BitFit, ki pravi, da je vadba lažji del. Težji del je pravilna prehrana.

Čeprav je verjetno najpogostejša novoletna zaobljuba hujšanje, Tadej Novinšek iz fitnesa BitFit na ravenskem DTK-ju v januarju ni opazil bistveno večjega obiska. Pred leti, pravi, se je januar glede na druge mesece zelo razlikoval. Zdaj tega trenda ne opaža več. "Veliko jih hodi čez celo leto, tako da januarja ni kakšnega posebnega navala." Poleg januarja je zanimiv tudi mesec maj. "Takrat pridejo zadnji optimisti, ki si do poletja želijo boljše postave. Če so pridni, se da v dveh mesecih narediti veliko," pravi Novinšek. A kaj, ko je pridnih bolj malo. Od desetih, ki pridejo, v povprečju do želenega rezultata prideta dva. "Od sebe dajo 20 odstotkov in pričakujejo 100 odstoten rezultat." 

​Osebnega trenerja potrebujejo tekmovalci, drugi ne

Novinšek tistim, ki se odločijo za fitnes, priporoča, da hodijo štirikrat ali petkrat na teden. "Če vam je fitnes edina rekreacija in hodite enkrat tedensko, si kradete čas in denar, saj ne boste dosegli nobenega napredka." Poleg same vadbe je, tako Novinšek, ključnega pomena prehrana. "Trening je lažji del. Težji del vsega skupaj je hrana. Sam ne zagovarjam diet. Človek gre na dieto, ko je bolan. Potrebno je spremeniti način prehranjevanja. Zdrava hrana je lahko še bolj okusna kot nezdrava. Nista samo piščanec in brokoli," pravi Novinšek, ki prehranske dodatke sicer zagovarja, a jih nikakor ne označuje kot ključne. "Če si ljudje ne uredijo prehrane iz hladilnika, tudi s fat-burnerji ne bodo dosegli ničesar. So pa dodana vrednost, ko imaš urejeno prehrano."

image
Osebni arhiv Rezultati bodo vidni, če boste fitnes obiskovali štiri ali petkrat tedensko.

Sam ne zagovarja niti osebnih trenerjev. "Osebnega trenerja potrebujejo body building tekmovalci. Nekdo, ki ima 20 kilogramov preveč, ga ne potrebuje. Sam vsem, ki sprašujejo po osebnem trenerju, predlagam, da denar, ki bi ga namenili za trenerja, raje porabijo za pravo prehrano, ki ni poceni," pravi Novinšek, ki vsakega novega člana vpelje, z njim naredi kratkoročni in tudi dolgoročni plan. Prevladujoče starostne skupine ne more izpostaviti, saj pravi, da prihajajo tudi 70- in več letniki. Tudi nobeden izmed spolov ni v večini. 

​Ena ura čisto dovolj

Ljudje, ki začnejo hoditi v fitnes, se pogosto obremenjujejo, če vaje delajo pravilno. "Bolj je pomembna sama intenzivnost. Naprave so narejene tako, da ne morete delati napačno. Drugače je, ko delate z lastno težo, tam je dobro, da je nekdo z vami. Na napravah pa res ne morete zgrešiti," je prepričan Novinšek, ki dodaja, da je ura intenzivnega treninga povsem dovolj.

image
Profimedia ”Ljudje v zadnjem času ljudje prihajajo predvsem zaradi boljšega splošnega počutja, izgled je le neka dodana vrednost.”

Kmalu bo minilo četrto leto, odkar je Novinšek odprl fitnes. V tem času se je nabralo že veliko, tudi zabavnih prigod. "Nekateri so s sabo nosili fotografije in mi kazali, kako bi radi izgledali, a to ne gre na tak način. Opažam pa, da v zadnjem času ljudje prihajajo predvsem zaradi boljšega splošnega počutja in je izgled le neka dodana vrednost. Sam vsakemu povem, da naj bo realen in da si naj predstavlja, da je avto. Dokler boš avto servisiral, ga boš lahko vozil. Podobno je s človeškim telesom," pravi Novinšek, ki opaža, da so ljudje v povprečju vedno bolj v formi. "Fitnes je vse kaj drugega kot samo mišice. Po vadbi si bolj zdrav, zadovoljen, bolje spiš, bolje ti delujejo možgani in bolj si skoncentrirani. Vsem mišice niti niso všeč, nekateri se jih branijo."

Novinšek, ki je pred nekaj meseci na ravenski pošti odprl trgovino s športno prehrano, v kratkem načrtuje novo širitev. V pritličnih prostorih DTK-ja, kjer je bil fitnes pred prenovo (zdaj je v prvem nadstropju), bo razširil ponudbo. Poleg klasičnega fitnesa bo ponujal crossfit funkcionalni trening in funkcionalne vadbe.