Nejc Strojnik
26.1.2019

Snežne mojstrovine letos na Grajskih travnikih

Snežne mojstrovine letos na Grajskih travnikih
Urška Polanc Graditelji pridejo iz različnih slovenskih krajev.
Aktualno

Zadnji konec tedna v januarju je v Črni na Koroškem že več kot četrt stoletja posvečen prireditvi Gradovi kralja Matjaža

Letošnji Gradovi kralja Matjaža so, kljub temu da so že 27. po vrsti, nekoliko drugačni. Snežne mojstrovine namreč gradijo na novem prizorišču. Dosedanje mokrišče v Mitneku v Podpeci so zamenjali Matevžavi travniki, ki so nekoč služili kot iztek črnjanskih skakalnic, v namen prireditve pa so jih preimenovali kar v Grajske travnike. Tridnevna prireditev se je s tradicionalnim, z baklami obsijanim slalomom začela včeraj zvečer.

image
Tomo Jeseničnik Prireditev trajala tri dni.

Vrhunec je danes, ko so se graditelji ob 10. uri zapodili v kupe pripravljenega snega. Nekdo tam zgoraj je uslišal tudi županjo Romano Lesjak, ki je pred časom dejala, da upa še na kakšen centimeter naravnega snega. Bogat je tudi spremljevalni program. Ne le odlični koroški glasbeniki, obiskovalce razvajajo tudi s prav posebno kulinarično ponudbo. Ponujajo odojek kralja Matjaža, princesino baklavo s pistacijo, falafel divje jage, grajski burger in še kaj. Današnji dan je torej namenjen "trdemu delu" in večerni zasluženi zabavi, jutri pa bodo na svoj račun prišli otroci. Za njih pripravljajo ustvarjalne delavnice, predstavo, nastop zasedbe BQL ...

Celotna prireditev je tradicionalno zaznamovana tudi s priložnostnim filatelističnim sklopom, ki ga skupaj izdajata Občina Črna in Koroško filatelistično društvo. Sestavljata ga priložnostni dotisk na dopisnico in priložnostni poštni žig, ki je danes v uporabi na črnjanski pošti. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava v prostorih občine, je oblikoval arhitekt Borut Bončina, osnovno fotografijo je prispeval Boris Keber.

Nova lokacija, nov režim
Z novo lokacijo se bodo v Črni izognili tudi ozki cesti proti Mitneku in nejevolji obiskovalcev, ki so za prihod do prizorišča porabili veliko časa. "Obiskovalci lahko parkirajo v Mušeniku, tudi znotraj Črne, če bodo imeli srečo in bodo našli prosto parkirno mesto, ter se nato do prizorišča podajo peš. Za graditelje so zagotovljena parkirna mesta neposredno ob lokaciji," je prometno ureditev opisala županja.