Urška Polanc
9.2.2019
Nejc Strojnik
9.2.2019

Smučišča na Koroškem: Ko pade sneg, se obisk takoj poveča

Smučišča na Koroškem: Ko pade sneg, se obisk takoj poveča
Nitro Kope Koroška smučišča so vedno bolj priljubljena tudi za izvedbo šol v naravi.
Aktualno

Koroška smučišča od konca decembra obratujejo neprekinjeno. Pomanjkanje naravnega snega ima vpliv, ki ni ključen. Veliko je šol v naravi in tečajev za otroke.

Preverili smo stanje na vseh koroških smučiščih, ki od konca decembra obratujejo bolj ali manj neprekinjeno. Letošnja zima z naravnim snegom res ni bogata, zato si na smučiščih, kolikor dopuščajo temperature, pomagajo z umetnim zasneževanjem.

"Po nedavni odjugi sicer ni več zimske idile, a še vedno nemoteno obratujemo," pravi Srečko Podojsteršek iz smučišča Bukovnik v Dravogradu, kjer imajo 33 centimetrov kompaktnega snega. Nad zimskimi razmerami v tej sezoni prav tako ni navdušen Blaž Jelen iz črnjanskega smučišča, ki opaža, da zaradi visokih temperatur vsako leto težje proizvedejo umetni sneg, za kar so tudi stroški elektrike vedno višji. Podobno kot Podojstršek tudi Jelen meni, da je kljub dobro zasneženi progi naravni sneg še vedno pika na i. "Če ni naravnega snega, ni pravega občutka zime, ni idile. Ljudje ne hodijo radi smučat, če je okolica zelena. Ko pade sneg, se obisk takoj poveča."

Še pred dobrim tednom so bile razmere na belih strminah nekoliko boljše, neugodno je bilo deževje, ki je prejšnji konec tedna zajelo tudi Koroško. "Zdaj bi sezona morala biti na vrhuncu, pa nam je pobralo naravni sneg. Kakšne krize sicer ni, na progi je snega še dovolj, smučišče bi preživelo tudi še eno odjugo," pravi Jelen, ki kljub slabi "snežni letini" ni opazil, da bi bilo smučarjev manj kot prejšnja leta.

Na ravenski Poseki, kjer jim je deževje odneslo približno deset centimetrov snega, nimajo težav. "Ni briljantno, a je povsem zadovoljivo. Seveda se ne bi branili naravnega snega, a tudi z umetnim gre," nam pove Aleš Logar, direktor javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti na Ravnah.

image
Nejc STROJNIK Poseka je ima med koroškimi smučišči najnižjo nadmorsko višino.

Dobre šole smučanja

Logar pojasni, da sta za Poseko prioriteta Smučarski klub Fužinar in šole v naravi. S temi se letos prvič spoznavajo tudi na Bukovniku, kjer sodelujejo s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Ajda. Letos se je pri njih smučati učilo okoli sto osnovnošolcev.

"Dobro je, da nam vreme dovoljuje umetno zasneževanje. Obisk smučišča je soliden in primerljiv s prejšnjimi zimami," pa nam je povedal Dejan Rodošek s smučišča Rimski Vrelec, kjer poudarek dajejo predvsem smučarskim tečajem za vrtčevske otroke in učence prve triade osnovne šole. Imajo še okoli 50 centimetrov snega.

image
Luka ŠART Na smučišču Rimski Vrelec v Kotljah dajejo poudarek smučarskim tečajem.

"Veseli me, da so domačini spoznali, da imamo tudi v domačem okolju dobre šole smučanja in deskanja," je še dodal Rodošek. Rimski Vrelec bo obratoval vsaj do začetka marca. Takšne plane imajo tudi na večini drugih smučišč. Vrhunec sezone namreč šele prihaja. Čez dober teden se za učence in dijake Koroške regije pričnejo zimske počitnice. Na Poseki bodo lahko ravenski, prevaljski in mežiški učenci in dijaki smučali brezplačno, saj jim bodo občine, iz katerih prihajajo, priskrbele kupončke za brezplačno smuko. Prav tako bo za vse osnovnošolce iz občine Dravograd brezplačno smučanje na Bukovniku. Zelo poceni smuko omogočajo tudi v Črni, kjer lahko tamkajšnji osnovnošolci kupijo sezonsko vozovnico po simbolični ceni, ki zajema le stroške izdelave vozovnice. Sicer Jelen pravi, da na smučišču ni veliko Črnjanov, saj jih ne smuča dosti. Več smučarjev je iz sosednje Mežice, Prevalj, prihajajo tudi iz Šoštanja in Avstrije.

Na Peci odlična podlaga
Preverili smo še čez mejo, na Peco, kjer imajo odprte vse proge, smučati je mogoče tudi v dolino, na snežno podlago ni bistveno vplivalo niti deževno vreme minuli konec tedna. "Z obiskom smo zadovoljni, sicer je skupno nekoliko manjši kot lani, to pa zato, ker smo v letošnji zimi smučišče odprli skoraj dva tedna kasneje. Če pogledam samo januar, je ta boljši od lanskega," je povedal Franc Skuk in dodal, da je najbolj pomemben mesec v sezoni februar. Od njega je zaradi počitnic v veliki meri odvisna uspešnost celotne sezone. "Za zdaj je videti dobro. Da bi se le nadaljevalo lepo vreme. Tudi snežna podlaga je odlična. Je ravno prav trdo, a ne ledeno," pravi Skuk. Peca je zaradi bližine izjemno zanimiva tudi za Slovence. Od vseh smučarjev je na Peci okoli 40 odstotkov slovenskih, ki so, tako Skuk, razmeroma dobri smučarji in imajo radi nekoliko tršo snežno podlago. Veseli ga tudi dejstvo, da je na Koroškem veliko manjših smučišč, kjer se otroci naučijo smučati, zaradi česar je odstotek dobrih smučarjev mnogo višji, kot bi bil sicer. Smučarske čevlje in smuči si rad nadene tudi sam, a v smehu pripomni, da je sproščeno smučal pred petimi leti, zdaj je vsak dan na snegu povezan s kako obveznostjo, opravkom.

Višje manj težav

Tudi v Ribnici na Pohorju so v letošnji sezoni zadovoljni z obiskom, trenutno imajo zasedene tudi vse nočitvene kapacitete v apartmajih. Snega imajo še vedno dosti, od 30 do 40 centimetrov, odprt je tudi smučarski poligon, vse tri proge - modra, rdeča in črna - nekaj težav imajo le s tekaško. Med tednom v glavnem smučajo šolarji iz šol v naravi, ob koncu tedna pa prihajajo ostali gostje.

image
Urška POLANC V Ribnici na Pohorju imajo med tednom veliko šol v naravi, ob koncih tedna prihajajo tudi drugi gostje.

Dokler bo sneg, bomo v Ribnici smučali, je dejal Iztok Helbel, vodja smučišča Ribnica na Pohorju. Ni pa to edino smučišče v Ribnici. Še višje, na Ribniški koči, so okoli 10. januarja pognali vlečnico na Črnem vrhu. Obratovala bo do konca marca, saj bojazni, da bi vremenske razmere uničile progo, ki ima 50 centimetrov kompaktnega in naravnega snega, ni, nam je povedal upravljavec Erik Marsel. "Ker smo tako visoko, težav ni, v naravi je skoraj meter snega," je dodal. Letos jih bo obiskalo okoli deset šol v naravi, nekaj okoliških, iz Slovenj Gradca, Mute in od drugod. Urejeno imajo tudi tekaško progo.

Prav toliko snega imajo tudi na Kopah, je pa zadnja odjuga pobrala naravni sneg. Ves čas imajo odprte vse proge. Zadovoljni so tudi z obiskom. V lanski sezoni so našteli 80 tisoč smučarjev, v letošnji si želijo rezultat še izboljšati. Za zdaj kaže dobro, saj so do konca januarja našteli 37 tisoč smučarjev, kar je približno tri tisoč več kot v enakem obdobju lani, je povedal Boštjan Paradiž, prvi mož podjetja Vabo, ki upravlja s smučiščem na Kopah. Zadovoljni so tudi z zasedenostjo nastanitvenih kapacitet. Ogromno imajo šol v naravi. Do konca februarja imajo nastanitvene kapacitete v Grmovškovem in Lukovem domu ter tudi v hotelu v Slovenj Gradcu polno zasedene. Delujeta tudi otroški poligon in tekaška steza. Letošnja novost je party ratrak, s katerim se lahko po zaprtju smučišča zapeljejo obiskovalci.