STA, U.G.
20.5.2020

Smučarija: Kaj bodo počeli Mitja Kunc, Aleš Gorza in Denis Šteharnik? Status Neje Dvornik še nejasen.

Smučarija: Kaj bodo počeli Mitja Kunc, Aleš Gorza in Denis Šteharnik? Status Neje Dvornik še nejasen.
Tomaž Ranc Mitja Kunc
Šport

Slovensko alpsko smučanje je pred novimi izzivi - kako zagotoviti delovanje po pandemiji novega koronavirusa. Predlog strokovnega sveta Smučarske zveze Slovenije (SZS) bo v torek potrjeval alpski odbor, a to bi morala biti le formalnost.

Največja kadrovska sprememba je vezana na Janeza Slivnika, ki bo z mesta glavnega trenerja deklet za tehnične discipline prestopil v vlogo koordinatorja vseh reprezentantov in trenerjev. Na njegovo mesto bo stopil dosedanji pomočnik Sergej Poljšak, ki pa bo z Mitjem Kuncem pomagal le Tini Robnik in Ani Bucik. Po samostojnem programu bo vadila Meta Hrovat, tako kot v hitrih disciplinah že več let Ilka Štuhec, nejasen je status Maruše Ferk, Neja Dvornik pa naj bi sodelovala s trenerjem za evropski pokal Denisom Šteharnikom.

image
Andrej Petelinšek Neja Dvornik

Pri moških so ekipe bolj polne, najštevilnejše - smukače (Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat, Klemen Kosi) - bo s polnim mandatom prevzel Grega Koštomaj, njegov pomočnik bo Aleš Gorza. V slalomu in veleslalomu ostaja enako kot pred enim letom, Klemen Bergant bo še najprej vodil Žana Kranjca in Štefana Hadalina. "Želimo si primerjav v veleslalomu in slalomu z Žanom in Štefanom, tako kot onadva potrebujeta tudi hitri trening," skupne treninge načrtuje Koštomaj. Dobro planiranje se mu to pomlad ni izšlo, saj je moral odpovedati vseh sedem scenarijev. Po novem se 6. junija odpravljajo na avstrijski ledenik Mölltal. Za Kanin, kjer te dni vadita Štuhčeva in Hrovatova, pa je fantom predlagal prosto vijuganje, ker naj bi bilo smučišče za kaj več preozko.

image
STA Janez Slivnik je napredoval od glavnega trenerja slalomistk do koordinatorja vseh tekmovalcev.

Pomlad je prinesla veliko finančnih zadreg. "Odpoved Vitranca, prestavljen razpis za letni program športa, zmanjšanje sponzorskih pogodb," je našteval glavni mož stroke Miha Verdnik, ki se ukvarja z likvidnostjo panoge, zaradi česar so bili primorani znižati stroške dela. Prejšnja sezona je prinesla več kot 2,8 milijona evrov prihodkov in odhodkov, v novi pa načrtujejo manj prilivov, zato so programe krčili za 40 do 50 odstotkov. Od države si obetajo 800 tisoč evrov manj, pričakujejo primanjkljaj 650 tisoč evrov, znova bodo morali delež participirati tekmovalci (150 tisočakov). O poslovnih in finančnih poročilih bo čez tri tedne razpravljal izvršilnih odbor SZS.