Mojca Furlan Rus/Dnevnik za Večer
12.6.2019

Slovenski diplomat najemal hišo, lastnica pravi, da so iz hladilnika lezli črvi

Slovenski diplomat najemal hišo, lastnica pravi, da so iz hladilnika lezli črvi
Dragana Stanković Boštjan Kovačič bo na okrožnem sodišču znova pojasnjeval nedovoljene gradbene posege v najeti hiši za potrebe slovenskega veleposlaništva. 
Črna kronika

Lastnici nekdanje slovenske rezidence v Zagrebu je naša država plačala 65 tisoč evrov odškodnine zaradi škode, ki jo je v hiši naredil nekdanji veleposlanik Boštjan Kovačič.

Nočem biti rasistka, ampak prejšnji najemnik hiše, pakistanski beg, je bil gospod par excellence. In tudi stanovanje je za seboj pustil par excellence. Vse je bilo super, super, super. Za vsako sliko posebej me je vprašal, ali jo lahko obesi na steno … Ne pa ta, ta je bil, takole bom rekla, pa naj me toži – čisti klošar!" je na sodišču Zagrebčanka Vesna Škerlep vsa razrvana govorila o nekdanjem slovenskem veleposlaniku na Hrvaškem Boštjanu Kovačiču.

Zaslišali so jo v zvezi s tožbo, ki jo je država vložila proti Kovačiču zaradi škode, ki naj bi jo med letoma 1998 in 2002 povzročil v prostorih rezidence na zagrebškem Pantovčaku. Lastnici Škerlepovi je naša država že pred leti plačala 65.000 evrov odškodnine, zdaj pa želi državno odvetništvo ta denar izterjati od Kovačiča. Prvostopenjsko in višje sodišče sta dali prav državi, vrhovno pa je sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje.

Iz hladilnika lezli črvi

Škerlepova je razložila, da je po odhodu pakistanskega ambasadorja vilo dala v najem Kovačiču, čeprav tega sprva ni nameravala. A menda je v zvezi z njim, ki je prej bival v sosednji ulici, takrat izbruhnil neki škandal in so ga "vrgli ven". Ker jo je tako prosil, se ga je usmilila. Njena vila je bila "super urejena" in torej ni bilo potrebe po preurejanju, tako da je Škerlepovo močno presenetilo, ko je kasneje izvedela za gradbene posege. Včeraj je odločno zanikala, da bi mu jih kdaj dovolila.

Kmalu po vselitvi jo je enkrat spustil v hišo, kasneje pa ne več. Jo je pa klical, da bo odstranil kuhinjo, ker bi rad drugo iz Slovenijalesa. Prejšnjo pa da bo shranil v kleti "kot dober gospodar". To je storil, čeprav je bila proti. Ko se je izselil, se je za njim za kratek čas naselil njegov naslednik, potem pa so ji vrnili ključe. Želela je pravo primopredajo, ki sta ji prisostvovala njen odvetnik in cenilca za gradbeništvo in pohištvo. "Ko so prišli noter, jih je skoraj kap. Bil je pravi svinjak. Pohištva ni bilo nikjer. No, bil je neki hladilnik, iz katerega pa so lezli črvi. Na prejšnja marmorna tla je nalepil neki kmečki svetlo zelen itison, enako na stopnišču," je obupano opisovala. Manjkali so lestenci, tuš kabine, medeninasti izdelki in oprema, zamenjani radiatorji in še in še. "Imeli smo dragocene medeninaste kljuke, on pa jih je snel in montiral aluminijaste," je še povedala. Nič od tega ni dobila vrnjenega.

Ne vzdrževalna, ampak gradbena dela

Odločila se je za tožbo in po sodni poravnavi ji je naša država izplačala 65.000 evrov odškodnine, čeprav je zatrjevala, da je morala v obnovo vložiti veliko več. Toda odvetnik ji je svetoval poravnavo, da je ne bi čakalo večletno sojenje. Kot se zdaj že leta vleče sodni postopek v Sloveniji, v katerem državno odvetništvo s tako imenovanim regresnim zahtevkom teh 65 tisočakov terja od Kovačiča. Okrožno sodišče je sicer že razsodilo, da v vili niso bila opravljena zgolj redna vzdrževalna dela, ki so bila dovoljena z najemno pogodbo (na primer pleskanje sten in mizarska dela), pač pa prava gradbena dela, ki so bila izrecno prepovedana. In da je Kovačič ravnal "najmanj hudo malomarno". Boštjan Kovačič trdi, da so bili posegi v hišo potrebni, saj ni bila primerna za protokolarne sprejeme, in da je Škerlepova z navajanjem stroškov obnove pretiravala.

To sodbo je potrdilo tudi višje sodišče, tako da je državno odvetništvo Kovačiča pozvalo k plačilu in mu z izvršbo že začelo rubiti denar od pokojnine. Toda odvetnik Miha Kozinc se je obrnil še na vrhovno sodišče – in uspel. To je sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje. Kot je sklenilo, sta se nižji sodišči napačno oprli na stališče, da ima poravnava, sklenjena med lastnico in državo, tako imenovani intervencijski učinek v pravdi med državo in Kovačičem. Ali preprosteje, sodna poravnava v tej pravdi nima nobene uporabne vrednosti in teže. Na novem sojenju mora zdaj okrožno sodišče samo in samostojno ugotoviti "vse elemente odškodninske obveznosti" nekdanjega veleposlanika. Da bi ugotovila, kakšno škodo je zaradi Kovačičevega ravnanja dejansko utrpela Škerlepova, je sodnica Martina Zidar včeraj odredila izvedenca. Sojenje je preložila za nedoločen čas, saj bo treba počakati, da opravi svoje delo.