Miha Raičevič
26.3.2020

Slovenka v Milanu po 21 dneh v karanteni: Tukaj je vojna, a mi smo na kavču

Slovenka v Milanu po 21 dneh v karanteni: Tukaj je vojna, a mi smo na kavču
Osebni arhiv Modna oblikovalka Petra Gorjup
Aktualno

Morala ljudi v Bergamu je na dnu. Skoraj vsak ima v družini nekoga, ki je okužen z novim koronavirusom, najhuje pa je, da ravno najbolj ogroženi ne razumejo, da morajo ostati doma.

Po dobrih dveh tednih smo spet stopili v kontakt s slovensko modno oblikovalko Petro Gorjup, ki živi v Milanu. Že takrat je tarnala, da se jo loteva prehlad, da ima rahlo povišano temperaturo, a ta ne doseže 37,5 stopinje Celzija. Včeraj je dejala, da se je vmes že počutila dobro, da pa jo je zdaj spet dobila.

Pravi, da imajo v podjetju dva potrjena primera okužbe in tudi drugi sodelavci imajo simptome, ki bi lahko kazali na okužbo, a pri njih okužba ni potrjena, saj jim testov niti ne opravijo.

Ko smo jo vprašali, kakšno je zdaj stanje v Lombardiji, odgovori kot iz topa: "Tukaj je vojna, a mi smo na kavču." Zunaj slišijo le rešilce. Vsak dan ob 18. uri jih nagovori vlada, ki pove kakšno je stanje v državi. Vse svoje navade so morali spremeniti.

Dvakrat dnevno telovadi, dela in skoraj nima časa za druge reči. "Jaz imam dela več kot po navadi, saj delamo že za sezono 2021/2022," poudarja. Ko pa jo zaradi povišane temperature boli glava, se uleže, med vikendom pa postori še kaj doma.

Ima več sodelavcev iz Bergama, kjer je stanje res hudo. In vsak ima v družini vsaj nekoga, ki je zbolel za covid-19. Ti sodelavci res težko delajo, pravi, pa čeprav vsi delajo od doma. "Morala je čisto na dnu," pravi.

"Ne razumem, kako ljudje še vedno ne razumejo, da morajo ostati doma," pripoveduje sogovornica, pri tem pa poudarja, da so trenutno najhujši v tem pogledu starejši. Ti vsak dan najdejo izgovor, da se odpravijo ven. Pa čeprav je omejitev, da se lahko od doma oddaljijo le 200 metrov. "Starejši še vedno ne razumejo situacije," je ogorčena. Gre pa za ljudi, starejše od 70 let, najbolj ogrožene. Ti hodijo tudi v trgovine brez mask in rokavic.

Sogovornica opiše zgodbo, ki jo je včeraj videla na televiziji. Starejša ženska je z letalom zbežala iz Lombardije na Sicilijo, kjer je v Catanii vstopila v taksi in se odpeljala v Modico. Bila je vidno okužena. Ob kašlju je imela tudi visoko temperaturo. To je opazil taksist, ob prihodu pa so jo takoj odpeljali v bolnišnico in jo hkrati tudi ovadili. "Kako lahko?" se sprašuje Gorjupova, pa verjetno tudi večji del Italije.

image
EPA Napis v Milanu: ''Skupaj bomo zmogli, skupaj močnejši”

​Mladi so razumeli

Dokler so dovoljevali sprehode, so se mladi zadrževali zunaj domov. Zdaj so večinoma doma. Policija jih je pred tem lovila po parkih, kjer so tekli ali kolesarili in jih pošiljala domov. V parkih so tudi telovadili v skupinah, zdaj pa so parki zaprti.

Zdaj morajo, ko hočejo od doma, izpolniti že tretji različni obrazec v času karantene, na katerem piše, kje živijo in kam so namenjeni. V drugo občino ne smejo več odhajati, pa četudi so tam zaposleni.

Sogovornica je že 21 dni doma. Če so pred dobrima dvema tednoma hrano še vedno lahko naročali prek spleta, pa zdaj to ni več opcija, pojasnjuje. V trgovino gredo lahko le enkrat na teden, pa še to po le najnujnejše stvari. "Če hočeš kupiti flomaster za otroka, ti ga ne prodajo." V trgovino lahko hkrati vstopi le pet ljudi.

Na vprašanje, katerim informacijam najbolj zaupajo, nam je sogovornica odgovorila, da prisluhnejo najbolj premierju Giuseppeju Conteju in informacijam civilne zaščite. Imeli so tudi veliko lažnih novic. Med drugim tudi, da so koronavirus prinesli okuženi begunci, pri čemer pa so bile objavljene več let stare fotografije. Pa tudi, kako vse naj bi se prenašal virus in kaj naj bi pomagalo.

​Objela bi vsakega

"Ne vem, kaj si želim. Rada bi šla ven in objela vsakega, ki gre mimo," je bila prva njena misel ob vprašanju, česa si najbolj želi, ko bo kriza končana. "Zelo rada potujem in komaj čakam, da rezerviram prvi let," je še dodala, pri čemer se zaveda, da bo tudi to zelo težko, saj je v drugih državah kriza šele v povojih. Pa tudi v rodni Piran bo treba, zaključuje.

Na koncu pa je poudarila: "Res se mi zdi pomembno, da so ljudje zdaj doma. V Sloveniji ste to hitro razumeli." Te rahle viroze, kot jo ima sama, jih zdravniki obravnavajo kot okužbo s koronavirusom. "Ker v tej sezoni ni več drugih viroz, in če grem sama ven, lahko okužim tudi druge. Lani bi ob tem obdobju hodila v trgovino in v fitnes," je dejala in na koncu še enkrat poudarila: "Vsak, ki enkrat zakašlja, ki ne čuti vonja ali okusov, mora obvezno ostati doma!"