Jasmina Detela
10.6.2019

Slovenjgraški preludij: Tatiči bodo pokazali kaj znajo

Slovenjgraški preludij: Tatiči bodo pokazali kaj znajo
Jasmina Detela
Aktualno

V Slovenj Gradcu bo ta konec tedna evropskih festival srednjeveških skupin imenovan Srednjeveški preludij, pride tudi akrobatska skupina Dunking Devils.

Slovenj Gradec si bo prihajajoči konec tedna znova nadel srednjeveško podobo. V starem mestnem jedru se bodo sprehajali srednjeveški vitezi, berači, tatiči, čarovniki, plesalke in drugi srednjeveški liki. Skupno bo okoli 300 nastopajočih iz tujine in Slovenije. Osrednje dogajanje bo na Glavnem trgu in pri slovenjgraški gimnaziji. Organizatorji - znani medičar Hrabroslav Perger v sodelovanju z javnim zavodom Spotur - pričakujejo, da si bo srednjeveško dogajanje v dveh dneh ogledalo med 5 in 10 tisoč obiskovalcev. 

Prireditev se začenja v soboto dopoldan s svečano povorko vseh nastopajočih, spustom srednjeveške zastave in golobov za mir v svetu. Nastopili bodo tudi italijanski metalci zastav, svetovno priznana skupina Sbandieratori dei Borghi e Sestieri Fiorentini.

Iz Češke bo v Slovenijo že tradicionalno prišla skupina Adorea, mednarodno nagrajena z izkušnjami z nastopi v igranih zgodovinskih filmih. Za pravi ognjeni spektakel bo poskrbela žonglerska in ognjena srednjeveška skupina Čupakabra. Obiskovalcem se bo predstavila tudi vodilna akrobatska skupina v svetu Dunking devils. "Oblekli jih bomo v tatiče. Na srednjeveškem sejmu bodo kradli. Nekako jih moramo kaznovati, ker jih ne bomo zaprli v ječo oziroma privezali za sramotilni steber bodo morali pokazati kaj znajo," je povedal Perger.

​Na Glavnem trgu in Trgu svobode bo srednjeveška tržnica, kjer se bo trgovalo s srednjeveškimi novčiči (zlatniki, srebrniki in bakrenimi novčiči), ki bodo na voljo v dveh menjalnicah. Z njimi bo v krčmi Pri merjascu mogoče kupiti srednjeveško godlo, mlado telo v gosti omaki, mesno kašo, kokoši, zajce in prašiče, pečene na odprtem ognju.

image
Jasmina Detela

V mestu se bo tudi igralo in pelo, predstavili se bodo rokodelci, na svoj račun bodo prišli tudi otroci, ki si bodo lahko ogledali predstavo čarovnika Andreja in Sam Sebastiana, predstavilo se bo družinsko gledališče Kolenc. Pozornost bo pritegnila tudi srednjeveška skupina Dragolas traditional Archery s prikazom lokostrelskega za zlato puščico, kjer se bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci, in orientalska srednjeveška plesalka Tjaša Ašajt s kačo belega pitona.

In letošnja novost, sobotno dogajanje se bo zaključilo v poznih večernih urah s koncertom srednjeveške glasbe v izvedbi skupine Hollóének Hungarica​ iz Madžarske in z ognjenim šovom hrvaške skupine Anno domini.

image
Jasmina Detela

Tudi nedeljski program bo podoben, začenja se ob 11. uri s prihodom Ulricha III. Spanheimskega. Razrezali bodo tudi velik medenjak, premera 10 metrov, in ga razdelili med občane.

​Županu mestne občine Sloven Gradec Tilnu Kluglerju se zdi prav, da se prireditev odvija v Slovenj Gradcu, ki je srednjeveško mesto: "Da se pokaže zgodovina, kako so nekoč pri nas živeli. Dogodek pa je pomemben tudi z vidika turizma, kajti doživljajski turizem je prava varianta, da se lahko ljudje preoblečejo v srednjeveška oblačila in sodelujejo v programu." Kot dodaja Marija Lah, vršilka dolžnosti direktorice Spoturja, si želijo v prihodnosti v dogajanje pritegniti še več domačinov. "Želimo spodbuditi tudi domača društva, da že skozi vso leto razmišljajo kakšne vsebine pripraviti."