Ž.V.
16.3.2019

Slovenjgraški gimnazijci navdušili z novo predstavo

Slovenjgraški gimnazijci navdušili z novo predstavo
Nika Hölcl Praper Deklica z vžigalicami, nova predstava slovenjgraških gimnazijcev
Kultura

Deklica z vžigalicami je predstava, ki so jo na oder nedavno postavili slovenjgraški gimnazijci. Na dveh predstavah je skupno 21 dijakov zaigralo pred polno dvorano Kulturnega doma Stari trg, nekajkrat jo bodo ponovili še v sklopu aprilske turneje. 

Po uspelem "Projektu 96" izpred dveh let so dijaki Gimnazije Slovenj Gradec nedavno na oder postavili novo predstavo Deklica z vžigalicami. "Kdo ne pozna zgodbe o deklici, ki na zadnji večer v letu ni upala domov, saj se je bala očeta, ker ni prodala nobene škatlice vžigalic, ter je zato osamljena, premražena in lačna tavala po zasneženih ulicah? Od vseh pozabljena prosila, hrepenela, sanjala … čakala na čudež? Kdo ne pozna ene najlepših in najbolj žalostnih pravljic Hansa Christiana Andersena?" je v imenu dijakov zapisala profesorica matematike Stina Vošner. Znana pravljica o ubogi deklici nosi globoko in brezčasno sporočilo, zgodba opozarja na nasprotja v človeški naravi in razlike med obiljem in revščino. Nastopajoči skozi različne prizore upodabljajo skopuštvo, jezo, požrešnost, napuh in posledično trpljenje grešnikov v peklu, na drugi strani pa upanje in ljubezen, ki da vodita v svetlobo in srečo. 

Prvi dve predpremierni predstavi sta se odvili pred polno dvorano v Kulturnem domu Stari trg. Glavno vlogo deklice z vžigalicami sta izvrstno odigrali obe glavni igralki Zala Breznik Domej in Patricija Pogorelčnik, vsaka v eni od predstav. Obe sta tenkočutno uprizorili lik deklice, ki se je neprostovoljno znašla na drugi strani, na strani revnih in trpečih, ki se je morala soočiti s strahom, z mrazom tako v telesu kot v duši, z lakoto in izčrpanostjo. 

Predstava kot ogledalo družbi

Zgodbo je dramaturško priredil režiser Aleksandar Čaminski, v njej pa v gledališko-glasbeno-plesni projekt vpletel več sekcij slovenjgraškega gimnazijskega kulturnega društva SPUNK. Poleg igralcev so nastopile še plesalke gimnazijske plesne skupine pod mentorstvom koreografinj Mateje Rožič in Lucije Boruta ter pevci gimnazijskega pevskega zbora MISMOMI pod vodstvom Almire Rogina, ki je za predstavo prispevala tudi avtorske uglasbitve pesmi. Za sceno je poskrbel Peter Hergold, za kostume in ličenje pa Katarina Furlan. Skupaj je tako na odru nastopilo 21 dijakov, še nekaj pa jih je pomagalo pri tehnični podpori pod mentorstvom Petra Rubina. Predstava, ki nastavlja ogledalo družbi, je v današnjem času aktualna z več zornih kotov, gledalca pušča tudi z vprašanjem, ali je to res svet, v katerem želi živeti. In s spoznanjem, da ta svet soustvarja tudi sam. Kulturno društvo Gimnazije Slovenj Gradec SPUNK bo predstavo kmalu spet nekajkrat ponovilo na turneji v začetku aprila. V ogled ponujamo nekaj utrinkov s predpremiernih predstav. 

image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper
image
Nika Hölcl Praper