STA, N.S.
23.5.2020

Slovenjgraški bolnišnici za skoraj tri milijone evrov posojil

Slovenjgraški bolnišnici za skoraj tri milijone evrov posojil
Andrej Petelinšek
Aktualno

Ministrstvo za finance je bolnišnicam in javnim zdravstvenim zavodom od razglasitve epidemije 12. marca do danes odobrilo za 150,96 milijona evrov posojil za premostitev likvidnostnih težav iz sredstev enotnega zakladniškega računa države. Največ, za 143 milijonov evrov posojil, so odobrili Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Posojila so prejela še kranjska porodnišnica ter novogoriška, ptujska, murskosoboška in slovenjgraška splošna bolnišnica (SB).

Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, pri bolnišnicah ne morejo z gotovostjo trditi, da so bila črpanja posojil namenjena izključno premoščanju likvidnosti kot posledice epidemije, saj so se te pri državni zakladnici zadolževale tudi že pred razglašeno epidemijo. Glede na napovedi črpanj likvidnostnih posojil v prihodnje sicer pričakujejo večjo potrebo po posojilih.

Za sistemsko reševanje težav bolnišnic je sicer pristojno ministrstvo za zdravje, finančno ministrstvo pa lahko za reševanje nujnih likvidnostnih težav ponudi najem ugodnega likvidnostnega posojila v okviru sistema enotnega zakladniškega računa države.

SB Slovenj Gradec je prejela 2,8 milijona evrov, SB Murska Sobota 2.135.363, SB Nova Gorica okrogla 2 milijona, SB Ptuj 800 tisoč evrov, kranjska porodnišnica pa 230.000 evrov.