Nejc Strojnik
21.1.2019

Slovenjgraška fakulteta za tehnologijo polimerov je v fazi velikih sprememb

Slovenjgraška fakulteta za tehnologijo polimerov je v fazi velikih sprememb
FTPO V prihodnjem šolskem letu bo na FTPO študiralo 128 študentov, kar je največ doslej.
Aktualno

Leto 2019 bodo na Fakulteti za tehnologijo polimerov zaznamovale spremembe na vseh področjih delovanja zavoda.

"Od preoblikovanja v fakulteto v februarju 2017 smo se močno trudili, da bi razvili pogumno in trajnostno strategijo, s katero bi se uspešno spopadli z vsemi izzivi prihodnosti. Odločili smo se, da bomo ostali osredotočeni na tehnologijo polimerov in si prizadevali krepiti in razvijati vse tri stebre naše dejavnosti - izobraževalno, raziskovalno dejavnost in sodelovanje z industrijo. Našim študentom želimo zagotoviti stimulativno študijsko okolje, izvajati odlično raziskovalno dejavnost, ki je primerljiva z vodilnimi institucijami polimerne znanosti in tehnologije v Evropi ter biti zanesljiv in odziven partner podjetjem iz polimerne industrije v Sloveniji in za naše stranke iz tujine," pravi dekan slovenjgraške Fakultete za tehnologijo polimerov (FTPO) doc. dr. Thomas Wilhelm. V zadnjih dveh letih se jim povečuje število študentov, število projektov, vedno več je redno zaposlenih, posledično se zvišujejo tudi letni prihodki. 

Največ študentov doslej

V letošnejem šolskem letu na FTPO študira 128 študentov, kar je največ doslej. Od tega 38 študentov obiskuje 1. letnik dodiplomskega študija in 10 študentov 1. letnik magistrskega študija. Dobra tretjina študentov na Fakulteti prihaja s Koroške regije, ostali so od drugod. 

image
FTPO

Fakulteti se je od septembra pridružilo pet novih sodelavcev, v tem študijskem letu so tudi uspeli pridobiti štiri nove kose raziskovalne opreme in devet novih delovnih postaj za računalniško predavalnico, kar bo omogočilo še kakovostnejšo

izvedbo študijske in raziskovalne dejavnosti. Pred začetkom študijskega leta so popolnoma posodobili tudi vso programsko opremo v računalniški učilnici in nadgradili računalnike v predavalnicah.

Fakulteta je po novem partner v dveh nacionalnih in treh mednarodnih raziskovalnih projektih, ki so bili potrjeni v letu 2018. Pred kratkim pa je bil potrjen nov bilateralni raziskovalni projekt z Bosno in Hercegovino. Pridobili so tudi nove partnerje, in sicer Univerzo uporabnih znanosti v Rapperswilu (Švica), Univerzo v Linzu (Avstrija) in Univerzo v Banja Luki (Bosna in Hercegovina). Tesno in uspešno sodelovanje z Montanunversität Leoben in Polymer Competence Center Leoben pa je bilo letos še znatno okrepljeno.

Kako naprej?

Zmanjkalo jim ni niti načrtov za prihodnost. Na fakulteti namreč potrebujejo večji laboratorij za predelavo (izgradnja je načrtovana v letu 2019), več predavalnic, dodatne prostore za študij študentov, dodatne študentske nastanitve in nastanitve za sodelavce ... Čaka jih tudi prenova magistrskega študija in razvoj doktorskega študija. Kratkoročno želijo izboljšati tudi kompetence študentov na področju tujih jezikov, uvesti nove koncepte izvajanja študijske dejavnosti ter izboljšati kakovost, učinkovitost in varnost dela v laboratorijih.