Jasmina Detela
4.7.2019

Slovenjgraška družba Vabo kupila smučišče Kope

Slovenjgraška družba Vabo kupila smučišče Kope
Vabo Kope, poletno dogajanje
Aktualno

Največje koroško smučišče, ki se je prodajalo že četrtič, so kupili po izklicni ceni 1,62 milijona evrov

Na današnji dražbi je smučišče Kope kupilo podjetje Vabo iz Slovenj Gradca. To je bila že četrta dražba v okviru stečajnega postopka Gorskoturističnega centra (GTC) Kope, ki je v stečaju od jeseni 2015.

Kot je pojasnila stečajna upraviteljica Simona Goriup je družba Vabo edina vplačala varščino, smučišče je kupila po izklicni ceni 1,62 milijona evrov.

image
Vabo Sedežnica poleti

Podjetje Vabo, ki je največji nastanitveni in gostinski ponudnik ob smučišču Kope, ima žičniške naprave in infrastrukturo v najemu od stečaja družbe GTC Kope. Na prvih treh dražbah niso sodelovali, kot je že pred časom navedel direktor družbe Boštjan Paradiž na zadnji ne zato, ker ni bil rešen spor glede zemljišča, na katerem stoji del žičniških naprav.

Med razlogi za nakup je tudi ta, da družba Vabo na Kopah razpolaga z 260 posteljami (v Grmovškovem in Lukovem domu ter apartmajskih hišah).

​Za nakup so se odločili tudi zaradi urejenega dolgoročnega financiranja preko SID banke. "Pridobili smo kredit," je pojasnil Paradiž. Banka jim je odobrila 2,1 milijona evrov kredita, vložili pa bodo še okoli 400 tisoč lastnih sredstev. Skupni vložek bo 2,5 milijona evrov in poleg nakupa smučišča zajema še nekatera vlaganja v posodobitev opreme (snežni topovi, črpališča) in izboljšanje pogojev na smučišču, kar bo uresničeno do konca letošnjega leta.

​Podjetje Vabo poleg zimskega turizma že več let krepi tudi ponudbo poletne sezone.