Jasmina Detela
29.7.2020

Slovenjgradčanka, ki v regiji prva dostavlja svežo vegansko hrano na dom, navdušuje

Slovenjgradčanka, ki v regiji prva dostavlja svežo vegansko hrano na dom, navdušuje
Jasmina Detela Nina Plestenjak med pripravo jedi.
Popularno

Slovenjgradčanka Nina Plestenjak je tik pred korono odprla vegansko rastlinsko restavracijo Beetbox na Koroškem, rastlinske jedi so okusne in poživljajoče.

V načrtih sem predvidevala, da bom pripravila deset menijev na dan, a ni tako, ljudje radi naročajo pri nas, saj iščejo zdravo in kakovostno hrano, razlaga Slovenjgradčanka Nina Plestenjak, ki je v začetku marca v Slovenj Gradcu odprla prvo rastlinsko restavracijo na Koroškem z imenom BeetBox. Začela je z dvema kosiloma, zdaj jih skuha okoli 200 na teden. Njena dejavnost temelji na sistemu take away (odnesi) ali dostave na dom, a to se že v avgustu spreminja, dejavnost namreč seli v lokal na slovenjgraški tržnici. Poleg kosila bodo vsakodnevno na jedilniku tudi burgerji in veliko drugih rastlinskih jedi in napitkov.

Izpolnila željo iz otroštva

Odločitev za odprtje restavracije z rastlinsko hrano je v njej zorela dlje časa. "To je moja želja iz otroštva, da bi imela svojo restavracijo. Klasično seveda. Najprej sem jo uresničevala tako, da sem doma veliko kuhala. Z leti so se moje vrednote spremenile, že pet let jem rastlinsko hrano, zato je bila to edina pot. Mesa nisem nikoli posebej marala, dokončno pa sem ga prenehala uživati v Ameriki, ko sem spoznala, kako slabe kvalitete je tam meso in kako gromozanska in invazivna je ta industrija, ki je tudi med večjimi onesnaževalci na svetu," razlaga Nina Plestenjak, ki je dvajset let delala v gospodarstvu. Letos si je svoje življenje uredila tako, da si je lahko izpolnila otroško željo, in odprla restavracijo. Najela je del kuhinje v slovenjgraški kavarni Tadej in nekaj dni pred pandemijo začela dostavljati hrano na domove.

image
Jasmina Detela Nina Plestenjak in študentka Metka Kotnik, ki pomaga v kuhinji.

Prvo naročilo je bilo dve kosili, v enem tednu so naročila narasla za desetkrat. "Takrat se mi je to zdelo neverjetno. Pojav korone je bil zame kljub vsej grozi izziv. Po svoje sem ji celo hvaležna, saj sem se imela čas vpeljati, in zaradi dostave do vrat sem pridobila veliko strank. Po izobrazbi nisem kuharica, tudi na podjetniško pot sem stopila prvič. Vse to je zame novo, a mi gre zelo dobro. Sprva sem bila 'one man band', zadnji mesec mi pri pripravi hrane pomaga študentka, prav tako imam pomoč pri razvozu in dostavi," razlaga podjetnica. Po Slovenj Gradcu jo opravijo s kolesom ali rolko, drugod z avtom. Na seznamu ima štiri koroška podjetja, ki redno naročajo hrano. Dostavljajo jo med 11. in 13. uro od Mislinje, Dravograda do Prevalj. Jedi so v posebnih ekoloških škatlah. Obrok pa je treba naročiti en dan prej, saj se kuha po naročilu. S škatlami je povezano ime restavracije - Beetbox (beet pomeni pesa, box je škatla, op. p.). Ime izvira iz načina prehrane, v škatlah (papirnatih ali steklenih) strežejo hrano, ki jo dostavljajo.

image
Jasmina Detela

​S selitvijo v nov lokal bo lahko ponudila še več. Lokal na slovenjgraški tržnici že ureja. Meni, da bo z dodatno ponudbo razveselila ljudi, ki se prehranjujejo zdravo in imajo radi rastlinsko hrano in napitke naravnega izvora. Obrok bodo lahko tam tudi pojedli, kar zdaj ni mogoče. V kratkem bo zaposlila delavca, da ji bo pomagal pri kuhanju, pri razvozu hrane pa bo dobrodošla pomoč študentov.

Enostavno sadno pecivo
Recept Nine Plestenjak za enostavno sadno pecivo: 250 gramov pirine moke, 100 mililitrov kvalitetnega olja, 5 žlic agavinega sirupa ali drugega sladkorja, 270 mililitrov rastlinskega mleka, 2 žlički sode bikarbone,1 žlica jabolčnega kisa, ščep soli, koščki poljubnega sadja (jabolka, hruške, jagodičevje ...)
V testo lahko dodamo tudi začimbe, ki nam prijajo, cimet, vanilijo, muškatni orešček ...V eni skledi zmešamo suhe sestavine, v drugi mokre. Nato mokre vlijemo k suhim in mešamo, da masa postane gladka. Rahlo umešamo še sadje in vlijemo v pekač. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 25 minut.

Sveže in bio sestavine

Sestavine začne pripravljati in kuhati zgodaj zjutraj, da so jedi sveže. So sezonskega značaja in odvisne od ponudbe okoliških dobaviteljev. Plestejakova se trudi nabavljati doma pridelano hrano in kvalitetne bio sestavine. ​Vse jedi so brez mleka, jajc, mesa in drugih sestavin živalskega izvora.

"Ni treba biti vegan, da lahko ješ tovrstno zdravo hrano. Med mojimi gosti je le desetina veganov. Vsak se odloča po svojem občutku. Kakor kdo želi in kakor je komu všeč. Trudimo se, da so jedi uravnotežene, da vsebujejo proteine, ogljikove hidrate, zdrave maščobe in veliko vlaknin. Pazimo, da je veliko stročnic zrnja in semen, taka hrana nasiti in poživlja. Med odjemalci je veliko starejših ljudi, ki so navdušeni, eni pravijo, da so podobne jedi jedli v otroštvu. Gostje so tudi predstavniki mlajše generacije, dijaki, študentje. Gostje me tudi radi pohvalijo, povedo, da je hrana zelo okusna, da jim ne obteži želodca. Najraje imajo enolončnice, takos, buritos, sestavljene solate, tudi pecivo," nam zaupa izkušnje rednih strank. Jedilnike sestavlja sama, kuha razne tradicionalne jedi, razvija pa tudi svoj smisel za kreativno in umetniško pripravo hrane. Rada uvaja novosti moderne kuhe in preko nje išče poti, kako ljudem približati to zdravo in lepo hrano.

image
Beetbox Špinačna pita s kremo iz indijskih oreškov in mandlji, solata.
Veganska jed, hrano pripravila Nina Plestenjak 
image
Beetbox Grahova juha s proseno kašo in korenčkom, polnovredna škatla s tofujem, sladkim krompirjem, pečeno cvetačo in prelivom iz sončničnih semen. Veganska jed
image
Beetbox Burrito s fižolom, kvinojo, koruzo, rjavim rižem, chipotle mayem ...
Veganska jed, hrano pripravila Nina Plestenjak.
image
Beetbox Sadni lonček. Veganska sladica, hrano pripravila Nina Plestenjak