Nejc Strojnik
7.2.2020

Slovenjgradčani navdušujejo že zdaj, a najboljše šele prihaja

Slovenjgradčani navdušujejo že zdaj, a najboljše šele prihaja
Aljaž Sešel
Šport

Leta 2011 je trenersko službo v Slovenj Gradcu sprejel prvič. Pred dobrim letom se je na trenerski stolček na Koroškem usedel drugič. Sebastjan Sovič, nekdanji slovenski reprezentant, ki je večji del igralske kariere preživel v Velenju, je z rokometaši Slovenj Gradca po dobri polovici sezone na osmem mestu prvoligaške lestvice. "Pomembno je da rastemo in vlagamo v domače igralce. "V Slovenj Gradcu se že od nekdaj dela dobro in od tod so vedno prihajali dobri rokometaši," pravi.

Dobro leto je odkar ste drugič prišli v Slovenj Gradec. Ob prihodu ste dejali, da boste ostali le do konca lanske sezone.

Za mano je res lepo leto, oddelal sem polovico lanske sezone in polovico letošnje. Priznam, nad svojimi pričakovanji. Prišel sem povsem nenačrtovano, takrat nisem niti vedel v kaj se pravzaprav podajam, a čas je pokazal da sem se odločil pravilno. Vesel sem, da sem se vrnil v Slovenj Gradec. Všeč mi je, da je dvorana vedno polna, podpora tukaj je res fenomenalna. Klub je trenutno na precej višji ravni kot je bil v mojem prvem obdobju. Podobnega napredka, organizacijskega in napredka fantov na igrišču, si želim v tudi prihodnosti. Vsi moramo stremeti k temu, da bomo izpolnjevali cilje, ki si jih zadamo.

O sobotni domači zmagi nad Škofjo Loko in današnjem gostovanju v Novem mestu
Spominjam se začetka letošnje sezone. Igrali smo vrhunski rokomet, bili povsem blizu, da premagamo Ribnico in Trebnje, a ni steklo. Vem, kako težko je nabirati točke v prvi ligi, zato sem vesel, da smo prejšnji teden uspeli zadržati dve točki doma, Loka je konec koncev eden glavnih konkurentov v boju za obstanek. Težko gostovanje nas čaka tudi danes. Krka je močna ekipa, ki nam po konstituciji in igri ne ustreza najbolj. To se je videlo tudi oktobra ko smo klonili na domačem terenu. Tista tekma je bila mogoče celo naša najslabša v letošnji sezoni. A danes je nova priložnost, iz tekme v tekmo igramo bolje in želim si, da bo prava tudi dnevna forma. V prvi ligi lahko vsak vsakega premaga, le Celje in Velenje sta mogoče za odtenek pred vsemi. Vse ostale ekipe smo zelo izenačene. 

image
Aljaž Sešel

Po koncu lanske sezone in prvem mestu v 1.B ligi ste razmišljali, da bi bilo morda bolje še kakšno leto ostati ligo nižje in ne napredovati v 1.A ligo.

Lani sem bil tudi trdno odločen, da bom ostal samo do konca lanske sezone, a so me visoke ambicije in dobra organiziranost kluba premamile, da vztrajam še naprej. Jasno je, da je pred nami zahteven korak in niti slučajno ne pravim, da je že vse rešeno. Čaka nas peklenski boj za obstanek med elito. Tega se zavedam. Vem tudi, da nas nekateri vidijo že med šestimi najboljšimi, a tak rezultat je v tem trenutku nerealen. Ni pa nerealen v daljšem obdobju. Ko sem lani prišel, sem rekel, da bo ta ekipa v dveh ali treh letih na vrhuncu. To še vedno mislim, zato je pomembno da rastemo, odmeven rezultat pa bo tudi prišel.

Pa bi se dalo med najboljše priti s povsem domačo ekipo?

Verjetno bi se morali v tem primeru nekoliko okrepiti. Sam sicer zagovarjam, da mora biti jedro ekipe domače, da se dela z domačimi igralci. Ta izjemna tradicija se mora nadaljevati, to mora biti osnovni cilj. Da iz mladih igralcev iz domačega kluba naredimo kakovostne rokometaše, ki bodo klub pripeljali k še lepšim rezultatom.

Trenerska služba v Slovenj Gradcu pa ni vaša edina služba ...

Res je, v Šoštanju imam svojo rokometno šolo, v kateri vadi več kot 200 mladih nadobudnih rokometašev. Tudi mi tekmujemo v državnih prvenstvih. Moram reči, da gre za zdaj vse po načrtih. Težko je biti na obeh koncih na visoki ravni, a dokler bo šlo, dokler bom lahko uspešno združeval obe funkciji, v tem ne vidim težav. Če pa se bo začelo kje ustavljati, bo prišel čas za spremembe.

image
Aljaž Sešel

Na Koroškem je precejšnje pomanjkanje sodnikov, trenerjev in drugih strokovnih rokometnih delavcev? Kako je v vaših koncih?

Tudi mi imamo podobne težave. V Velenju sicer nekaj trenerjev je, v Šoštanju pa so že težave, saj ni tako rokometno mesto. Sam sem začel nekdanje rokometaše, ki živijo v okolici, diplomante Fakultete za šport, spodbujati, da smo v Šoštanju in okolici začeli vse skupaj postavljati nazaj. Delamo tudi v Savinjski dolini, Mozirju, Rečici ob Savinji, Ljubnem ob Savinji, nekaj v Velenju tja do Vinske gore in prek Škal do Topolšice. Povsod primanjkuje trenerskega in sodniškega kadra. Ravno zato je usmeritev slovenjgraškega kluba, da bo tudi s pomočjo štipendij skušal v svojih vrstah iskati bodoče zapisnikarje, trenerje, sodnike in druge, zelo dobra.

Nov upravni odbor
Na četrtkovi skupščini Rokometnega kluba Slovenj Gradec 2011 so izglasovali nov, kar 25-članski upravni odbor kluba, ki je sestavljen iz gospodarstvenikov, podjetnikov, obrtnikov in ostalih, ki bodo pomagali izvrševati operativne naloge. "Menimo, da smo ubrali pravo pot in dobili upravni odbor, ki bo klub peljal po poti rasti in odličnega partnerja družbenega življenja v lokalni skupnosti. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so prepoznali, da je klub v preteklosti naredil veliko dobrega in so pripravljeni prevzeti odgovornost, ki ni majhna, ponuja pa veliko čarobnih trenutkov in veselja," je ob tem dejal predsednik kluba Samo Lampret.