Nejc Strojnik
8.9.2019

Slovenjgradčan ponosen, da je pristal med rekorderji

Slovenjgradčan ponosen, da je pristal med rekorderji
Osebni arhiv
Popularno

V Ljubljani so nedavno predstavili novo izdajo priljubljene Guinnessove knjige rekordov, v kateri je po novem tudi koroški jadralni padalec Bojan Gaberšek, ki mu je skupaj s še tremi Slovenci uspel najdaljši, kar 302 kilometra dolg let s povratkom. 

Lov na svetovni rekord, ki je zdaj tudi uradno zapisan in natisnjen v novi Guinnessovi knjigi rekordov, so Bojan GaberšekJošt Napret, Primož Suša in Dušan Orož začeli na Soriški planini, s padali leteli do skoraj 3.400 metrov visoke Marmolade, sicer najvišje gore v dolomitih in se nato vrnili na začetno točko. Let je trajal okoli 10 ur, Gaberšek pa je takrat dejal, da je med 302 kilometra dolgim leto pojedel zgolj eno energijsko ploščico in popil tri decilitre vode. 

"Biti zapisan v Guinnessovi knjigi rekordov mi pomeni res veliko. Ravno letos mineva 20 let od mojih začetkov s padalom, ta dosežek pa je kot neko priznanje za vso mojo ljubezen, strast in čas, ki sem ga vložil v ta šport," je dejal Gaberšek, ki se vedno rad spomni tudi na prijatelje in družino. "Vsi so mi v vseh teh letih stali ob strani in me podpirali. Hvala."

image
Osebni arhiv

V zadnjem času mu je izjemno všeč disciplina hike and fly. Veliko treningov opravi na domači Uršlji gori, kjer si lasti tudi rekord. Za pot od Ivarčkega jezera peš na Uršljo goro in nato s padalom nazaj do jezera je, ko je dosegel rekord, porabil zgolj uro in sedem minut.