Denis Živčec
20.7.2020

Slovenjgradčan in Velenjčanka odprla sladoledarnico v Mariboru: Kateri okus je že prvi dan postal uspešnica

Slovenjgradčan in Velenjčanka odprla sladoledarnico v Mariboru: Kateri okus je že prvi dan postal uspešnica
Andrej Petelinšek Mitja Kumprej in Tea Hofinger sta sredi julijsko počasnega koronskega Maribora odprla Più, prodajalno butičnih sladoledov.
Popularno

Più se imenuje nova prisrčna sladoledarnica na robu Glavnega trga, v kateri Mitja in Tea z lopatko bašeta izvirne sladolede iz domačega mleka.

Ljubko. Druga beseda ti skoraj ne pade na pamet, ko na robu mariborskega Glavnega trga, tik ob Galeriji Hest, zagledaš barvito novo sladoledarnico in v njej, za vitrino, polno pisanih banjic, navihan nasmeh Mitje Kumpreja. No, vsaj slutiš ga za zaščitno masko. Sredi julijsko počasnega koronskega Maribora sta s punco Teo Hofinger odprla Più, prodajalno butičnih sladoledov.

Slovenjgradčan in Velenjčanka sta se spoznala na Obali

V prostorčku, skritem za pisano poslikano steno, ki jo krasi umetniška združitev pokrajine Dolomitov in severovzhodne Slovenije, neumorno in predano odlične sladolede izdelujeta sama. Začelo se je tam, kjer se s sladoledi in ljubeznijo rado začne. Na morju. On Slovenjgradčan, ona Velenjčanka, oba sta na Obali študirala turizem, on kasneje še kineziologijo. Spoznala sta se in on jo je peljal na sladoled. Kakopak. Zdaj, nekaj let kasneje, je par sile združil še poslovno v lokalu, ki ga ima v lasti Galerija Hest. "Ta del mesta nama je bil všeč takoj. V galeriji domuje umetnost, za naju pa je umetnost tudi izdelava vrhunskega sladoleda," pravita.

image
Andrej Petelinšek Tea Hofinger in Mitja Kumprej.

Močno navdihnjena z delom italijanskih sladolednih mojstrov sta sladoledarnico, ki jo te dni pred vrati krasijo sončnice in baloni, poimenovala z italijansko besedo, ki pomeni "več". "Želiva si, da bi sladoled, ki ga ustvarjava, bil več kot zgolj sladoled. Vsak je zgodba zase in vsak od 16 dnevnih okusov je narejen z veliko ljubezni in pozornosti," pravita. Stavita na okuse, ki jih pri drugih sladoledarjih skoraj zagotovo ne boste našli. Glas o sladoledarnici Più se hitro širi. Že prvi dan je nekdo na facebooku objavil, da pri njih prodajajo nenormalno dober sladoled z imenom Babičina pita, s koščki testa in jabolk. Informacija se je razplamtela po družbenih omrežjih in velika banjica Babičine pite je nepričakovano v hipu pošla. Babičina pita je tako postala influencerski hit. Dober začetek torej.

image
Andrej Petelinšek Tea Hofinger in Mitja Kumprej.

Vanilija zgolj za ledeno kavo

Da gre za svežo in drugačno zgodbo, pričajo tudi imena njunih sladoledov, ki jih bašeta z lopatko. Tako se lahko osvežite s sladoledi, kot so gintonik z malino, granatno jabolko, bela čokolada z jagodo, jagodna milka, beneška pomaranča, temna čokolada s pomarančo, boom pistacija, tiramisu 18+ pa tudi marelica, marakuja in mango. Okuse menjujeta in vsak dan vas pričaka kaj novega. Vanilija je pri njiju rezervirana bolj ali manj zgolj za ledeno kavo, ki si jo lahko odnesete s seboj. Da bi se zadeve lotila masovno, jima niti na pamet ne pade, saj želita, da njuni sladoledi ostanejo butični.

image
Andrej Petelinšek

​Sadje v njih je sezonsko, domače mleko zanje jima dostavljajo koroške in savinjske kmetije. Prodajata jih tudi v steklenih kozarcih, ki jih lahko najdete tudi v kakšnem hotelu ali restavraciji ter v ekoloških lončkih, ki so že prava uspešnica v nekaterih gorskih kočah, tudi v koči Loka pod Raduho in na Uršlji gori. Da smo Mariborčani sladoledno konservativni in pregovorno zvesti sladoledarjem, ki so v mestu že desetletja, sta slišala od drugih, a ju ni prestrašilo, saj verjameta, da se bo glas o izvirnem sladoledu, postreženem z nalezljivim nasmeškom, kmalu razširil.