N.S., STA
10.2.2019

(FOTO) Slavnostna podelitev, Ilka okoli vratu prejela zlato kolajno

(FOTO) Slavnostna podelitev, Ilka okoli vratu prejela zlato kolajno
Reuters
Šport

Ilka Štukec je na osrednjem prireditvenem prostoru v Areju, Medal Plazi, okoli vratu prejela zlato kolajno za naslov svetovne prvakinje v smuku. Na zmagovalnem odru sta ji družbo delali Švicarka Corinne Suter in Američanka Lidsay Vonn. 

image
Reuters
image
EPA
image
EPA

Ilka Štuhec je na svetovnem prvenstvu, na najbolj pomembni tekmi sezone, prikazala najboljšo predstavo ter s popolnim smukom za učbenike osvojila svoje drugo odličje najžlahtnejšega sijaja na velikih tekmah. Kot je dejala po velikem zmagoslavju, je bila že na startu odločena, da se vrže dol ter vzame tisto, po kar je prišla v Are. 

Štuhčeva se je zelo odločno in pogumno podala v obrambo naslova smukaške prvakinje ter ves čas vodila, ob prihodu v cilj pa mojstrsko izpeljala finalni skok in skozi cilj, v ciljno areno pridrvela kot Pohorje ekspres. "Hvala za čestitke, mogoče se bom malo usedla in jokala. Že na startu sem se počutila super odločena, da se vržem dol in da odsmučam. Vedela sem, kaj to pomeni, da je start znižan, da bo malo počasneje in da se da ponekod smučati še bolj direktno in po domače 'šparati metre'. S tem ciljem sem se zagnala, da naredim vse, kar sem si zastavila. Potem je še posijalo sonce in bilo je res 's ketne'," je bila prva izjava Štuhčeve po zmagi.

image
EPA

Kot ena redkih v zgodovini ženskega smučanja se ponaša z zmagama v smukih na zaporednih svetovnih prvenstvih. Le en naslov svetovne prvakinje v smuku ima denimo Vonnova, ki se je danes z bronom poslovila od tekmovalnega smučanja.

image
Reuters

"Super. V bistvu se še nisem čisto umirila in dojela, kaj sem spet naredila. Preprosto sem stala na startu, pripravljena, da smučam in uživam in to mi je tudi uspelo," je dejala Štuhčeva. Darja Črnko, ki vodi Ilkino ekipo, je po novem uspehu hčere najprej dejala: "Prvo jokanje sem že opravila, izredno sem vesela. Danes se mi je zdelo težje kot v St. Moritzu, ne vem zakaj, čeprav je vedno težko. Priznam, da sem bila zelo živčna, še posebej takrat, ko so znižali start. A zdaj na koncu je vse super."

O nastopu svoje varovanke je nato spregovoril trener Grega Koštomaj: "Ni bilo tako enostavno. Bilo je veliko dela, analiz, želja, motivov, ovir v tem tednu. Na koncu pa je bila Ilkina strašanska moč koncentracije in akumulacija želje, eksplozija, ki jo je danes pokazala v minuti dobre vožnje. Verjamem, da ste to sami videli. Kar se tega tiče, je velika mojstrica in v veselje mi je, da sem lahko trener taki športnici. Danes je vse potekalo po ustaljenem redu, živčnosti načeloma ni, poskušamo le zagotoviti varnost, da se kakšna neumnost ne zgodi že zjutraj na ogrevanju. Tam poskrbimo, da so stvari utečene, Ilka se čim bolje pripravi in tudi danes ni bilo nič kaj drugače."

image
Reuters
image
EPA

Svoje delo je odlično opravila tudi majhna skupina najbolj zvestih navijačev Štuhčeve, kurentov, ki so zanjo navijali že pred dvema letoma v St. Moritzu, na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je žal ni bilo, so pa zato navijali in razbijali z zvonci, da se je slišalo po celotni ciljni areni v Areju.

Štuhčeva je Sloveniji priborila 22. kolajno na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, sedmo zlato. Slovenija ima tri šampionke sveta, nosilke zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, Matejo Svet v slalomu, dvakrat zlato v smuku Ilko Štuhec in Tino Maze v veleslalomu, superveleslalomu, smuku in alpski kombinaciji.

image
Reuters

Čestitke za Ilkin uspeh dežujejo tudi na družbenih omrežjih, znova ji je na poseben način čestital tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki ga očitno čaka nekaj dela. "Draga Ilka, čestitke za šampionsko zmago. Ampak kaj mi je bilo treba zadnjič pod Pohorjem obljubiti, da vam v tem primeru operem avto?" je na družbenem omrežju Twitter zapisal Pahor, ki je ob slovenskih športnih uspehih že večkrat poskrbel za "nenavadne" obljube, med drugim se večina še spomni čiščenja čevljev nogometnim reprezentantom leta 2009 po uvrstitvi na svetovno prvenstvo 2010.

image
EPA
image
EPA
image
EPA
image
EPA
image
EPA