N.S.
24.1.2019

(FOTO) Skok v preteklost: Katastrofalno neurje v Mežici

(FOTO) Skok v preteklost: Katastrofalno neurje v Mežici
Arhiv Večera
Aktualno

Iz Večerovega arhiva: 22. junij 1961, Mežica: Davi ob 5.34 smo zagledali prve strahote razdejanja, ki ga je včerajsnje katastrofalno neurje povzročilo v Mežici.

Na začetku naselja je potok Šumec, sicer pohlevno stisnjen v dva metra široko strugo, preplavil v širini nekaj deset metrov ceste Prevalje - Mežica in strahotno opustošil vrsto okoliških hiš. Poleg tega je cesta med Torčevo žago in Žerjavom zaradi številnih plazov za ves promet neprehodna. Neurje je po doslej znanih podatkih terjalo dve smrtni žrtvi: 41-letnega M. K. je pri vrtnariji Jožefe Proper nad Mežico zajelo razbesnelo vodovje, ki je hrumelo v dolino, in ga potegnilo za seboj. Drugo žrtev, katere imena ob času, ko to poročamo, še nismo mogli izvedeti je terjala strela. Na hribovski kmetiji nad Mežico je ubila neko zensko. Toča, ki je padala gosta kot sneg in so bili njeni nanosi še davi visoki do pol metra, je docela uničila vse posevke in sadno drevje. K popolnemu uničenju so prispevali se številni hudourniki. Tako so sedaj poljske površine podobne blatnim močvaram. Škode, ki jo je povzročila toča, sploh ni mogoče opisati. Tudi okoliski gozdovi so utrpeli znatno škodo, ker je vihar izrul tudi največje smreke, ki ležijo sedaj po pobočjih, mnoga drevesa pa je dobesedno prelomil na dvoje. Kraje, ki jih je prizadela elementarna nezgoda, sta ze sinoči okrog 23. ure obiskala sekretar OK ZKS Maribor Miloš Ledinek in generalpolkovnik Stane Potočar.

image
Arhiv Večera

Ogroženemu prebivalstvu so prav tako ze sinoči priskočili na pomoč pripadniki enot JLA, poklicni gasilci iz Maribora, člani prostovoljnih gasilskih čet iz Prevalj, Mežice in drugih krajev ter pripadniki LM. Ob enih popoldne je nad Mežiško dolino še sijalo sonce. Kmalu pa se je nebo potemnilo, okrog 16. ure je postalo tako temno, da so avtomobili vozili s prižganimi lučmi. Nekaj po 16. uri je prišlo do katastrofe. Na področju med Žerjavom, Mežico in Poljanami se je utrgal oblak. Naliv in toča sta v nekaj minutah spremenila podobo zgornje Mežiške doline. Očividci pripovedujejo, da so kmalu potem, ko se je začel naliv, zaslišali strahotno bučanje voda, ki so lile z okoliskih hribov. Voda je s seboj nosila drevje, zemljo in kamenje. Vse to se je začelo valiti v dolino in je rušilo na svoji poti vsako oviro. Videli smo nekaj poslopij nad Mežico, katere je zalila vodna stihija. Poslopja so sedaj na pol porušena, deloma izpodkopana, tako da štrle v zrak le strehe in oporniki. V Mežici je bilo najhuje prizadetih troje poslopij: ena od teh je domačija Ivana Žagarja, ki jo je narasli potok Šumec docela preplavil in je še danes v njej voda. Blatni nanosi so segali do višine štirih metrov. V trenutku katastrofe je bila v hiši Žagarjeva žena z dvema otrokoma. Voda, ki je vdrla skozi okno, jih je začela preplavljati, obenem pa je pritisk zagozdil vrata, tako da niso mogli iz hiše. Če bi ne bilo požrtvovalnih sosedov, bi bila tragedija neizbežna. Tako so mater z obema otrokoma rešili, voda pa je uničila poleg hiše tudi vse osebno imetje Žagarjeve družine.

image
Arhiv Večera
image
Arhiv Večera
image
Arhiv Večera
image
Arhiv Večera
image
Arhiv Večera
image
Arhiv Večera
image
Arhiv Večera
image
Arhiv Večera
image
Arhiv Večera