Večer
19.5.2019

Skok v preteklost: Je bilo mežiško kopališče res lepše od ravenskega? 

Skok v preteklost: Je bilo mežiško kopališče res lepše od ravenskega? 
Danilo Škofic Kopališče v Mežici
Aktualno

Junij, 1962: V toplih dneh menda ni bilo kopališča, v katerem ne bi bilo polno kopalcev. Ker marsikje kopališč primanjkuje, so si prebivalci te ali one vasice uredili kopališče po svoje, tako, kot so si ga glede na možnosti pač lahko. 

Na Ravnah je bilo v zadnjih dneh skoraj vsak dan po 200 in še več kopalcev. Kopališče je dosti premajhno, zato skoraj ni opaziti starejših kopalcev. Pravijo, da bodo z novim športnim domom, ki ga bodo zgradili ta problem rešili. Nekoliko manjša gneča je v Mežici, ki ima precej lepše kopališče, kot pa Ravne. Kljub temu pa pričakujejo, da bo v posebno toplih dneh tudi njihovo kopališče premajhno za vse, ki bi se hoteli vsaj nekoliko osvežiti.

image
Danilo Škofic Kopališče na Ravnah.

Najbolj pogrešajo kopališče na Koroškem menda prebivalci Prevalj. Otroci največkrat bredejo po kakšnem potoku, za starejše pa skorajda ni rešitve. S kopanjem imajo težave tudi v Črni, medtem ko imajo v Žerjavu bazen, ki kar zadostuje za njihove potrebe. Največji bazen imajo v Dravogradu. Prebivalci so ga zgradili tik ob Dravi šele pred kratkim. Dravograjčani pa so svoje kopališče odprli šele v nedeljo, čeprav so mnogi želeli, da bi odprli že dosti prej.

image
Danilo Škofic Kopališče v Dravogradu.
image
Danilo Škofic Kopališče v Dravogradu.

Precej veliko kopališče imajo tudi v Slovenjem Gradcu, čeprav nekateri menijo, da je premajhno in da bi kazalo misliti na zgraditev večjega. Zanimivo je, da vstopnina za kopanje na koroških kopališčih ni visoka. Na Ravnah plačajo otroci za kopanje 15, odrasli pa 30 dinarjev. Podobne cene so tudi v Mežici in nekaterih drugih krajih s kopališči.