Agata Rakovec Kurent
10.2.2019

Serije, ki jih ne smete spregledati

Serije, ki jih ne smete spregledati
IMDB Spolna vzgoja
Stop

Dolgi zimski večeri so kot nalašč za maratonske oglede serij in ponudba še nikoli ni bila tako pestra. Če vam je zmanjkalo epizod vaše priljubljene nadaljevanke ali nestrpno čakate na zadnjo sezono Igre prestolov, imamo nekaj predlogov za vas.

Sex education (Spolna vzgoja, Netflix)

Se še spomnite časov, ko ste hodili v srednjo šolo? In stvari, ki so bile takrat pomembne? Jasno, britanskim najstnikom roji po glavi samo seks. Nerodni devičnik Otis Milburn (Asa Butterfeld) je sin seksualne terapevtke Jean (Gillian Anderson). V šoli po prepričevanju inteligentne in zlobne izobčene sošolke Maeve (Emma Mackey) izkoristi materin sloves in postane »underground« seksualni terapevt za sošolce in sošolke. Maeve poskrbi za administracijo, Otis za terapevtski del, denar pa si pravično razdelita na pol. Serija je bila premierno prikazala 19. januarja, na IMDb-ju pa se ponaša z visoko oceno 8,6.

You (Ti, Netflix)

image
IMDB Ti (You)

Serija, posneta po romanu Caroline Kepnes iz leta 2014, se vrti okrog knjigarnarja Joeja Goldberga (Penn Badgley), ki se do ušes zagleda v stranko po imenu Guinevere Beck (Elizabeth Lail). Toda Ti ni romantična komedija, ampak psihološki triler in Joejeva zatrapanost kmalu ubere precej mračne strune. Nadobudno pisateljico začne zalezovati, čas družbenih omrežij, ko svojo zasebnost brez zadržkov delimo s svetom, pa mu je izrazito naklonjen. Je v ljubezni in vojni res dovoljeno vse? Serija je bila v ZDA premierno predvajana septembra na Lifetimu, od decembra pa je na voljo na Netflixu. Druga sezona nastaja pod Netflixovim okriljem, prva pa je na portalu IMDb ocenjena s spodobno osmico.

Outlander (Tujka, Sony Pictures Television)

image
IMDB Tujka (Outlander)

Tujka je serija nekoliko starejšega datuma, saj so prvo sezono predvajali že leta 2014, vendar tudi po štirih sezonah ne izgublja svoje privlačnosti, na portalu IMDb pa se ponaša z visoko oceno 8,5. Nastala je po istoimenski seriji knjig Diane Gabaldon. Nekdanja vojna bolničarka Claire Randall se leta 1945 vrne iz vojne in z možem odpotujeta na druge medene tedne na Škotsko. V enem od starodavnih kamnitih krogov stopi skozi nekakšen časovni prehod in znajde se v letu 1743, ko je Škotska razklana od vojne in vojskujočih se klanov. Tu spozna postavnega škotskega bojevnika Jamesa Fraserja, se poroči z njim in postane del jakobinskega upora. Claire je razpeta med dva nezdružljiva svetova in med dva povsem različna moška.

Escape at Dannemora (Pobeg pri Dannemori, Showtime)

image
IMDB Pobeg pri Dannemori

Sedemdelna miniserija z zvezdniško zasedbo je posneta po resnični zgodbi o nenavadnem pobegu iz kaznilnice Clinton v New Yorku poleti 2015. Dva obsojena morilca sta ušla s pomočjo uslužbenke krojaške delavnice Joyce »Tilly« Mitchell, ki se je z obema intimno zapletla, in sprožila obširen lov državnih oblasti. Benicio Del Toro je kot vedno odličen kot Richard Matt, ki celo v zaporniški skupnosti deluje strašljivo, a je hkrati umetniška duša. Njegov pajdaš David Sweat, obsojen za umor policista, do Tilly morda celo iskreno nekaj čuti. Oskarjevka Patricia Arquette je skoraj neprepoznavna. Morala se je pošteno zrediti, na snemanju pa je nosila zobno protezo in rjave kontaktne leče, Benicio Del Toro pa ji je dejal, da ima v očeh samega hudiča. Patricia Arquette je s Tilly ustvarila eno svojih najboljših vlog in bila nagrajena z zlatim globusom, nagrado SAG in nagrado Critic's choice award, če omenimo le najprestižnejše. Pobeg pri Dannemori je na IMDb-ju ocenjen z 8,1.

Sharp Objects (Ostrina, HBO)

image
IMDB Ostrina (Sharp Objects)

Osemdelna miniserija je posneta po prvencu Gillian Flynn iz leta 2006, pisateljice, ki je kasneje zakrivila uspešnico Ni je več (Gone Girl). Amy Adams je novinarka Camille Preaker, ki se iz St. Louisa vrne v domači kraj v Missouriju, da bi poročala o umoru najstnic Ann Nash in Natalie Keene. Camille se spopada z alkoholizmom in je bila nedavno odpuščena iz psihiatrične bolnišnice. Zaradi službene naloge se spet znajde pod budnim očesom svoje matere Adore in se je prisiljena soočiti s svojimi demoni. Patricia Clarkson je za vlogo Adore prejela zlati globus, kritiki pa so pohvalili temačno vzdušje, ki preveva Ostrino. Na IMDb-ju je serija ocenjena z 8,2.

Barry(HBO)

image
IMDB Barry

Črna ameriška komedija o poklicnem morilcu, ki v Los Angeles odpotuje službeno, torej da bi nekoga ubil. Tam se med sledenjem žrtvi pridruži lokalni umetniški sceni in v sebi začuti neustavljivo željo, da bi postal igralec. V glavni vlogi serije, premierno predvajane marca lani, blesti Bill Hader, ki si je že prislužil emmyja za glavno vlogo v komediji, z emmyjem za stransko vlogo pa je bil ovenčan Henry Winkler. Na IMDb-ju je serija ocenjena z 8,1.

The Good Place (Dober kraj, NBC)

image
IMDB Dober kraj (The Good Place)

Po smrti se Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) znajde na »dobrem kraju«, v nebesih, kamor v nasprotju s »slabim krajem« pridejo ljudje, ki so si to zaslužili. Nesmrtni arhitekt Michael (Ted Danson) jo predstavi robotki Janet, ki ji v nebesih služi kot vodnica. V dobrem kraju ima vsak svojo dušo dvojčico in Eleanorina je univerzitetni profesor etike Chidi. Toda Eleanor se je v nebesih znašla po pomoti, saj so jo zamenjali s humanitarko z istim imenom in narediti mora vse, da je ne razkrinkajo. Chidi se zaveže, da jo bo skušal spreobrniti v resnično dobrega človeka, toda Eleanor ne more iz svoje kože ... Komedija, ki je bila premierno predvajana leta 2016, letos pa spremljamo četrto sezono, je na IMDb-ju ocenjena z 8,2.

Killing Eve (Ubij Eve, BBC America)

image
IMDB Ubij Eve

Serija, ki je zlati globus prinesla Sandri Oh v vlogi Eve Polastri, operativke varnostne službe, ki živi precej dolgočasno življenje, dokler se ne loti lova na Villanelle, sofisticirano, modno ozaveščeno in nadarjeno morilko. Izrazito inteligentni ženski se spustita v vojno mačke in miši po evropskih prestolnicah in postajata vedno bolj obsedeni ena z drugo. Na IMDb-ju je serija, ki so jo premierno predvajali aprila lani, spomladi pa prihaja druga sezona, ocenjena z 8,3.

Članek je bil objavljen v reviji STOP.