Tomaž Ranc
15.5.2020

Šegovc: Tako s komolci so se včasih "butali" v vrstah na koncerte

Šegovc: Tako s komolci so se včasih "butali" v vrstah na koncerte
Tomaž Ranc Snemanje oddaje Sledi, avtorica oddaje Polona Pivec, Slovenj Gradec
Popularno

V Slovenj Gradcu so mariborski RTV-jevci snemali oddajo o najstarejšem še delujočem narodnozabavnem ansamblu v Sloveniji, Štirih kovačih. Hermina Šegovc: Upamo, da proti koncu leta spet kaj zaigramo v živo

Franc Šegovc, vodja najdlje delujoče slovenske glasbene zasedbe, ansambla Štirje kovači, danes, v soboto, slavi 83. rojstni dan, prav te dni pa je RTV Slovenija, natančneje ekipa regionalnega RTV-centra iz Maribora, o njem in ansamblu v Slovenj Gradcu snemala oddajo Sledi. In tako se je nekaj Korošcev s Šegovcem vred znašlo na prvi snemalni dan - v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu, kjer imajo Šegovčevo spominsko razstavo.

Komolci in manj močni objemi

Snemalni termini so bili določeni na uro, saj se zaradi "koronačasa" v muzeju ne velja gnesti, veljajo pa tudi preventivni ukrepi - nošenje maske. Še dobro, da glasbenikom tokrat ni bilo treba peti! Upoštevali so jih tudi tokratni gostje, ki so prišli na snemanje, a kljub temu so sledili prisrčni pozdravi, s komolci in malo manj močnimi objemi.

"A veš, na kaj pa mene spominjajo ti komolci. Z vsakim na eni strani so se včasih "butali" in rinili v vrstah na koncerte," je Šegovc nazorno pokazal in začinil novodobno pozdravljanje s šalo. Soproga Hermina Šegovc pa se je zahvaljevala vsem, ki s(m)o prišli in bili povabljeni k sodelovanju. Snemanje po muzeju sem ter tja je minilo kot blisk: "Po snemanju smo malo posedeli in popili malo mošta. Samo želiva, da se čim prej ustalijo razmere z virusom in zdravjem, veliko nastopov smo izpustili. Sicer je za nas, tiste muzikante, ki nismo odvisni od nastopov, lažje, za tiste, ki živijo od tega, je pa hudo.

image
Tomaž Ranc Franc Šegovc z masko na glavi

Med drugim bomo izpustili veliko veselico v Planici s kar 35 ansambli junija, pa sva z možem posnela že vse reklamne videospote. Tja so želeli spraviti ansamble iz vse Slovenije, veselica bi trajala kar tri dni, zdaj pa so jo prestavili in si prizorišče rezervirali za prihodnjega 26. junija. Upamo, da se bo že letos proti koncu leta kaj odprlo in da bomo tudi mi v živo lahko odigrali, kar vedno radi delamo."

Šegovc je bil na snemanju videti razposajen in tudi zdravje mu dobro služi. "Se zelo trudi, utrjuje zdravje s hojo, ima življenjsko voljo, čeprav njegova skladba pravi, da nič ni večno, se drži tistega najboljšega, življenja," pravi Hermina Šegovc. "Starih gadov" ustvarjalnost še ni zapustila, tako je ravno izšel 47. kovaški projekt - zgoščenka s posnetki lanskega jubilejnega koncerta ob 65-letnici ansambla. Šegovc pa pripravlja tudi svojo drugo knjigo z zgodbami iz otroštva. Po prvi Naš pobej bo muzikant bo naslov druge Rjava zemlja.

image
Tomaž Ranc Štirje kovači, kot so bili videti nekoč - z razstave v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu 

Sledi za dva dni ali za vedno

"Imamo dva snemalna dneva. Delamo zgodbo o najstarejšem narodnozabavnem ansamblu v Sloveniji, obenem pa zgodbo o glasbi, ki je priljubljena povsod po Sloveniji in se z njo, hoče ali noče, sreča prav vsak Slovenec - ker je del skoraj vseh pomembnih trenutkov v življenju posameznika. Pa zgodbo o prijateljstvih, ki trajajo že 65 let, zgodbo o ljubezni, domoljubju in seveda lepi Koroški in njenih ljudeh," je dejala avtorica oddaje Polona Pivec iz RTV- centra Maribor.

Pivčeva je v šestih letih podpisala okoli 60 oddaj, tokratno ustvarja s sodelavcema, ki skrbita za sliko in ton, Damijanom Krajncem in Borutom Kroisem. "To leto jih bom posnela osem, zaradi korone nekaj manj, oddaja pa bo na sporedu, upam, tako je dogovorjeno, čez poletje, ob petkih okrog 21.30 na TV Slovenija 1. Tako je bilo lani," je dodala. Po drugem snemalnem dnevu in pregledovanju materiala bo sledila montažerska obdelava.

Večina oddaj je povezana z ljudmi severovzhodne Slovenije. Z oddajo skušajo iz pozabe potegniti posameznike, dogodke ali dogajanja, ki so pomenili veliko za Slovenijo in njen razvoj, a so velikokrat pozabljeni. Če pa gre za znane stvari ali ljudi, iščejo njihov drugačni obraz.

"Sledi so nastale z namenom populariziranja ljubiteljske kulture, njeno bistvo ostajata kultura in kulturno delovanje v najširšem pomenu besede. Vse, kar nas je ohranjalo skozi čas, ljudje, ki so skrbeli, da se v viharni zgodovini nismo izgubili. V naši preteklosti je veliko dogodkov in predvsem posameznikov, ki so pustili pomembne sledi, pa jih skorajda ne poznamo. Nekatere smo zaradi spremenjenih družbenopolitičnih okoliščin pozabili zavestno, drugih preprosto nismo opazili. Ustvarjalci oddaje želimo te ljudi in dogodke vrniti v našo kolektivno zavest. Z njimi in zaradi njih je naša preteklost naša skupna, naša prihodnost pa povezanost in spoštovanje," je o oddaji še zapisala avtorica.

image
Tomaž Ranc Snemalna ekipa RTV-centra Maribor na delu: asistent in snemalec Borut Krois, snemalec Damijan Krajnc in novinarka Polona Pivec
Veliko nastopov so izpustili, za tiste muzikante, ki živijo od tega, je hudo