STA
27.10.2019

Še ene japonske stopničke za slovo Janje Garnbret od rekordne sezone

Še ene japonske stopničke za slovo Janje Garnbret od rekordne sezone
EPA
Šport

Janja Garnbret se je od tekmovalne sezone v svetovnem pokalu športnih plezalk poslovila z novimi stopničkami. Četrto sezono po vrsti je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v kombinaciji. V Inzaiu je v težavnosti osvojila drugo mesto. Zmagala je Jain Kim iz Južne Koreje, tretja je bila njena rojakinja Chaehyun Seo.

V finale, s katerim se je na Japonskem sklenila letošnja sezona, je Garnbretova napredovala kot vodilna polfinalistka. V finalu pa je bila za malenkost boljša Kimova, ki je zadržala vrh, najboljša Slovenka pa je vpisala višino 39, tik pod njim.

Garnbretova je sezono 2019, potem ko je seštevek težavnosti dobila v sezonah 2016, 2017 in 2017, končala na drugem mestu. Seova je seštevek sezone dobila s 480 točkami, Garnbretova na drugem mestu ima na svojem računu 352 točk.

.

Slovenija (988 točk) je v pokalu narodov v težavnosti sezono sklenila na drugem mestu za Japonsko (1570) in pred Južno Korejo (749). Garnbretova je v disciplini druga tudi na svetovni lestvici.

Dvajsetletna slovenska šampionka letos v težavnosti ni bila tako dominantna kot v minulih treh sezonah. Dvakrat je ostala brez finala v Chamonixu in Kranju z devetim in 13. mestom. Pred Korejko se je uvrstila na uvodni in finalni tekmi sezone v Villarsu in Inzaiu ter na svetovnem prvenstvu v Hachiochiju, na katerem je bila Seova četrta. Zato pa je letos s šestimi zmagami na šestih tekmah osvojila svoj premierni balvanski seštevek. Na svetovnem prvenstvu je s tremi osvojenimi naslovi svetovne prvakinje v treh disciplinah balvanih, težavnosti in kombinaciji poskrbela za nov svetovni mejnik.

Garnbretova si je svojo vozovnico za OI v Tokiu 2020 že priborila na SP.