Andreja Čibron Kodrin
16.4.2020

Še ena priložnost za ustvarjalnost v času pandemije in karantene

Še ena priložnost za ustvarjalnost v času pandemije in karantene
JSKD Logotip KoronaFESTfulFejstFilma.
Kultura

JSKD do 4. maja vabi k izdelavi kratkih aktualnih filmov, sadov skupinskega dela.

Matjaž Šmalc, producent za filmsko dejavnost, iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSDK) pravi: "Ustvarjanje filma je skupinski šport. In ker zunaj na nas preži zlobni koronavirus in ne smemo iz stanovanja, kaj šele, da bi se družili s prijatelji, je vsakršno ustvarjanje filma nemogoče. Vsaj bilo je tako, dokler nismo izumili KoronaFESTfulFejstFilma."

Iščejo kratke filme, ki so nastali v izolaciji. "Igrane, dokumentarne, mokumentarne … vse, kar je krajše od 15 minut. Tema je seveda izolacija. Apokalipsa. Konec sveta. In vse vesele in tragične situacije, ki spadajo tu zraven: sama sem, moj fant pa je v drugi galaksiji (v sosednjem bloku); zmanjkalo nam je toaletnega papirja; očka je spekel svoje prve palačinke …," je slikovit razpisatelj natečaja. Poudarja pa, da morajo ustvarjalci (ti so lahko vseh starostnih kategorij) upoštevati pravilo o skupinskem izdelku. In dodaja namig, kako se tega lotiti: "Pokliči prijatelje (telefon, skype, zoom, jogurtovi lončki z nitko …). Ustvarite idejo, napišite scenarij, naredite casting, potem pa vsak svojo kamero (fotoaparat, telefon …) v roke in vsak posname svoj del filma. Potem pa čarajte v montaži." Naniza še cel kup koristnih nasvetov (najdete jih z vsem podrobnejšimi informacijami o razpisu na http://www.jskd.si/film-in-video/prireditve_film/koronafest_20.htm, kjer je tudi prijavnica).

Rok oddaje filmčkov je 4. maj. Žirija bo izdelke pregledala, prikazani bodo na medmrežju v tednu ljubiteljske kulture (med 15. in 24. majem 2020), najboljši v posameznih kategorijah bodo tudi nagrajeni. Najboljši otroški filmi se bodo uvrstili na Srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev, mladinski na Filmske Vizije – podkategorijo Festivala Vizije – Festivala mladinske kulture, preostali pa na Festival neodvisnega filma. Vsi festivali bodo predvidoma jeseni/pozimi 2020.