Urška Polanc
29.1.2019

Sanacija brežine po tragični nesreči v Breznu zaključena

Sanacija brežine po tragični nesreči v Breznu zaključena
Andrej PETELINŠEK S sanacijo na območju državne ceste so zaključili. 
Aktualno

Sanacija na območju državne ceste Radlje - Brezno, kamor je konec oktobra lani na vozišče padla večja skala, zadela vozilo, oba potnika v avtu pa sta zaradi posledic nesreče umrla na kraju dogodka, je zaključena. 

Na državni cesti, na odseku Radlje - Brezno, se je skala, velika okoli 1,5 metra, s pobočja na glavno cesto prikotalila ravno v času, ko sta se iz smeri Maribora pripeljala 80-letni voznik in njegova 76-letna sopotnica. Skala je zadela vozilo, oba potnika v avtu pa sta zaradi posledic nesreče umrla na kraju dogodka.

image
PGD Radlje Huda prometna nesreča med Breznom in Radljami.

170 tisočakov za sanacijo

V sklopu sanacije so naredili štiri metre širok in do dva metra globok lovilni jarek, ki bo lovil morebitne nalete skalnih blokov iz žarišč na pobočju. Prav tako je pod skalnim grebenom nameščen 160 metrov dolg in pet metrov visok podajno lovilni sistem s sposobnostjo zadrževanja naletov kamenja do 500 kJ. Minirali so tudi kritična zaledna žarišča.  Prav tako je bil Izveden tudi posek dreves na robu zalednega skalnega žarišča, saj so s svojimi koreninami širile razpoke skalnih blokov. Drevesa je označil inženirski geolog ob pregledu skalnega žarišča. Stroški sanacije so znašali 170.000 evrov in vključujejo urgentni pregled zaledne brežine s strani inženirskega geologa, postavitev in odstranitev zapore (vključno s postavitvijo in odstranitvijo New Jersey betonske ograje) ter stroške navedenih sanacijskih del, so nam sporočili iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI).