Jasmina Detela
5.9.2019

Rokodelka iz Dravograda iz svojega konjička ustvarila službo

Rokodelka iz Dravograda iz svojega konjička ustvarila službo
Jasmina Detela
Popularno

Damijana Mithans Bračič je oblikovala je tudi škratke z Gmajne, ki jih ta čas pridno ustvarja, saj je pred vrati jesensko škratovanje.

Časi niso vedno naklonjeni izbirčnosti glede službe. Podobno je pred približno desetimi leti razmišljala tudi Damijana Mithans Bračič iz Dravograda, ki je ob stečaju slovenjgraškega Preventa ostala brez službe.

Po več mesecih neuspešnega iskanja nove zaposlitve se je odločila, da poskuša iz svojega hobija ustvariti službo. Izdelava nakita, poročnega dekorja, angelčkov, škratkov, gozdnih vil, drugih bajeslovnih bitij ali česa drugega je postala njena vsakodnevna rutina, ki jo opravlja z veliko mero ljubezni, potrpežljivosti in natančnosti, saj gre povečini za manjše skulpture.

image
Jasmina Detela Škratki rokodelke Damijane Mithans Bračič

​Unovčila je svoj talent

Kreativnost je pri njej prisotna že od malega. V osnovni šoli je bil njen najljubši predmet likovni pouk. Zelo rada je risala, izdelovala stvari iz mavca in drugih materialov. "A pot me je zanesla v druge vode, obiskovala sem srednjo ekonomsko šolo v Slovenj Gradcu in se zaposlila v Preventu. Petnajst let sem opravljala razna dela v proizvodnji in tudi v poslovnem delu, potem se je zgodil stečaj in pristala sem na cesti. V času, ki so ga zaznamovale slabe gospodarske razmere, ni bilo lahko najti nove službe. Pa nečesa sem se v času iskanja morala lotiti tudi zato, da sem zaposlila svoje misli," se spominja rokodelka, ki kreira svoje izdelke pod blagovno znamko Koru Handmade.

image
Jasmina Detela Damijana Mithans Bračič

V času slabih gospodarskih razmer ni bilo lahko najti nove službe

In kako je zbrala pogum za samostojno pot? "Imela sem že precej znanja, saj sem se v prostem času veliko ustvarjala z modelirno maso. Pa prijatelji in znanci so me spodbujali, naj končno unovčim svoj talent. Če delaš z ljubeznijo in srcem, ne vidiš težav. Moje delo je moj način življenja, v njem uživam," razloži. Trudi se, da je vsak izdelek unikaten. "Težko je v tem poslu odkrivati toplo vodo, saj je trg že prenasičen. Prav zato vsakemu izdelku poskušam dodati svojo noto, da je drugačen od drugih. Ideje mi kar švigajo po glavi. Stremim tudi h kvaliteti, šele ko sem zadovoljna z izdelkom, ga predam stranki. Doslej še nisem imela reklamacije," je ponosna. Zaveda se tudi, da s svojo dejavnostjo ne bo obogatela, nekako se da skromno preživeti. Resnici na ljubo se tudi ona uvršča med ustvarjalce, ki zlahka ustvarjajo, nekoliko manj spretna pa je pri oblikovanju cene.

Velikim serijam se pri svojem delu izogiba, raje oblikuje unikate, največ po naročilu. "Najboljša reklama je od ust od ust. Ne delam veliko na marketingu, ljudje me poiščejo sami. Težko bi si tudi privoščila kaj več, saj bi potem zmanjkalo časa za ustvarjanje. Največ izdelam angelčkov in škratov, poročnih figuric, okrasnih tablic ... Sem tudi avtorica škratov z Gmajne. Nastali so v okviru Dežele škratov, zanje sem pridobila certifikat rokodelstva Art & Craft Slovenija. Ta certifikat imam tudi za angelčke in nekatere vrste nakita," pove sogovornica. V tem jesenskem času je polno zaposlena z izdelavo majhnih pisanih škratov, saj je pred vrati škratovanje.

image
Jasmina Detela Skulpture Damijane Mithans Bračič

Ustvarja v kuhinji

Kotiček za ustvarjanje ima urejen kar v domači kuhinji. Ustvarja povečini dopoldan in ponoči. "Pri tem delu ni ustaljenega urnika. Precej je odvisno od naročil. Pa navdih mora biti, na silo pri tem poslu ne gre. Včasih traja več dni, da se spomnim česa izvirnega, potem pa stres in adrenalin naredita svoje, da je izdelek še boljši," razlaga. Včasih ji pomaga tudi njen mož Uroš, a le pri gnetenju mase, saj je precej trda.

image
Jasmina Detela Damijana Mithans Bračič v domači kuhinji, kjer ima svoj prostor za ustvarjanje

Najraje ustvarja majhne skulpture. Ljudje jo pogosto sprašujejo, kako lahko naredi tako majhnega angelčka ali škratka in ga potem še spravi v stekleničko velikosti centimeter in pol (to je potem obesek za verižico). A bolj je skulptura majhna, bolj jo delo sprošča, pove. Tudi sicer so Damijani v življenju pomembne majhne stvari, osrečujejo jo malenkosti, kot so cvetoči travnik, nasmeh otroka, sprehod v naravi ... Že iz otroštva jo ima zelo rada. Z mlajšo hčerko imata vedno polne žepe, ko se vrneta iz gozda. Iz želodov ustvarja uhane, veje uporabi za dekoracijo ...

image
Jasmina Detela Skulpture iz gline in železa

Je tudi redna obiskovalka mednarodnega festivala Sajeta, kjer zelo uživa. Pod mentorstvom akademskega kiparja Marijana Mirta je izdelala tri skulpture iz železa in gline. Kiparstvo je zanjo nekaj novega. Pravi, da pri njem zelo uživa - in morda je prav to eden novih izzivov za prihodnost.

image
Osebni Arhiv Prostor za ustvarjanje
image
Osebni arhiv Škratek Damijane Mithans Bračič.