Urška Polanc
15.7.2019

Rok Sirk: Poljska je drugi svet, vse je veliko bolj profesionalno

Rok Sirk: Poljska je drugi svet, vse je veliko bolj profesionalno
Zaglebie Lubin Da gre na tujem bolj na moč, je spoznal že na treningu.
Šport

Korošec se je iz slovenske lige preselil v prvo poljsko, kjer bo združil moči z nekdanjim članom vijoličastih Damjanom Boharjem.

Čeprav je Korošec, Rok Sirk že lep čas ne živi v Dravogradu. Pri 25 letih je šel prvič v tujino, odlična strelska forma pri Muri mu je odprla pot v klub Zaglebie Lubin, ki je prejšnjo sezono končal na šestem mestu ekstra klase. Tam bodo po novem kar trije Slovenci, a da bo med njimi tudi sam, Sirk ni pričakoval. "Vse se je odvilo zelo hitro, v treh dneh. Menedžer me je poklical, da obstaja možnost, in sem zagrabil priložnost," nam je povedal sogovornik, ko smo ga poklicali v Lubin, 20-krat večje mesto od njegovega domačega.

Kakšni so prvi vtisi?

"Ravnokar sem se preselil, pred 14 dnevi sem šel podpisat pogodbo in v Varšavi opravil zdravniške preglede, sledile so priprave na Nizozemskem. Spoznal sem soigralce in trenerje. Če primerjam s Slovenijo, je to drug svet, vse je veliko bolj profesionalno, česa takega nisem bil navajen. Pogoji so fenomenalni. Zraven stadiona imamo kar štiri igrišča z naravno travo in dve z umetno. Poiskal sem si že hišo, zdaj čakam še družino, ki se mi bo čez kakšen mesec pridružila. Za zdaj sem tukaj s psom, angleškim buldogom. Lubina še nisem utegnil raziskovati, saj sem v mestu šele tretji dan, prva dva dneva smo trenirali, danes (v petek, op. p.) pa igrali tekmo."

image
Zaglebie Lubin Vse se je odvilo hitro, v treh dneh, in Sirk je dobil dres poljskega prvoligaša.

Že opazite kakšne razlike med poljskim in slovenskim nogometom?

"Poljske lige prej nisem podrobno spremljal, malo bolj le Slovence, ki tam igrajo. Kaj ekstra o klubu nisem vedel, vse je zame novo. Na Poljskem je vse bolj na moč, igra je bolj fizična, tempo je intenzivnejši, nekaj časa bom potreboval, da se navadim. Mislim, da mi za zdaj gre dobro, saj sem na prijateljski tekmi (proti Gorniku Polkowice, Lubin je zmagal z 2:1, op. p.) dal prvi gol. Čez en teden začne sezona. V primerjavi s Slovenijo opažam velike razlike."

Je k prestopu k poljskemu prvoligašu Zaglebie Lubin pripomogel Damjan Bohar, ki bo tam igral že drugo sezono?

"Bohar je srečen na Poljskem, povedal mi je veliko stvari o mestu in o klubu. Gotovo je to pripomoglo, dosti mi je pomagal, še zdaj mi pomaga urejati zadeve. Pa tudi Saša Aleksander Živec, ki je prestopil skupaj z mano, že štiri leta je na Poljskem, pomaga mi pri prevajanju, zato je gotovo lažje. Komaj pa čakam, da se mi pridružita dva meseca stara hčerka in punca. Z njima pride še naš drugi pes. Ko pridejo še oni, bo super. Zdaj je na Poljskem le pol naše družine. (Smeh.)"

Z vami bodo torej živeli na Poljskem?

"Da, nimajo izbire. (Smeh.)"

image
Zaglebie Lubin

Ste že razmišljali, kaj si boste kupili s prvo plačo?

"Plača je nekajkrat višja, vendar o tem še nisem razmišljal. Nekaj si bom za začetek privoščil, toda malo moram tudi prihraniti. Prva stvar, ki pa sem si jo na Poljskem privoščil, je hiša, ki je dražja, kot bi bilo stanovanje. Lahko bi vzel stanovanje, ponudili so mi dve, a bili sta v petem nadstropju, brez dvigala, kar bi bilo težavno za punco in otroka. Zdaj jima bo lažje."

Boste pogrešali domovino, koliko se ozirate nazaj k svojim začetkom, tudi v domačem Dravogradu?

"Zdaj bi bilo že deseto leto, odkar bi živel v Mariboru. Družina je še vedno v Dravogradu. Seveda ves čas spremljam, kaj se dogaja. Ko je Dravograd nedavno igral drugo kvalifikacijsko tekmo za vstop v drugo ligo, jo je moralo z mano spremljati pol avtobusa nogometašev Mure. Smo se ravno vozili na tekmo. Vesel sem, da jim je uspelo. Pogrešal bom Maribor in soigralce pri Muri, ampak služba je služba. Nima mi biti za kaj žal, šel sem na boljše."

Vam je kaj žal, da v prejšnji sezoni niste bili najboljši strelec prve slovenske lige?

"Bil sem četrti, seveda mi je žal, zmanjkalo mi je le par golov. Želel sem si, ampak mi ni uspelo, mogoče se kdaj v prihodnosti vrnem, pa mi bo takrat."

image
Aleš Cipot

Dali ste 15 golov. Katero tekmo ste si najbolj zapomnili? Po golih sodeč, ste bili specialist za tekme z Aluminijem.

"Da, tri gole sem dal doma in dva pri njih, to si bom definitivno zapomnil. Najbolj sem si zapomnil tekmo doma z Mariborom. Občutki so res posebni, zanimivo je, ko daš bivšemu klubu dva gola."

Kakšne so vaše ambicije z reprezentanco?

"Najprej se moram dokazati v klubu, začeti igrati in dati kak gol. Igranje za reprezentanco so sanje vsakega nogometaša, to je pika na i kariere. Letos sem bil z B-reprezentanco na pripravah. Zdaj moram počakati."

Kako se boste kosali s Poljaki?

"Po prvih občutkih ... Fizična igra je zadeva, ki se je moram še navaditi. Mislim, da mi lahko uspe. Treba bo dajati gole. Trener me je hotel, ker sem dober z glavo, veliko golov dam na tak način in to mu želim ponuditi."