GR.G.
11.9.2019

(FOTO in VIDEO) Reka, ki teče skozi Zürich, obarvana živo zeleno 

(FOTO in VIDEO) Reka, ki teče skozi Zürich, obarvana živo zeleno 
Reuters
Zanimivosti

Aktivisti skupine Extinction Rebellion, ki opozarja na škodo, ki jo povzročajo podnebne spremembe, so v Zürichu reko Limmat, ki teče skozi center mesta, obarvali živo zeleno. 

Skupina je prek svojih družbenih omrežij delila fotografije akcije, v kateri so člani, oblečeni v majice z logotipom Extinction Rebellion, negibno hrbtno plavali po reki. Kot trupla.

image
Reuters

Odgovornost za akcijo je že prevzelo züriško krilo skupine. Pojasnili so, da je bilo barvilo narejeno iz uranina, ki ima enako stopnjo strupenosti kot jedilna sol. Od leta 1871 se snov pod imenom uranin uporablja pri hidrogeografiji za ugotavljanje naravnih vodnih tokov ter za raziskovanje onesnaženosti pa tudi za ugotavljanje razpok pri vodovodnih in kanalizacijskih sistemih.

Policija sestavo barvila še preiskuje, na akcijo pa so jih opozorili številni klici prebivalcev. 

"Limmat je zelen, to ni vaja. Naše vode so v nevarnosti. Čas je za resnico. Globalno segrevanje ogroža naše ledenike, naše hiše in kulturo. Segrevanje ozračja ogroža našo pitno vodo. Globalno segrevanje ogroža našo elektriko kot tudi življenje v naših vodah," je le del opozoril, ki so jih zbrali na Facebook strani skupine. 

Pobarvanje reke v Zürichu je le del tako imenovane septembrske turneje, ki jo protestniki izvajajo po Švici, akcije pa v prihodnjih dneh načrtujejo še v Ženevi, Fribourgu in mestu Laussanne.