Uroš Zavodnik
14.4.2019

(RECENZIJA) Pudlovka, izjemno inovativen animiran film, ki si jih lahko samo želimo

(RECENZIJA) Pudlovka, izjemno inovativen animiran film, ki si jih lahko samo želimo
Ilustracija: Jernej Kovač Myint
Naslovnica

Prevalje v letu 1835 in Guštanj v letu 1856, ki ju kot kraja v animaciji reprezentira bore malo hiš, katerih pogled utesnjuje hribovita pokrajina okrog in okrog ter dvigajoči se dimniki, ki se v višavah zaključujejo s črnim šopom las ter velikimi pari oči, katerih radovedni pogledi švigajo vse naokoli. Ko pred njih iz daljave zapelje parna lokomotiva z do vrha naloženimi vagoni s kruhom, se jim od sreče obrne svet na glavo. Znajdemo se za temačnimi umazanimi zidovi, kjer nam udarni atmosferični zvoki glasbe, z risbo nakazani stroji in animirana peč, 'Pudlovka', dajo vedeti, da smo v nekakšnem na pol avtomatiziranem industrijskem obratu. Pa smo res, ko se po tekočem traku pred nami in 'Pudlovko' pripeljejo slastni hlebčki kruha. Mehanske roke jih začno izločati in z njimi zalagati 'Pudlovko'. Slastno, po zvočnih in animiranih odzivih sodeč, a tale naša peč bi želela še nekaj slastnejšega, ko se mimo zapelje tablica čokolade. Ni kaj, njena volja je ukaz, dobi tudi to, pa še pijačo za povrh. Od sreče se ji zopet obrne svet na glavo in že smo v njeni notranjosti, kjer se kuha in peče. Spekli so se slastni čokoladni mafini!

image
Ilustracija: Jernej Kovač Myint

Pudlovka je izjemno inovativen animirani film za najmlajše, kjer na koncu pride še razlaga metaforično uporabljenih elementov iz otrokovega vsakdana z 'metalurškimi substancami', ki so v 19. stoletju krojile izdelavo železa. Tea Kovše, ki je idejno in scenaristično oblikovala zgodbo, jo je dramaturško zanimivo vpela v kontekst otrokovega domišljijskega sveta. Režijsko sta film koncipirala Katja Vravnik, ki se je osredotočila na njegov vizualni koncept v prepletu še ohranjenega arhivskega materiala z idejno zasnovo njegove likovne, posebej tudi atmosferične barvne podobe ter Jernej Kovač Myint, ki je film likovno oblikoval, animiral in montažno sestavil. Glasbeno in zvočno ga je v prepričljivo animirano avdiovizualno celoto postavil avtor in izvajalec glasbe, Aleš Gangl.

image
Ilustracija: Jernej Kovač Myint

Gre za svojsko animacijo, kjer se animacijske tehnike prepletajo z likovno zasnovano vizualno podobo, ki nas popelje v preteklost, ki jo odslikava tudi barvna zasnova filma. Film je atmosferičen v vizualni in glasbeno-atmosferski zasnovi in nagovarja tako najmlajše, kot tudi tiste, nekoliko starejše, ki se podobno kot najmlajši soočajo z gibljivo podobo, ko pravzaprav še ni bilo gibljivih slik, kot so nam lastne in samoumevne dandanes, saj se je filmska umetnost rodila šele konec devetnajstega stoletja, v letu 1895. Zato animacija, ki v filmsko-animiranem času seže v prvo polovico devetnajstega stoletja, deluje nadvse realistično, kot da bi zares bili priča tistemu času in prostoru. Lahko si samo želimo, da nas bodo ustvarjalci iz zaključne špice filma, Gledališče DELA, Zadruga ZRaven, Myint.Illustrates in ZircuS še kdaj presenetili s podobno ali celo daljšo animirano podobo iz sveta kulturne dediščine Koroške, ki so jo tokrat ustvarili za Koroški pokrajinski muzej, njegovo enoto na Ravnah na Koroškem.