STA, N.S.
24.10.2019

Razstava na Ravnah: Ko zlomljena drevesa postanejo vir navdiha

Razstava na Ravnah: Ko zlomljena drevesa postanejo vir navdiha
Galerija Ravne
Kultura

Galerija Ravne v četrtek (24. oktobra) odpira razstavo koroškega kiparja Boštjana Temnikerja z naslovom Ko-eksistenca for-me. Kipar na ogled postavlja dela iz cikla Prostor preloma, ki ga zaznamujejo reliefi in prosto stoječe skulpture, sestavljene iz najdenih drevesnih debel. Del razstave je tudi nekaj portretov iz umetne mase.

Podrta in zlomljena drevesa so za kiparja neizčrpen vir navdiha. Na drevo ne gleda kot na odmrlo življenje, temveč je to zanj kiparski material, ki ga je pripravljen znova obuditi. Kiparja zanima mesto preloma, kjer je notranja konstrukcija popustila pod lastno težo in se zlomila, je ob razstavi med drugim zapisal kustos Jernej Kožar.

Princip ustvarjanja Boštjana Temnikerja je obratno sorazmeren modernističnemu: umetnik izhaja iz amorfne oblike in se vrača v upodabljanje, namesto da bi upodobitev poenostavil do te mere, da bi na njej ostali le osnovni znaki likovnega jezika, med drugim še navajajo v galeriji, kjer bo razstava na ogled do 13. decembra.

Boštjan Temniker (1978) je arhitekt, kipar in magister slikarstva. Po končani Poklicni mizarski šoli v Slovenj Gradcu in Srednji lesarski šoli v Škofji Loki se je leta 1998 vpisal na Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in leta 2006 diplomiral. Poleg tega je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomiral iz kiparstva, podiplomski študij pa zaključil na področju slikarstva. Imel je nekaj samostojnih razstav ter sodeloval na več skupinskih razstavah. Živi in dela na Zgornjem Legnu pri Slovenj Gradcu.