Jasmina Detela
5.7.2019

Prostovoljstvo kot del poslanstva

Prostovoljstvo kot del poslanstva
PD Slovenj Gradec Praznovanje 1. maja pri koči pod Kremžarjevim vrhom.
Aktualno

Slovenjgraško PD obeležuje sto let, osrednja slovesnost bo jutri, v soboto, pri Grmovškovem domu na Kopah.

Planinsko društvo (PD) Slovenj Gradec letos beleži sto let delovanja. Ob okroglem jubileju vabijo v soboto, 6. julija na Kope, kjer bo ob 10. uri pri Grmovškovem domu svečana prireditev. Ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik, to je njihova že četrta publikacija.

image
PD Slovenj Gradec Prva koča pod Kremžarjevim vrhom.

PD Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem Matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 podružnica, imenovana Mislinjska podružnica Slovenskega planinskega društva (SPD). Na ustanovnem občnem zboru so izvolili prvi odbor s Karlom Gabronom na čelu ter sprejeli društvena pravila. Društveno delovanje je bilo tedaj usmerjeno predvsem v ureditev planinskega doma na Plešivcu oziroma na Uršlji gori. V takšni organizacijski obliki je delovalo do leta 1941, ko se je začela druga svetovna vojna in je začasno prenehalo delovati. Po končani 2. svetovni vojni so planinski dom na Plešivcu odstopili prevaljski podružnici SPD, so pa člani Mislinjske podružnice po vojni obnovili oziroma zgradili kočo pod Kremžarjevim vrhom s katero društvo še vedno gospodari in jo tudi redno vzdržuje. V upravljanju imajo tudi Grmovškom dom na Kopah, ki pa ga oddajajo v najem podjetju Vabo. Največ zaslug za obnovo koč je imel takratni upravni odbor z Milošem Grmovškom na čelu, po njem je dobila koča pod Kopo tudi ime Grmovškov dom.

image
PD Slovenj Gradec in danes koča pod Kremžarjevim vrhom.

PD Slovenj Gradec šteje okoli 350 članov, vodniki in drugi organizatorji pripravijo okoli 50 izletov letno. Članstvo v zadnjih letih nekoliko upada. Predsednik Danilo Goljat ob tem razmišlja, da je v sodobnem okolju najlaže biti nečlan planinskega društva, saj današnja razvitost omogoča prost dostop do gora za vse, ne glede na članstvo v planinskem društvu: "Na voljo so objekti, naprave in oznake, ki sestavljajo razvejano planinsko – gorniško omrežje. Planinsko društvo pa temelji na prostovoljnem delu in člani za svoje delo ne moremo zahtevati plačila. Prostovoljstvo je za nas del poslanstva in pomemben dejavnik pri delovanju društva. Ponosni smo, ko se ozremo nazaj in vidimo, kako aktivni smo bili v vseh teh letih. Smo prepoznavno društvo v širši okolici, čeprav v teh časih ni lahko krmariti med našimi željami in možnostmi."

V sklopu društva deluje vodniški odsek, kjer skrbijo za varne obiske gora in prijetne kolesarske ture, markacisti zgledno poskrbijo, da je vseh 76 kilometrov planinskih poti varnih in primerno označenih, varuhi gorske narave pa ozaveščajo vse pohodnike o pomenu ohranjanja narave.

V zgodovini delovanja so izdali že več publikacij oziroma zbornikov, prvo publikacijo ob 60. obletnici delovanja (1979) ter dva zbornika ob 70. (1989)

in ob 80. obletnici (1999).

Tudi v prihodnje bodo pripravljali izlete in prireditve, ki so že tradicionalni, kot so kulturni dnevi v koči pod Kremžarjevim vrhom, Žolnirjev in Šisernikov pohod. Prizadevali so bodo tudi pritegniti čim več mladih ter jih navdušiti za hojo v hribe.