Urška Polanc
1.8.2020

Pri filmskih festivalih Shots in Zebra ni ovir za odločno ekipo

Pri filmskih festivalih Shots in Zebra ni ovir za odločno ekipo
Urška Polanc Po pridobljenem dovoljenju NIJZ bojazni, da bi letošnja festivala Shots in Zebra odpadla, ni bilo več. 
Aktualno

V Slovenj Gradcu se danes prične festival animiranega filma Zebra, namenjen predvsem otrokom in družinam. Prihodnji teden sledi že peti mednarodni festival kratkih filmov Shots.

V Slovenj Gradcu je vse pripravljeno za pričetek prazničnega filmskega tedna, ki ga bodo danes odprli s festivalom animiranega filma Zebra. "Že takoj, ko je bila razglašena pandemija, smo rekli, da festival bo. Naše priprave so potekale normalno. V marcu smo imeli razpis za vizualno podobo. Mogoče so se avtorji v teh dveh mesecih prijavljali še bolj kot sicer, saj so verjetno v času korone našli več časa za montažo kakšnih filmov," je povedal Tomo Novosel, direktor festivala Shots.

image
Urška Polanc

S koronakriteriji - organizatorji so pridobili dovoljenje NIJZ - dobro sovpada tudi lokacija festivala, saj bodo pred dvorec Rotenturn z upoštevanjem razmikov in vseh standardov lahko sprejeli do petsto ljudi. Vsak obiskovalec bo, kot velja po covid pravilih, dobil svojo vstopnico. "Pred nekaj dnevi smo imeli generalko in vse skupaj preverili. Obravnavani smo kot kinodvorana, imeli bomo vrste, sedeži bodo označeni, vhod bo letos drugje. Kdor prej pride, prej melje, zato apeliram na ljudi, da pridejo pravočasno. Prizorišče bomo vsak dan odprli ob sedmi uri," je povedal Novosel, ki pravi, da so zaradi letošnje situacije razmišljali še bolj izven okvirjev. Po petih letih ustvarjanja festivala Shots bi sicer bile nekatere priprave rutinske, a ne letos, ko se jim je sprva zdelo, da so spet na začetku. Če bo deževalo, bodo predvajanje filmov prestavili v kulturni dom, kjer bodo po določilih NIJZ lahko sprejeli le do 70 ljudi. "Gre za izjemno entuziastično ekipo, ki ruši vse pred seboj. Ko se oni nekaj odločijo, se jim nič ne more postaviti na pot, naj gre za korono ali kaj drugega," o organizatorjih, ki jih finančno podpira Mestna občina Slovenj Gradec, razmišlja Darko Sagmeister, vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve s slovenjgraške občine.

Povezali in obogatili mesto

"Toliko pozitivnih vibracij, kot se jih tisti četrtek, petek in soboto nabere na rotenturnskem dvorišču, redkokje občutiš. Nekaj je v zraku, ambientu," razmišlja Sagmeister, ki je opazil, da so se na festival vračali tudi obiskovalci, ki niso znali angleško. Letos so se jim organizatorji posebej posvetili, saj so kljub finančni stiski, ki jo posebej občutijo zaradi koronavirusa, poskrbeli še za slovenske podnapise.

image
Nika Hölcl Praper

Prehajanje med prizorišči
Zebra se danes prične ob 17. uri, prvič so jo tudi zaradi praznične podobe prestavili na večerni čas. "Tudi mladostniki bodo lahko doživeli nočni utrip festivalskega življenja, že tako pa smo jo zasnovali, da lahko tudi mlajši publiki zagotovimo svoj prostor. Tako lahko tudi v manjšem mestu vidijo film, ki prihaja iz Venezuele, s Tajvana ... Želimo kreirati kulturno polje izmenjav in raznih tradicij, raznih pogledov, različne kulture, odpiramo mednarodni prostor. Želimo, da Slovenj Gradec postane filmsko, izobraževalno in turistično mesto," je povedala Maša Flogie, ki je skupaj z Jernejem Myintom ustanovila festival Zebra.
Zakaj Zebra? "Ustvarili smo hibrid našega konja, ki stoji v osrčju mestnega jedra. Zebra je malo bolj posebna, naša je pisana, ker ni vse črno-belo, prikazuje različne zgodbe življenja," je povedal Myint, ki je tudi avtor celotne Zebrine vizualne podobe. Dodal je še, da se ne zgledujejo po drugih festivalih, ampak so razvili koncept prehajanja med prizorišči. Mestno jedro, kjer bo Zebraraj, bo zaprto, otroci bodo lahko risali po asfaltu, vmes pa se posladkali z vaflji. S pomočjo Zebrinega zemljevida si bodo lahko predstavljali, kako potujejo, zraven bo opis filmov, ogledali si bodo lahko 24 filmov iz 14 držav.

image
Maša Flogie

"V Slovenj Gradcu smo lahko ponosni, da imamo mlado ekipo s takšnim znanjem, energijo, voljo, da Shots in Zebro peljejo že toliko let. Spremljamo, kako rastejo, kako s tem bogatijo mesto, da postajamo prepoznavni kot filmarji. Tej ekipi je uspelo povezati ljudi v našem mestu, filmsko kulturo pa približati, da jo jemljemo za svojo. Gre za medgeneracijsko druženje, ko uživajo otroci, mladi pomladijo starejše, ki se vključujemo v dogajanje. To za našo lokalno skupnost in regijo veliko pomeni," je povedala slovenjgraška podžupanja Martina Šisernik. Festival je lani obiskalo nekaj manj kot 2000 ljudi, Shots pa že štiri leta na platformi Filmfreeway sodi med najboljših sto filmskih festivalov na svetu.

Zebra privablja družine

Festival animiranega filma Zebra po oceni Zale Loparnik iz Javnega zavoda za turizem, šport, mladinske in socialne programe Slovenj Gradec ponuja možnosti za družine. "Imamo družine z drugih koncev Slovenije, ki na Koroškem ta čas ne morejo več najti prenočišč, a se bodo vseeno pripeljale na festival. Možnosti za družine je malo, vedno bolj se razvijajo, a v Sloveniji tega manjka," je povedala in dodala, da festivala privabljata tudi laike, ki jih sicer takšni kratki filmi ne bi zanimali, a pridejo zaradi ambienta in vzdušja.

image
Nika Hölcl Praper

Slovenj Gradec na filmskem zemljevidu sveta

image
Maša Flogie

Takšna prireditev, ki je Slovenj Gradec uvrstila na filmski zemljevid sveta, tako zagotovo doprinaša k turistični prepoznavnosti, je strnila. Tudi letos bodo organizatorji gostili 15 tujih gostov, med njimi so režiserji, producenti. "Pozitivno smo presenečeni, nismo pričakovali, da se jih bo toliko odzvalo," je povedal Novosel. Da z vsemi javnimi zavodi v Slovenj Gradcu odlično sodelujejo, vsi pomagajo na svoj način, ocenjuje Novosel in dodaja, da morajo začeti razmišljati, kako festival na logičen način širiti po Koroški: "Želimo povezati koroške doline, Korošci moramo ostati povezani. To je koroški festival." Kot je izpostavil Sagmaister, so v Slovenj Gradcu razočarani, da na ministrstvu za kulturo festivala ne prepoznajo tudi v luči širše promocije Slovenije in zanj ne namenjajo finančnih sredstev.