Tomaž Ranc
13.2.2020

Prevalje odkrile Šparembleka, on pa svoj rodni kraj

Prevalje odkrile Šparembleka, on pa svoj rodni kraj
Robert Balen Milko Šparemblek, koreograf in plesalec, ob podelitvi Prešernove nagrade, ob njem drugi nagrajenec, fotograf Stojan Kerbler.
Aktualno

Na Koroškem so s ponosom sprejeli novico, da je Milko Šparemblek, ki je bil rojen na Prevaljah, prejel Prešernovo nagrado.

Baletni umetnik Milko Šparemblek se je rodil leta 1928 na Prevaljah, kar pomeni, da ima ta koroški kraj po skladatelju Lojzetu Lebiču zdaj že drugega Prešernovega nagrajenca. Jožko Kert, dolgoletni motor kulturnega društva Mohorjan, ob tem ni skrival ponosa. Kako so Šparembleka pravzaprav odkrili, saj do leta 2010 s Prevaljami ni imel pravega stika? Živel je v Zagrebu in ustvarjalno krožil po vsem svetu.

Rojstni kraj so mu prvič pokazali leta 2010, nato pa je Prevalje obiskal vsaj še dvakrat.

"Mi smo zanj že vedeli, da je bil tukaj rojen in da je to osebnost svetovnega formata na področju baletne umetnosti. Že ko smo ustanavljali društvo, je bil naš cilj tudi predstavitev tistih domačih umetnikov, ki so odšli v svet, in tako je tudi prišlo do našega srečanja z njim pred desetimi leti. Preprosto šli smo ponj v Zagreb, ga pripeljali na Prevalje, mu priskrbeli prenočišče in mu skupaj z društvom baletnih umetnikov pripravili prvi gala baletni večer," se spominja Kert.

image
Tomaž Ranc Na tem mestu je bila nekdaj trgovina Juričan in gostilna Ratajc, kjer se je rodil Milko Šparemblek.

Ganjen prvič videl rojstno hišo

Takrat je Šparemblek, ki danes šteje 91 let, prvič obiskal rojstni kraj in tudi stal na prevaljskem odru, med predstavo pa se je z njim pogovoril predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) Tomaž Rode. "Zelo ganljivo srečanje je bilo to za Šparembleka, saj je prvič po toliko letih pojavil v rojstnem kraju, zlasti ko smo ga pripeljali pred hišo, v kateri se je rodil. Takrat smo mu poklonili tudi fotografijo te hiše, v kateri sta bili leta 1928 trgovina Juričan in restavracija Ratajc. Mož je bil ob tem presunljivo ganjen, zagotovo mu bo ostalo v spominu vse dni," razlaga Kert.

Za New York dober, za Ljubljano ne
Šparemblekovo ime je zabeleženo tudi v Biografskem leksikonu Občine Prevalje Marije Suhodolčan Dolenc in Grete Jukič (2005). Avtorici popisujeta, da je študiral primerjalno književnost in končal Srednjo baletno šolo v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, kjer je bil član in solist baleta za klasični, sodobni in nacionalni repertoar. Leta 1953 je odšel v Pariz, se izpopolnjeval in začel nastopati v znanih skupinah, v New Yorku pa se je izpopolnjeval v sodobnem baletu. Postal je eden vodilnih koreografov, umetnik svetovnega slovesa in bil med drugim direktor baletov v Lizboni, Lyonu, Zagrebu in New Yorku v Metropolitanski operi. Nikoli pa v Ljubljani. In ko so ga vprašali, zakaj ne, je za Dnevnik dejal: "Niso me povabili."

Kot navaja izpis iz krstne knjige, ki nam ga je pokazal Kert, je bil Šparemblekov oče poslovodja - bržkone prav v Juričanovi trgovini, to je v hiši, ki se je kasneje Prevaljačani spominjajo kot nekdanje Pečejeve hiše. Na Koroško je umetnikovega očeta bržkone pripeljala pot trgovca, družina je tri leta živela na Prevaljah, nato pa se je preselila v Zagreb. Umetnikov oče sicer izhaja iz Svetega Križa pri Kostanjevici, mati pa z Grahovega. Milko, nadarjen umetnik, je v svoji zgodbah večkrat poudarjal spomine na počitnice pri babici, omenjal pa je tudi, da je rojen na Prevaljah.

image
Tomaž Ranc Izpisek iz krstne knjige navaja, da se je Milko Šparemblek rodil v hiši Farna vas 104.

Veličine so preprosti ljudje

Že leto prvem srečanju s prevaljskimi rojaki, torej leta 2011, je sledil še drugi nastop Društva baletnih umetnikov na Prevaljah z njegovim obiskom, pripravili so tudi razstavo, umetniku je tedaj delal družbo Vojko Vidmar, ena osrednjih osebnosti slovenskega baleta. Tretjič pa so gala večer kot poklon Šparembleku pripravili leta 2013 ob 100. obletnici rojstva prevaljskega likovnega umetnika Franja Goloba.

V hiši rojena tudi Ljuba Prenner
Po izpisku iz krstne knjige župnije Device Marije na jezeru - Prevalje iz leta 1928, ki nam ga je tolmačil Kert, je kot rojstna hiša Šparembleka naveden naslov Farna vas 104. Po pričevanju Ernesta Korena, ki nam ga je posredovala Greta Jukič, pa je bila v tej hiši rojena tudi Ljuba Prenner (odvetnica in pisateljica, 1906-1977), ki ima od leta 2006 na novejšem objektu na isti lokaciji spominsko ploščo. Kot je potrdil Franc Juričan, upokojeni profesor, sta imela njegov stric Janko Juričan in oče Franc Juričan, družina je prišla na Koroško s Kozjanskega, na tej lokaciji trgovino, eno od treh na Prevaljah, zraven pa je bila gostilna Ratajc, kot nazorno pokaže Juričanova fotografija iz družinskega arhiva. Tukaj bi lahko delal Šparemblekov oče. "V to gostilno so sicer pred drugo svetovno vojno hodili predvsem konservativni orli, k Lahovniku pa liberalni sokoli," je še dejal Juričan. Spominja se tudi, da je nekoč v hrvaškem časopisu v 80-ih letih prebral, da se je Šparemblek rodil "na Prevaljah pri Dravogradu" in da je spodbujal, naj se raziščejo njegove korenine, kar se je kasneje tudi zgodilo.

image
Arhiv Družine Juričan Trgovina Juričan in gostilna Ratajc, kasneje se je ta hiša imenovala Pečejeva hiša.

"Milko Šparemblek je dobitnik mnogih mednarodnih priznanj, saj se je ustvarjalno razdajal od New Yorka, Pariza, Lyona, po nemških mestih, do Ljubljane in je še pri 91 letih aktiven baletnik, kar je svetovni fenomen. Navadno so take veličine preprosti ljudje, ki s svojo besedo in delom izpričujejo globoko umetniško izpovednost. To je človek svetovnega formata, ki ima za sabo bogato umetniško pot, v prostem pogovoru pa je preprost sogovornik, iskren in globok. Taki umetniki tudi manj govorijo o svojem delu, češ, saj so rezultati vidni, kar poglejte in poiščite," o njegovi osebnosti dodaja Kert, o tem pa smo se lahko prepričali tudi ob podelitvi nagrade, ko je spregovoril Šparemblek sam.

Na Prevalje si ga želijo znova povabiti in mu stisniti roko ob prestižni nagradi še letos.