Andreja Čibron Kodrin
1.5.2020

Prevalje: Knjižni noviteti pri KD Mohorjan

Prevalje: Knjižni noviteti pri KD Mohorjan
Vir foto: knjiga Utrinki in kipi Igor Grabec (1939, Slovenj Gradec) se s kiparjenjem ukvarja ljubiteljsko. Po ravenski gimnaziji je študiral fiziko, po doktoratu je predaval na Fakulteti za strojništvo. Raziskoval je naključne pojave v plazmi, pri pokanju in obdelovanju materialov ter v prometu. Objavil je tri knjige in približno 500 člankov. Za raziskovalno delo je bil večkrat nagrajen in izvoljen v Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, Inženirsko akademijo Slovenije, Mednarodno akademijo za proizvodno inženirstvo – CIRP ter Mednarodno inženirsko akademijo v Moskvi. Ob upokojitvi je postal zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.
Kultura

Pri Mohorjanu so te dni izdali dvoje novitet: akademik Igor Grabec je v knjižni obliki objavil svoja likovna dela v lesu z naslovom Utrinki in kipi, skladatelj akademik Lojze Lebič pa glasbeno delo, Sonato za violino in klavir.

Kulturno društvo (KD) Mohorjan Prevalje je te dni na obsežen seznam knjižnih edicij, ki jih je založilo in izdalo v zadnjih letih, dodalo še dve noviteti, je sporočil Jožko Kert.

image
Vir foto: arhiv KOK Lojze Lebič (1943, Prevalje) je, kot povzemamo po Koroškem biografskem leksikonu KOK, ob študiju arheologije obiskoval še Srednjo glasbeno šolo in se po diplomi popolnoma posvetil glasbi. Kompozicijo in dirigiranje je študiral na Akademiji za glasbo, izpopolnjeval se je na Fakulteti za glasbene umetnosti v Beogradu. Vseskozi je sodeloval tudi na mednarodnih srečanjih z evropskimi glasbeniki. Že med študijem se je začel uveljavljati kot dirigent, vodil je APZ Tone Tomšič in Komorni zbor RTV. Službo je začel na srednji baletni šoli kot korepetitor, potem poučeval dirigiranje na Pedagoški akademiji, nazadnje pa glasbenoteoretične predmete na oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Od leta 1995 je redni član SAZU.

Utrinki in kipi

"Avtor je začel že v mladosti oblikovati lesene figure na strojih Tovarne meril v Slovenj Gradcu, kjer je njegov oče vodil slikarski oddelek. Kasneje je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani opravil nekaj tečajev iz kiparjenja in risanja, in ti so še dodatno spodbudili njegovega konjička. Pri tem mu je tudi dosti pomagalo okolje Belske planine na Pokljuki, kjer je poleti ustvarjal velike lesene skulpture iz raznolikih smrekovih debel, medtem ko je manjše skulpture izdeloval pretežno doma," preberemo v predstavitvi kiparja Igorja Grabca na ovitku nove knjige.

Izbor Grabčevih manjših kipov je že prikazan v predhodni knjigi Kipi in stihi, ki je pri KD Mohorjan izšla leta 2009 (leta 2011 še v angleški izdaj, leta 2012 pa tudi v japonščini, nemščini in ruščini). Noviteta pa je namenjena prikazu njegovih velikih skulptur.

image
Naslovnica Lebičeve novitete.
image
Vir: KD Mohorjan Kip z naslovnice Grabčeve novitete. Kot piše v spremnem besedilu h knjigi, skuša avtor pri snovanju oblike skulptur doseči predvsem njihovo ujemanje z okoljem, v katerega so umeščene.

E-naročilo
Tako kot vsa izdana dela pri založbi Mohorjan je mogoče tudi noviteti naročiti na e-naslovu: naročTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Sonata za violino in klavir

Lojze Lebič tokrat priobčuje sonato za violino in klavir. Je sicer avtor številnih zborovskih skladb in priredb ter daljših instrumentalnih in vokalno-instrumentalnih skladb. Njegova dela se predvajajo tako doma kot tudi v tujini. Nekatere skladbe so postale stalni repertoar znanih izvajalcev sodobne evropske glasbe. Mnogo jih je posnetih na ploščah, kasetah in glasbenih CD-jih, piše v Koroškem biografskem leksikonu, KOK. Lebič je prejel številne nagrade, med njimi Prešernovo nagrado (1962, 1966, 1970, 1987, 1994) in leta 2011 Župančičevo nagrado za življenjsko delo. Posveča se tudi publicističnemu delu.

Pri KD Mohorjan je izšlo že nekaj Lebičevih glasbenih del, denimo Štiri Kosovelove pesmi za visoki glas in klavir (2013), Iz srednjeveškega cvetnika, za sopran in orgle (2016), Preludij in etuda (2017), Nasprotja /Contraria, za harmoniko (2017) in Spomin/Reminiscence, sonata za klarinet in klavir.

image
Naslovnica Lebičeve novitete.