N.S.
15.7.2019

Prevaljčanka Tanja Glušič pred svetovnim prvenstvom: Dobro sem pripravljena

Prevaljčanka Tanja Glušič pred svetovnim prvenstvom: Dobro sem pripravljena
PZS Paraplezalka Tanja Glušič.
Šport

Jutri se v francoskem Brianconu začenja svetovno prvenstvo v paraplezanju, na katerem se bo pomerilo 210 paraplezalcev iz 24 držav.

Svetovno prvenstvo Briancon 2019 je najpomembnejša preizkušnja tega leta za slovensko paraplezalno reprezentanco, ki se lahko po zaslugi Prevaljčanke Tanje Glušič in Gregorja Selaka pohvali že s skupno štirimi žlahtnimi odličji s svetovnih prvenstev. Slovenijo bodo v Franciji zastopali trije člani slovenske paraplezalne reprezentance: Tanja Glušič (AK Ravne) v kategoriji omejitve vida B2, Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture) v kategoriji omejitve gibanja RP3 in Matej Arh (AO PD Kranj) v kategoriji omejitve gibanja RP1.

 

"Na sezono smo se začeli pripravljati v začetku leta in mislim, da smo formo dobro tempirali, kar nenazadnje kažejo tudi rezultati iz Imsta. Svetovno prvenstvo je vsakič zgodba zase. Tekmovalcev je vse več, ene poznamo, drugi pa so še neznanka, ampak mi se raje ukvarjamo s sabo. Želim si le, da bi bile smeri kategorijam primerno dobro postavljene. Cilj za vse tri tekmovalce je finale, Grega ima gotovo najboljše možnosti za stopničke in potihem računamo na kakšno medaljo. Bodo pa v paraplezanju počasi potrebne določene spremembe, saj so nekateri tekmovalci umeščeni v napačne kategorije in po fizičnih sposobnostih že v štartu tako izstopajo, da morajo narediti kakšno grobo napako, da niso v vrhu razvrstitve. Ampak včasih je v športu treba imeti tudi malo sreče, tako da se kar brez boja ne bomo odpovedali nobeni zlati medalji," poudarja selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik.

image
PZS Jurij Ravnik, Matej Arh, Gregor Selak in Tanja Glušič.

Glušičeva brez pričakovanj

 

Gluho-slepa plezalka Tanja Glušič, ki ima tudi Aspergerjev sindrom, vrsto avtistične motnje, je leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Gijónu - takrat še pod vodstvom mame Mateje - osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, na svetovnem prvenstvu lani v Innsbrucku pa si pod vodstvom trenerja Jurija Ravnika priplezala bron. Letošnjo sezono je prav tako začela z bronastim odličjem na paraplezalnem mastersu v Imstu. "Na svetovno prvenstvo grem brez pričakovanj, ker ne vem, kakšne smeri bodo postavljene, in ne vem, kako dobra je konkurenca. Če v smeri ni preveč dolgih gibov, imam dobre možnosti za finale. Treniram po programu od začetka februarja in sem kar dobro pripravljena, zato upam na najboljše," pravi 23-letna Prevaljčanka, slovenska športnica leta 2018 med invalidi.

Selak gre po zmago

 

Z dvema bronastima odličjema s svetovnih prvenstev - leta 2016 v Parizu in 2018 v Innsbrucku - se lahko pohvali tudi Gregor Selak, nekdanji član mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so mu leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, od leta 2016 pa športno pot uspešno nadaljuje kot paraplezalec. "Pred svetovnim prvenstvom pričakujem prvo mesto, na to se pripravljam že vse leto in formo sem dobro tempiral. S konkurenco se ne obremenjujem. Kot že lani treniram pod vodstvom Romana Krajnika in grem na zmago," je trdno odločen 30-letni Škofjeločan, ki je za uvod v sezono konec junija že zmagal na mastersu v Imstu.

image
PZS Paraplezalec Gregor Selak.

"Nekaj treme je"

V pričakovanju svojega prvega svetovnega prvenstva je Matej Arh, nekdaj perspektiven alpinist, ki ima po nesreči v zaledenelem slapu leta 2017 paraparezo, to je delna prekinitev hrbtenjače. Od popka navzdol uporablja le 30 odstotkov mišic, delno lahko premika noge, ne more pa uporabljati bokov, gležnjev, zadnjice in večine mišic. "Želim si stopničke, pričakujem pa finale. Seveda imam kot debitant še vedno tremo, ampak za dve smeri v kvalifikacijah se bom poskusil čim bolje boriti, potem pa bomo videli," napoveduje 25-letnik iz Preddvora, ki je v Imstu stopil na drugo stopničko.

image
PZS Paraplezalec Matej Arh.