Urška Polanc
28.1.2019

Prepoznavne prireditve za več turistov na Koroškem

Prepoznavne prireditve za več turistov na Koroškem
Boris Keber Gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem - nočno prizorišče ob baklah
Aktualno

Minuli vikend v Črni beležili dober turistični obisk, tradicionalna gradnja gradov kralja Matjaža privabila dvakrat več obiskovalcev kot leta prej. Postopno do turističnih blagovnih znamk.

Čeprav je koroški turizem daleč od popolnosti, mnogo je namreč še neizkoriščenih potencialov, se je z leti na zemljevid Koroške usidralo kar nekaj tradicionalnih prireditev, ki privabljajo tuje in domače obiskovalce. Na seznam najpopularnejših turističnih atrakcij zagotovo spadajo tradicionalni gradovi kralja Matjaža, prireditev, ki so jo minuli vikend v Črni priredili že 27. leto. To, da so letošnjo gradnjo gradov kralja Matjaža iz Podpece prestavili v dolino, v center Črne, se je izkazalo za dobro potezo.

Letos so stopili korak naprej, nam je povedala županja Črne Romana Lesjak, ki je ocenila, da je bila Črna minuli vikend tako polna kot v času turističnega tedna. "Bilo je zelo živo, ljudje so hodili peš od Mušenika do prizorišča, si ogledali kraj in se zadržali tudi pri lokalnih gostincih," je povedala. Obiskovalci so zasedli tudi vse prenočitvene kapacitete, ki jih premore Črna, nekateri so šli prespat tudi na Sleme. Samo v enem dnevu je prireditev obiskalo toliko obiskovalcev - 5000, kot jih je prejšnja leta v dveh dneh. Podobno število obiskovalcev so našteli tudi v nedeljo, ko je v Črni mrgolelo otrok, po šivih je pokal tudi šotor, kjer so za obiskovalce priredili dober spremljevalni program. "Bistvenega pomena je tudi spremljevalni program, tudi v prihodnje bomo ostali na tej lokaciji, določene stvari pa še bolj dodelali. Del snežne vasi bomo ustvarili že prej, mogoče dodali ledeni šank, nasploh pa skušali privabiti še več graditeljev," je pojasnila.

image
Boris Keber Gradovi kralja Matjaža Črna na Koroškem (foto: Boris Keber)

Zgodovina, tradicija in druženje

V Črno so se minuli vikend vrnili tudi brigadirji in brigadirke, ki so ta del Koroške spoznavali že poleti, ko je občina Črna gostila študentsko delovno brigado. "V Črni smo spletli dobre odnose, zato smo se brez obotavljanja vrnili. Prvič smo se sicer preizkusili v grajenju snežne skulpture, a nam je to predstavljajo izziv," je v imenu desetih študentov, ki so sodelovali, povedala Bernarda Jeraj iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM). Da jim ni bilo težko poiskati motiva, vezanega na ta del Koroške, je povedala, saj so jo v času, preživetem v Črni, dodobra spoznali. Zgradili so snežno skulpturo - vhod v rudnik in rudarja, s katero so zasedli prvo mesto. Ker se v prireditvi prepleta fizična aktivnost, zabava, druženje, zgodovina in tradicija, bodo z največjim veseljem prihajali tudi naslednja leta.

image
Boris Keber Gradovi kralja Matjaža Črna na Koroškem - nočno prizorišče ob baklah. 

Še ena od turističnih atrakcij na Koroškem, ki stalno privablja vedno več turistov, je Podzemlje Pece. "Lani smo imeli, v primerjavi z leti prej, boljši obisk, povečuje se tudi obisk tujih turistov in podzemnih kolesarjev. Ponudbo stalno dopolnjujemo, struktura gostov je različna, za vsakega imamo nekaj," je pojasnila Suzana Fajmut Štrucl, direktorica Podzemlja Pece. Letno jih obišče do 20 tisoč obiskovalcev. Takšno število pričakujejo tudi v prihodnje, bolj kot številke pa želijo ohraniti kvaliteto. Veliko se povezujejo s čezmejnim smučiščem na Peci, Gorsko-kolesarskim parkom Jamnica. Največ turistov jih sicer obišče v poletnem času, pozimi opravljajo nekaj vzdrževalnih del, od marca pa se začne obisk ponovno večati.

Ultra kolesarski podvig
Lani so v Podzemlju Pece odprli novo progo - Black hole trail, namenjeno izkušenim kolesarjem. Peljejo se iz Helene skozi rudnik do Črne oziroma izstopijo na Mežiški strani iz rudnika. "Z našim produktom kajaka smo se uvrstili med petzvezdnična doživetja, v letošnjem letu bomo na naše celotno doživetje na kajaku skušali privabljati več tujih turistov," je povedala Fajmut Štruclova. Black hole festivala se je udeležilo 400 tekmovalcev in še več spremljevalcev iz vseh koncev sveta. Letos veliko obiskovalcev pričakujejo tudi na K-24 ultra trail race, ko bodo deloma tekli skozi rudnik.

Turisti v Slovenj Gradcu štiri dni

Številne prireditve, ki privabljajo večje število turistov, se zvrstijo tudi drugod, na primer v Slovenj Gradcu. Zadnji dve leti je bila ena bolj obiskanih prireditev v Slovenj Gradcu Srednjeveški preludij – dvodnevni festival srednjeveških doživetij. Na prireditvi se ne le prikazujejo srednjeveški običaji, temveč so obiskovalci pozvani k sodelovanju na različnih nivojih - sredstvo plačevanja so srednjeveški novčiči, obiskovalci si lahko sposodijo srednjeveške obleke, sodelujejo lahko pri različnih opravilih, nam je pojasnila Zala Loparnik iz Javnega zavoda za turizem, šport, mladinske in socialne programe (spotur).

Svojstvena blagovna znamka je postal filmski festival Shots. Na festival je vsakoletno prijavljenih ogromno kratkih filmov iz celega sveta, v treh dneh pa prikažejo le izbor najboljših. Ob koncu septembra turisti iz cele Slovenije obiščejo še Deželo škratov, ki jo organizirajo številni prostovoljci. Prireditev, ki traja dva vikenda, obiskovalce popelje v svet otroške fantazije, kjer se srečajo s številnimi, za to območje značilnimi pravljičnimi bitji.

Escape room pritegne
Escape Room Enigmarium Slovenj Gradec, ki je odprt že dva meseca, je do danes obiskalo že več kot sto skupin. "Obiskali so nas pari, skupine do šest oseb, obiskali so nas otroci in tudi že dedki in babice, še bolj pomembno pa je, da so nas obiskale družine, skupine prijateljev in ekipe sodelavcev, ki s sodelovanjem krepijo medsebojno zaupanje. V sobi pobega si čas za zdaj večinoma krajšajo Korošci, ki so prepoznali nov zabaven način preživetja prostega časa. Ko odkrijejo Elizabetin zaklad, prihajajo iz sobe nasmejani in navdušeni. Seveda pa smo že gostili tudi igralce z drugih koncev Slovenije in iz Avstrije, ki so v Slovenj Gradec prišli zgolj z namenom odigrati našo igro. Opazno je, da je bila vzpostavitev nove turistične atrakcije, ki temelji na doživetju, v Slovenj Gradcu in nasploh na Koroškem, nujna. Tudi zaradi izkazanega navdušenja v bližnji prihodnosti načrtujemo podobno doživetje na prostem," je pojasnila Loparjeva.

V lanskem letu so po neuradnih statističnih podatkih, ki so znani od konca novembra, na območju Slovenj Gradca zabeležili nekaj manj kot 29.000 prenočitev, kar je približno v enakem obsegu kot v letu 2017. "Razmerje med domačimi in tujimi nočitvami se je izravnalo, tako da smo našteli skoraj enako število domačih in tujih turistov. Povprečna doba bivanja so bili štirje dnevi," je pojasnila Marija Lah, v. d. direktorja Spoturja.