Nejc Strojnik
15.9.2019

Pravljična vas Leše: Najbolj ustvarjalnim zlati lešnik s čarobno močjo

Pravljična vas Leše: Najbolj ustvarjalnim zlati lešnik s čarobno močjo
Nejc Strojnik
Popularno

V petek in soboto so se Leše že osmič spremenile v Pravljično vas. Letos tudi z nogometnim turnirjem za pokal Pravljične vasi in virtualnim doživetjem pravljičnih kraljestev.

Še boljši, še večji in še bolj obiskan festival je napovedal že petkov Večer v iskanju pravljične svetlobe v kraljestvu pravljičnih bitij. Na ne preveč zahtevnem pohodu, ki se je začel pri leških cerkvah in je bil dolg poldrugi kilometer, se je zbralo krepko čez 100 obiskovalcev. Pohod je bila odlična uvertura v glavni del festivala, ki je v središču Leš potekal v soboto med 11. in 17. uro.

image
Nejc Strojnik

Ob prihodu na festival je bil skoraj nujen obisk leškirske banke. V pravljični vasi si namreč z evri pač ne moreš veliko pomagati. Sprejeli so jih le na banki, kjer so jih po tečaju 1:1 zamenjali za lešnike. No, tudi hrano in pijačo se je dalo plačati z običajnim denarjem. Na banki so otroci prejeli tudi kartonček za zbiranje žigov. Vsak obisk ustvarjalne delavnice je bil vreden en žig, otroci pa so na njih izdelovali torbice, verižice, reševali uganke ali pa le kaj pobarvali. Ko je bil kartonček poln, so se otrokom oči kar zasvetile, noge pa jih nesle proti banki, kjer jim je prijazen bankir kartonček z žigi zamenjal za zlati lešnik in vstopnico za virtualno doživetje pravljičnih kraljestev. Seveda zlati lešnik ni bil navaden zlati lešnik, ampak ima čarobno moč in prinaša srečo ter veselje v vrtcu ali šoli. Veselje pa je vladalo tudi med mladimi nadobudnimi nogometaši, saj je Pravljična vas poskrbela za 1. pokal Pravljične vasi v nogometu. Merili so se v kategorijah U7 in U9.

image
Nejc Strojnik

Poleg delavnic in nogometnega turnirja je veliko zanimanja poželo tudi iskanje skritega zaklada. Otroci so kar tekmovali med seboj, kdo bo prvi razvozlal kakšen namig in kdo bo prvi našel pot do naslednjega. Pravljična bitja so zaklad skrila v gozdu, za še težje iskanje pa so otroke vmes tudi malo povlekla za nos. Veselje je bilo ob najdenem zakladu toliko večje, dragocenosti pa je bilo dovolj prav za vse otroke. Na festivalu je bil pravljična tudi hrana. Leškirska župa, čarovniški flancati, vilinske palačinke in rudarski sladoled, ki je zaradi svoje izrazito črne barve še posebej izstopal. Dogajanje so popestrili Zimski kosci, s katerimi so zapeli ali zaigrali najbolj pogumni otroci, na Leše je prišla tudi slovenjgraška Zebra, ki je pričarala pravljični kino, frizerke pa so poskrbele tudi za tiste, ki si pred prihodom niso uspeli urediti frizure. 

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Ob zaključku je lanski ambasador Jani Prednik predal še žezlo pravljičnih bitij novemu ambasadorju ali bolje rečeno novim ambasadorjem. Žezlo so namreč prejeli prevaljski gasilci, vsi prisotni pa so se čisto na koncu posladkali še s torto velikanko. Da je festival uspel, je potrdil tudi glavni organizator Pravljične vasi Boštjan Gorenšek, ki je izpostavil množico prostovoljcev, brez katerih festivala gotovo ne bi bilo. Kar 123 jih je sodelovalo pri organizaciji, vsega skupaj pa se je na Lešah zbralo okoli 2.500 obiskovalcev, ki so uživali tudi v sončnem vremenu.

image
Nejc Strojnik Pravljična vas Leše 2019
image
Nejc Strojnik Pravljična vas Leše 2019