Tomaž Ranc
14.3.2019

Požari v naravi: Če ne javiš, si kriv, pravi inšpektor Boris Balant

Požari v naravi: Če ne javiš, si kriv, pravi inšpektor Boris Balant
PGD Dravograd Januarski gozdni požar pri Dravogradu.
Aktualno

Korošec Boris Balant, glavni inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v Sloveniji, opozarja: "V devetih dneh, ko je bila razglašena velika požarna ogroženost po vsej državi, je zagorelo 289 krat." Gorelo je tudi na Koroškem, a v manjšem obsegu.

Kakšna so vaša terenska opažanja v teh pomladnih dneh?

"Uprava za zaščito in reševanje je na osnovi meteroroloških napovedi in ostalih analiz že 25. februarja razglasila veliko požarno ogroženost, najprej na območju Primorske, Notranjske, nato pa na območju vse Slovenije. To pomeni, da je v tem času prepovedano kurjenje v naravnem okolju, zažiganje kakršnihkoli odpadnih vej ali drugih snovi, pravzaprav je prepovedana uporaba odprtega ognja v naravnem okolju povsod."

Ampak vidimo, da ljudje očitno še vedno to počnejo, kaj nam s tem kažejo in kakšne so kazni?

"Dve stvari lahko iz tega izluščimo. Prva stvar je, da so ljudje slabo ozaveščeni ali pa enostavno ne poznajo prepovedi. Kazni za tovrstna dejanja, če ljudje povzročijo požar ali kurijo v naravnem okolju, so v času prepovedi od 200 do 600 evrov za fizično osebo, kaznujeta lahko tako inšpektorat in kot policija, kadar pa gre pravne osebe ali odgovorne osebe od 1000 do 6000 evrov. V času, ko prepovedi ni, pa si praviloma najprej opozorjen."

Kaj pa okoljske posledice, ti dimi niso videti prav zdravo...

"Kadar dobimo prijavo ali smo obveščeni o tovrstnem početju ali če na kraju ugotovimo, da so pri gorjenju prisotne snovi, ki lahko škodujejo okolju, seveda v ta postopek vključimo inšpektorja za varstvo okolja ali drugega pristojnega inšpektorja."

Nikoli ne smeš kuriti
"Tudi ko ni razglašena požarna ogroženost, ti nikoli ne smeš kuriti na način, da bi ogrožal kogarkoli ali med bloki, hišami... Ogenj se lahko uporablja na urejenem območju, kot so na primer kresovi in so zraven požarne straže, a nikoli ne smeš uporabljati predmetov, ki bi kogarkoli ogrožali. V času razglašene visoke požarne je uporaba ognja dovoljena le v izrednih razmerah (na primer nujno zatiranje bolezni dreves, zatiranje škodljive ambrozije...) - a pod posebnimi pogoji.
Na množičnih prireditvah pa je vselej za varnost, tudi požarno, zadolžen organizator. "Dogajanje, ki ga povzročajo na primer navijači, če se tepejo, kurijo, mečejo pirotehniko, vse leti na rovaš organizatorja," je še dejal glavni požarni inšpektor Balant.

​Koliko požarov pa je bilo v devetih dneh striktne prepovedi za vso državo, Uprava za zaščito in reševanje je nato ukrep 5. marca omejila na območje Primorske, Zasavja, Posavja, Ljubljane?

"V času visoke požarne ogroženosti smo zabeležili 289 požarov v naravnem okolju, seveda pa so bili napoteni gasilci, gasil je tudi helikopter, praviloma pa so prisotni tudi policisti."

Kateri so bili največji požari tistih devetih sušnih dneh in na kakšnih površinah?

"16 hektarjev suhe trave in grmičevja in okoli 3 hektarje borovega gozda je gorelo na območju Žabnika na območju Hrpelje-Kozina, ogenj se je razširil s Hrvaške, pri gašenju je gasilcem pomagal tudi helikopter. Okoli 25 hektarjev gozda, suhe trave in podrasti je gorelo v občini Novo mesto. Na štajerskem koncu so je na Janškem Vrhu v občini Majšperk je šlo za požar na površini okoli 5 hektarjev, s suhe trave se je požar razširil na podrast, pred ognjem obvarovali počitniško hišo in čebelnjak, hektar trav je gorel tudi v občini Zavrč. Zanimiv pa je tudi primer iz 2. marca, ko je zagorelo med Brestovico pri Komnu in Italijansko mejo, občina Komen. Šlo je za požar na italijanski strani, ker so italijanski gasilci prišli na kraj požara z premajhno količino vode, so jim na pomoč priskočili naši gasilci, da se požar ne bi razširil na slovensko območje. Požar so nato pogasili skupaj. Zajel pa je površino slabih dveh hektarjev med slovensko mejo in Medjo vasjo v Italiji. Na Koroškem večjih požarov ni bilo. "

Globa ob kurjenje v naravi v času prepovedi znaša od 200 do 600 evrov za posameznika.

Kaj morajo ljudje storiti, ko vidijo požar?

"Vsak, ki opazi požar ali kurjenje, je dolžan to javiti na številko 112 ali enega od naših trinajstih inšpektoratov. Če kot državljan ne javiš, pa si videl požar, si kriv, saj si dolžan javiti, ker bi lahko nastala škoda, ki bi jo lahko preprečili."