Urška Kereži
26.3.2020
Urška Polanc
26.3.2020

Porodi v času epidemije: Korošica si je želela, da bi bil partner zraven, a ne gre

Porodi v času epidemije: Korošica si je želela, da bi bil partner zraven, a ne gre
Marko Vanovšek Tudi v mariborski porodnišnici so v teh dnevih zelo previdni in so sprejeli številne preventivne ukrepe.
Aktualno

Marsikatero nosečnico, ki je tik pred porodom, te dni skrbi, kako se bo z eno najlepših, a hkrati nepredvidljivih izkušenj spoprijela brez partnerjeve podpore.

Med vznemirjenje in težko pričakovanje trenutka, ko bosta s partnerjem naposled le spoznala junaka, ki je devet mesecev rasel v trebuhu, so se pri mnogih nosečnicah te dni pomešali še občutki tesnobe, morda celo krivice. Večina namreč porod, to nepozabno, a tudi popolnoma nepredvidljivo izkušnjo že tako pričakuje z nekaj nemira, zato si ob zanositvi le težko predstavljala porod, med katerim se ne bi mogla nasloniti na partnerja, ali s skrbjo, da se bi mlada družinica lahko okužila z novim koronavirusom. Kljub temu, da slednji, kot kaže, za zdrave nosečnice in novorojenčke ni nevaren, je vsekakor skrb več v precej neugodnem trenutku, zato so strah, žalost, jeza ob tem popolnoma normalni.

Oče še tri dni ne bo videl otroka

Kot vemo, smo v Sloveniji sprejeli kar nekaj previdnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa in skorajda z vsakim jutrom nas pričakajo novi. Sprva so v porodnišnicah prepovedali spremstvo obporodnih spremljevalk ali doul in že kmalu je enaka prepoved začela veljati za partnerje, ob prepovedi vseh obiskov. Za nosečnice, ki imajo predviden datum poroda v naslednjih dneh, je tako gotovo, da bodo rodile zgolj v spremstvu bolnišničnega osebja, za tiste, ki dojenčka pričakujejo v naslednjem mesecu ali dveh, pa je čas pričakovanja prepleten z negotovostjo, saj nihče ne ve, kaj lahko pričakujemo naprej.

Ena teh je tudi 24-letna Naja Nabernik iz Vuzenice, ki prvega otroka pričakuje konec meseca: "Doma, na bolniški, sem že od decembra, zdaj sem v porodniški, zato me ti ukrepi niso omejili drugače, kot sem bila že sicer. Res je, da zdaj ne hodim v trgovino in po opravkih, le na travnik pred hišo, a drugih posebnosti ni. Poskušam ne razmišljati o situaciji, da nisem po nepotrebnem razburjena, a je težko, saj me ljudje kličejo in sprašujejo, kako in kaj. Še vedno imam upanje, da bo nekdo lahko z mano, želela sem si namreč, da bi bil partner z mano pri porodu," pove. Doda, da na koncu vendarle "ne moreš kaj, ni pa fajn, saj oče še tri dni ne bo videl otroka, čeprav je brez dvoma dobro za vse", razmišlja, a dopušča verjetnost, da bo kasneje, ko bo nastopil dan D, morda vse drugače.

image
Sašo Bizjak

Zaupanje je ključno
Primerna informiranost je zelo pomembna, zato strokovnjaki bodočim mamicam priporočajo, da si pridobijo še nekaj dodatnega znanja o porodu ter s tem podprejo zaupanje vase in v svoj materinski čut. Predvsem pa, da popolnoma zaupajo bolnišničnemu osebju, saj se bodo tako veliko lažje sprostile in prepustile porodu ter tako pomembno prispevale k njegovemu čim prijetnejšemu poteku. V zadnjih dneh se je zato že aktiviralo kar nekaj babic, doul, psihoterapevtk in svetovalk za dojenje, ki si prizadevajo, da bi ženskam v tej situaciji pomagale z napotki za porod in dojenje ter besedami podpore.

Številni preventivni ukrepi

V mariborski porodnišnici je med porodnicami zaradi epidemije seveda čutiti nekoliko povečano zaskrbljenost, nam zaupa strokovna vodja zdravstvene nege oddelka za perinatologijo Rosemarie Franc. Ob prepovedi prisotnosti partnerja ali druge osebe pri porodu ob sprejemu povprašajo tudi o pomembnih podatkih za detekcijo koronavirusa, morebitni povišani telesni temperaturi, kašlju ali stiku z z virusom okuženim človekom. V aktivni fazi poroda pa imajo porodnice nameščene kirurške maske, saj je dihanje pospešeno in med njimi rojevajo tudi porodnice z ogroženih območij, kot je Šmarje pri Jelšah, dodatne preventivne ukrepe v porodnih sobah naniza Frančeva. Enako previdni so tudi na oddelku, kjer intenzivneje zračijo, razkužujejo ter skrbijo za čistočo prostorov na najvišjem nivoju, osebje pa se drži priporočene medosebne razdalje 1,5 metra.

Mamice po porodu z novorojenčkom porodnišnico zapustijo kot običajno po 36 do 48 urah. Navodila, ki jih prejmejo ob odhodu, pa so: samoizolacija, ki velja tudi za svojce, s katerimi živijo, nakupovanje in zapuščanje doma zgolj zaradi najnujnejših potrebščin in absolutna prepoved nestrpnih obiskov, ki bi radi videli novorojenčka. "Vsem nosečnicam svetujemo tudi, da se mesec dni pred porodnim terminom izolirajo, enako pazljivi naj bodo njihovi svojci, ter opravljajo naj res samo najnujnejše obveznosti. Če bi bile v stiku z okuženim, pa naj tega zdravstvenemu osebju ne prikrivajo, ampak povedo po resnici - le tako bomo zajezili virus. Torej ostanimo doma!" ob koncu vsem še enkrat na srce položi Rosemarie ​Franc.

- Vsem nosečnicam svetujejo, da se mesec dni pred porodnim terminom izolirajo.
- Enako pazljivi naj bodo njihovi svojci, ki naj opravljajo res samo najnujnejše obveznosti.
- Mamice po porodu z novorojenčkom porodnišnico zapustijo kot običajno po 36 do 48 urah.
- Navodila, ki jih prejmejo ob odhodu, so samoizolacija, ki velja tudi za svojce, s katerimi živijo.
- Velja tudi absolutna prepoved nestrpnih obiskov, ki bi radi videli novorojenčka.