Damijana Žišt
17.9.2019

Vožnja dekleta z marico: Policist meni, da je bil z odpovedjo prestrogo kaznovan

Vožnja dekleta z marico: Policist meni, da je bil z odpovedjo prestrogo kaznovan
Robert Balen Divja noč v marici je dva policista stala službe. Fotografija je simbolična.
Kronika

Zaradi dogodka julija lani, ko so kranjski policisti dovolili mladoletnemu dekletu, da je sedlo za volan službene marice, v kateri so tudi pili in kadili, so izgubili službo, a jo s pomočjo sodišča hočejo nazaj

Na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču teče pravda med suspendiranim policistom Policijske uprave Kranj Žigo Valjavcem in njegovim nekdanjim delodajalcem - policijo oziroma notranjim ministrstvom. Zaradi dogodka, ki se je zgodil lani julija med nočno izmeno, ko so Valjavec, njegov kolega Nejc Bizant in kandidat za policista Mario Mlinar v službenem kombiju po Kranju in okolici vozili mladoletno dekle, mu dovolili voziti tako imenovano marico ter pili alkohol, je tedanji generalni direktor policije Simon Velički oktobra lani Valjavcu in Bizantu izrekel izredno odpoved delovnega razmerja zaradi hujših kršitev iz delovnega razmerja, kandidat za policista pa policist ne bo postal.

Pričo bodo prisilno privedli na sodišče

Oba policista se s tako strogim ukrepom nista strinjala, zato sta na sodišče vložila tožbo zoper policijo oziroma notranje ministrstvo, Valjavec v Ljubljani, Bizant v Kranju. Pravda med Valjavcem in državnim odvetništvom, ki zastopa notranje ministrstvo, na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču še poteka, za Bizanta pa se je postopek po naših podatkih že končal z izrečeno (a še ne pravnomočno) sodbo, ki je bila v prid notranjemu ministrstvu. Pravda v Ljubljani pa bi se tudi že lahko končala, če bi na sodišče prišla priča Kaja Stojanova, ki je bila usodno noč s policisti v patrulji in celotno dogajanje objavila na svojem instagram profilu. Danes že polnoletna Stojanova je bila že nekajkrat vabljena kot priča, a je vedno tik pred zdajci sporočila, da je ne bo. Zato se je sodišče odločilo, da jo bo na naslednji narok - to bo 8. novembra letos - treba prisilno privesti. Ko bo sodišče to pričo zaslišalo, se bo pravdanje sklenilo in stranki bosta dobili sodbo po pošti.
image
Damijana ŽIŠT Žiga Valjavec se je odločil za tožbo.

Valjavec sicer od sodišča terja, da se izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi razveljavi, da ga vrnejo nazaj na delovno mesto in mu izplačajo plače za nazaj, nam je povedal njegov odvetnik Boris Kanduti. Do zdaj je sodišče zaslišalo Valjavca in nekaj prič. Tožnik je med drugim na sodišču dejal, da njegova vloga pri omenjenem dogodku ni bila tako velika, kot trdijo njegovi zdaj že nekdanji delodajalci. Kajo Stojanovo je v avtomobil povabil Mlinar, ki se je skušal malce pobahati pred prijateljico, alkohola da ni prinesel on, torej Valjavec, prav tako ga ni pil, zato meni, da bi ga tedanji šef policije lahko kaznoval z milejšim ukrepom, ne z najhujšim.

Dogajanje objavila na instagramu

Kot smo poročali, so bili 11. julija lani v policijski patrulji v Kranju 28-letni policist Žiga Valjavec kot vodja, 33-letni policist Nejc Bizant in 20-letni Mario Mlinar, kandidat za policista. Mlinar se je hotel postaviti pred Kajo Stojanov in ji pokazati, kako poteka policijsko delo, zato je starejša kolega prepričal, da so jo nekaj po polnoči vzeli v službeni avtomobil. Sprva sta mu sicer menda povedala, da policija ni taksi služba, nato pa sta pristala, da jo bodo pobrali blizu njenega doma v Stražišču in jo malo peljali naokoli, ker ponoči običajno ni veliko dela. Za volanom službene marice naj bi bil Valjavec. Dekle je v kombiju tako slišalo vse, kar se je dogajalo po policijski zvezi, v avtomobilu je bilo tudi takrat, ko je patrulja nekega voznika avtomobila ustavljala z modrimi lučmi. Vendar pa se njihovo druženje, ki se je sicer končalo okoli pol šeste ure zjutraj, ni končalo le pri tem. Dekle, ki ni imelo vozniškega izpita, je vozilo službeno marico po avtocesti, v avtomobilu so pili alkohol in kadili.

​Zadeva morda sploh ne bi prišla na dan, če se dekle med vožnjo policijskega kombija ne bi snemalo in video objavilo na svojem instagram profilu, kar je opazil neki policist in opozoril odgovorne na Policijski upravi Kranj. Stojanova je objavila še dokaz, da so jo policisti preizkusili z alkotestom, ki pa je pokazal samo 0,07 mg/l alkohola. "Na delovnem mestu vsi malo preveč pijani, samo jaz pridna," se je z rezultatom pohvalila na instagramu. Policisti so jo domov odpeljali okoli 5.30, med vožnjo so prižgali modro luč, ki je namenjena le vožnji med policijsko intervencijo. Poleg omenjenih hudih kršitev so na policiji ugotovili tudi, da sta Valjavec in Bizant v poročilu o delu tisto noč lažno zapisala, da sta ustavila nekega voznika in ga preizkusila z alkotestom. V poročilu sta navedla, da je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal zgornjo dovoljeno mejo, to je 0,22 mg/l. Vendar je bilo kasneje ugotovljeno, da sta si policista to preprosto izmislila, saj pri omenjenem vozniku sploh nista opravila preizkusa alkoholiziranosti.

Čaka ga še kazenski postopek
Na vprašanje, ali so policisti zaradi dogajanja tiste julijske noči tudi v kakšnem kazenskem postopku, na specializiranem državnem tožilstvu (SDT), ki se ukvarja tudi z domnevno nezakonitimi dejanji policistov, odgovarjajo, da so zoper enega policista vložil obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja ponareditev uradne listine. Po naših podatkih gre za Žigo Valjavca, ki je bil tedaj vodja patrulje. "Drugih policistov posebni oddelek ni obravnaval, ker niso bili podani znaki kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti," so še sporočili s tožilstva.