Zmago Gomzi
26.6.2020

(POGOVOR) Marko Šuler: Brez gledalcev ni prave tekme

(POGOVOR) Marko Šuler: Brez gledalcev ni prave tekme
Andrej Petelinšek Marko Šuler si je še posebej dobro zapomnil nesrečni zadnji medsebojni derbi iz sezone 2017/2018.
Nogomet

Nekdanji branilec Maribora in slovenske reprezentance je zdaj z nogometom povezan kot predsednik NK Dravograd.

Marko Šuler je eden tistih nogometašev, ki so v Nogometnem klubu Maribor pustili globoko sled. Steber obrambe evropskega Maribora je od decembra leta 2013, ko je podpisal pogodbo za klub iz Ljudskega vrta, odigral 174 tekem in dosegel devet golov, mojstrstvo pa jo dokazoval tudi v ligi prvakov in evropski ligi. Zadnjo tekmo za NK Maribor je 37-letni Slovenjgradčan z 39 nastopi za izbrano vrsto Slovenije odigral decembra leta 2018 v gosteh proti Domžalam. Spomladi leta 2019 se je s soigralci pripravljal na začetek spomladanskega dela državnega prvenstva, toda poškodba gležnja in tudi druge poškodbe so privedle do tega, da ni odigral nobene tekme več in se maja 2019 odločil za slovo od aktivne nogometne poti. Je pa nekdanji sošolec olimpijke Tine Maze ostal v nogometu - januarja letos je bil izvoljen za predsednika NK Dravograd. "Najprej sem se obotavljal. Nisem vedel, ali naj se lotim novega izziva, nato so me prepričali. Na Koroškem je veliko otrok, ki igrajo nogomet, med njimi je tudi moj starejši sin, in to je na koncu odtehtalo, da sem sprejel mesto predsednika," je Marko Šuler pojasnil razloge za to odločitev.

Žoge ne brca več

Le malokdo ve, da se je Marko Šuler ob nogometu ukvarjal tudi s podjetništvom, a le obrobno, saj mu je ob nogometu zmanjkovalo časa za druge dejavnosti. Ni skrivnost, da je leta 2018 z družinskim podjetjem, ki se je ukvarjalo z izdelavo pohištva, sodeloval pri opremljanju hotela portugalskega zvezdnika Ronalda v njegovem domačem mestu Funchal na Madeiri. "To je že mimo, sedaj sem kot solastnik z dvema partnerjema vpet v nepremičninske posle," razloži: "Nogometa ne pogrešam preveč. Ko sem mu pomahal v slovo, je bilo to resnično slovo. Od tedaj žoge še nisem brcnil, z zadovoljstvom pa s prijatelji zaigram tenis ali košarko, veliko tudi kolesarim, še največ prostega časa pa preživljam z družino. Imam dva sinova. Starejši, ki ima devet let, je vnet nogometaš. Morda bo šel po mojih stopinjah. Mlajšega žoga zaenkrat ne privlači zelo, bolj drugi športi. Pomembno pa je, da se ukvarjata s športom."

Ljudski vrt boljši od Stožic

Marko Šuler je odigral veliko tekem med največjima slovenskima nogometnima rivaloma, Mariborom in Olimpijo. Po nekaterih je z igrišča odhajal zadovoljen, po drugih manj. "To so bile tekme s posebnim nabojem," odločno pove: "V Ljudskem vrtu je bil naboj vselej večji kot v Stožicah, za naelektreno ozračje so poskrbeli predvsem sijajni navijači Maribora. Maribor je nogometno mesto, ljudje živijo za nogomet, derbiji z Olimpijo so praznik nogometa. Vsake zmage nad Ljubljančani sem bil zelo vesel. Zame so bile tekme proti Olimpiji najlažje. Tribune so bile vselej polne, ozračje imenitno, igral sem s posebnim žarom. Težje mi je bilo igrati tekme, kjer so tribune zevale napol prazne, kjer ni bilo navijaškega ozračja, zaradi česar smo se morali nogometaši dodatno motivirati za dobro igro," pojasni Šuler, ki se še posebej dobro spominja ene izmed tekem Maribora proti Olimpiji.

"Zame so bile tekme proti Olimpiji najlažje"

Tiste v sezoni 2017/2018, ko sta se večna rivala udarila v Ljudskem vrtu pred 12.166 gledalci: "Neodločen rezultat bi nam dva kroga pred koncem na široko odprl vrata naslova prvaka, toda kdo danes igra na neodločeno? To je preveč preračunljivo, namera se hitro izrodi. V prvem polčasu smo bili dominantni, v drugem naša igra ni bila več tako zrela, čvrsta in zanesljiva, v izdihljajih tekme smo pri rezultatu 2:2 dobili tretji gol. Na koncu prvenstva smo imeli 80 točk, enako kot Olimpija, a je bila slednja prvakinja zaradi boljšega razmerja v štirih medsebojnih tekmah."

Prednost Maribora dolga klop

Dolgoletnega stebra vijoličaste obrambe smo povprašali, kaj pričakuje od nedeljske tekme med Olimpijo in Mariborom v 30. krogu državnega prvenstva v Stožicah. "To bo za oba kluba pomembna tekma, ne bo pa odločilna za naslov prvaka. Do konca prvenstva je še sedem krogov, na voljo je še 21 točk, tako da se lahko zgodi še marsikaj," je previden. "V Stožicah ne bo šlo le za obračun za točke, to bo tudi boj za prestiž. Je pa res, da bi zmaga eni ali drugi ekipe dala nov zagon. Maribor je v naletu, Olimpija preživlja notranje strese. Zadnje tekme Maribora so me navdušile, pozna se roka novega trenerja. Olimpija je v krizi vodenja, ubada se s kadrovskimi težavami, kar se zrcali tudi v njeni igri. Glede na to, da je v obeh ekipah prišlo do menjave trenerjev, zna biti tudi taktika igre drugačna, kot je bila doslej. Težko je reči, katera ekipa ima prednost, lahko pa rečem, da ima Maribor širok in kakovosten igralski kader in da bi to ob petih možnih menjavah lahko bil jeziček na tehtnici," pojasni Šuler, ki pričakuje zanimivo tekmo: "Rezultata ne želim napovedovati, že marsikdaj sem pihnil mimo. Statistike povedo veliko, a so tudi za to, da se jih spreminja. Žal mi je, da na tekmi ne bo navijaškega ozračja, brez gledalcev ni prave tekme. To je škoda za nogomet. Morda si bom tekmo ogledal v Stožicah, bolj pa se nagibam k temu, da jo bom z družino spremljal doma po televiziji."