Petra Lesjak Tušek
10.1.2019

Pod pokrvavko: Ponovoletni sprejemi županov z zarečenimi kruhki

Pod pokrvavko: Ponovoletni sprejemi županov z zarečenimi kruhki
Krožišče na Ravnah.
Aktualno

Pred- in ponovoletni sprejemi županov so posebna oblika neformalnih druženj, na katerih župani kljub prevladujoči družabni noti vseeno izrečejo tudi kako formalno. In okrog takih lahko zaokrožijo težke debate. Kdo gradi krožišča, kdo mostove, koliko kruhkov bodo stregli v Slovenj Gradcu in zakaj v Mežici vidijo na pol poln in ne pol prazni kozarec.

Pred- in ponovoletni sprejemi županov so posebna oblika neformalnih druženj, na katerih župani kljub prevladujoči družabni noto vseeno rečejo tudi kako formalno, ki nato hitro zaokroži po medijih. Tako je zaokrožila tudi vest o odločitvi za financiranje novega krožišča na Javorniku, ki jo je na svojem sprejemu obelodanil ravenski župan Tomaž Rožen. Zdaj torej poznamo mikrolokacijo unovčenja davka od loto dobitka, ki je po srečnem naključju priletel na Ravne. Sreča je potemtakem po novem naklonjena Javorniku, ki je bil običajno bolj zapostavljeni del mesta, zdaj pa lahko tam pričakujejo novo krožišče, projekt, ki ga bo pognala prav loterija. Če bo novi mariborski župan Saša Arsenović gradil mostove na Dravi, bo že utečeni ravenski župan Rožen poskrbel za večjo pretočnost lokalnega prometa in gradil krožišča. Če bo vmes v prostor umeščena ali premeščena še kakšna forma viva, pa bo zadoščeno še kulturi  - predhodnik Tilna Kluglerja v Slovenj Gradcu Andrej Čas je v krožišču pred vstopom v mesto uredil fontano, Rožen pa v mestu forma vive logično (iz)postavlja forma vivo.

Gradnja krožišč ali mostov nikakor ni samo infrastrukturno vprašanje - gre za veliko več, gre namreč za razvojne vizije in njihovo uresničevanje. Si je pa Rožen nakopal kar nekaj nejevolje z nekaj samovolje, ki je zdaj nasledila njegov poprejšnji angažma na facebooku. Pred volitvami je spraševal volivce po predlogih, kam naj občina nameni loterijski davek. Pobude občanov so nato deževale, veliko se jih je nanašalo na obnovo Rimskega vrelca, kjer pa vsaj za zdaj ne bo (za)vrelo od investicij. Za Rimskega bi moralo v proračun kapniti več denarja in tja drobcev nima smisla vlagati, je očitno sklenil župan. Več od predvolilnega pomenkovanja to zbiranje predlogov ni bilo, aktivnosti županov na facebooku so na sploh pojenjale - konec koncev se od nenehne komunikacije z volivci gotovo utrudiš in so tempirane in intenzivirane na štiriletne konice. To je torej ta participatorni proračun, ki ga volivci postopno spoznavajo - vsak lahko pove, kaj bi imel, skoraj nihče pa na koncu ne bo upoštevan oziroma ne bo dobil ničesar. Na voliščih je participacija še naprej zaželena. 

A vsaka vroča juha se ohladi, preden jo pojemo, večinoma pa vsi v življenju tako ali tako pojemo največ zarečenega kruha. Koliko kruhkov bo na svojem premiernem ponovoletnem sprejemu postregel Klugler, se še ugiba - ni še jasno, kak koncept bo ubral - ali mini kanapeje ali izobilje toplo hladnega bifeja za polne krožnike. Skorajda bi stavili na slednje, pa tudi na veliko muzike. Naj zapoje tudi harmonika. Če je uganka, koliko bo kruha, pa ni dileme, kje bo Kluglerjev sprejem - ja, jasno, natanko na istem prizorišču, kjer je bilo tudi povolilno slavje. V hotelu Vabo, to se razume. Na sprejeme s slogom pa je svoje goste že navadil mežiški župan Dušan Krebel. Vedno so kulturno obarvani in vedno so v Narodnem domu. Tokrat so izzvali s predstavo z vprašanjem, ali imamo probleme s težavami. Vsi imamo težave s problemi in probleme s težavami. A problemi so na svetu zato, da jih rešimo, je optimistično ugotavljal Krebel, ko je nanizal ambicije mežiške občine v letu 2019. V Mežici so pač kozarci že od veselega decembra najprej na pol polni.