Petra Lesjak Tušek
10.6.2019

(POD POKRVAVKO) Malo denarja, veliko muzike. Rjo bo na Ravnah zamenjal sijaj

(POD POKRVAVKO) Malo denarja, veliko muzike. Rjo bo na Ravnah zamenjal sijaj
Jasmina DETELA Rimski vrelec končno pred prodajo?
Aktualno

Zdaj, ko vemo, da po letu 2020 ne bo več rdeče obarvanega ozračja nad jeklarno, ko so na dlani nove ponudbe za Rimski vrelec, ko je jasna odločitev ustavnega sodišča o tretji osi in ko je pred vrati poletna seznona, ki jo kroji najboljši gostinec v mestu - ZKŠTM Ravne, vemo tudi, da smo okoljsko, gospodarsko in družbeno (družabno) na konju.

Na Ravnah ni napočil le čas pomiritve, ampak ob vsem pozitivnem piha še vzgonski veter, ki daje vsem nove zamahe. Zdaj, ko vemo, da po letu 2020 ne bo več rdeče obarvanega ozračja nad jeklarno, ko so na dlani nove ponudbe za Rimski vrelec, ko je jasna odločitev ustavnega sodišča o tretji osi in ko je pred vrati poletna sezona, ki jo kroji najboljši gostinec v mestu - ZKŠTM Ravne, vemo tudi, da smo okoljsko, gospodarsko in družbeno (družabno) na konju. Naravnost praznično vzdušje. 

Pa gremo po vrsti, ker vsak del rabi svojo utemeljitev navdušenja. Boris Štriker, ravenski občinski svetnik in sindikalist stranke SMC, ki je na državni ravni v zadnjih vzdihljajih, lokalno pa se še drži, je na zadnji seji občinskega sveta ugotavljal, da se dandanes ne cedita več med in mleko. Ugotovitev glede na nova dejstva ne pije vode, vsaj ne iz Rimskega vrelca. Točna ni niti v luči napovedi prijaznega sobivanja med Metalom in mestom - ljudmi. Rdečih izpustov po letu 2020 ne bo več, konec koncev pa rja, ki je v ravenskem "luftu", že zdaj ni škodljiva. Morda ni ravno v prid zdravju, kot je pripomnil župan Tomaž Rožen.  A škodi pa tudi ne preveč, ni vse strup, kar se kadi. V uredništvu Pod pokrvavko zdaj razumemo, zakaj je jeklo nerjavno in podpiramo, da je vsa rja v zraku, saj se vendarle v kakovostno jeklo pa tudi ne more zariti. Sploh pa nikoli ne zarjavijo prijateljski, prijazni odnosi sobivanja in hvaležnosti, ki se posebej razcvetijo ob javnih nastopih, ko se hvaležnosti za vse preprosto ne da ubesediti.

Še posebej veliko veselje je, da ni zarjavela prodaja Rimskega vrelca, čeprav je na Rimskem že vse zarjavelo. A tudi tu bo rjo zamenjal sijaj.  Pa so le prispeli novi ponudniki, domači in tuji. Slednji imajo celo zelo razvejano navezo, ki sega vse od Rusije do Izraela in Bosne in Hercegovine. Upamo sicer, da je kapitalsko dovolj močan, da ne potrebuje kakšnega zajetnega kredita, saj bi mu pot v Banja Luki lahko prečkala razvpita posojilourejevalka Dijana Đuđić. To so seveda samo špekulacije, ki jih je bilo okoli Rimskega že toliko, da mu novih nikakor ne privoščimo.

image
Ilustracija: Ciril HORJAK Kaj se kuha pod pokrvavko?

Privoščimo pa vsem ravno prav vroče poletje, saj bo to, kot je na zadnji ravenski seji sveta poudarjal direktor ZKŠTM Aleš Logar tudi obliž na rane javnemu zavodu. Saj posebnih ran zavod niti nima, sploh pa teh, ki so odprte, niso v večji meri (do)solili ravenski občinski svetniki, z izjemno nekaj pikrih pripomb o pretiranem gostinstvu, ki sicer izboljšuje poslovanje. Glede na to, da je bila že zimska sezona nadstandardna, ni vrag, da ne bi bila še poletna, pa četudi zima ni stregla s snežno podlago na Poseki. Kjub temu je bila Poseka v sezoni, ki so jo slovenski žičničarji označevali za naravno katastrofo, bolje obiskana kot leto prej in eno redkih smučišč v vzponu. Očitno so prihajali z drugih smučišč in za nameček še prenočili v Punklu. Pa ne bomo (spet) omalovaževali rezultatov, ki so vidni in ne prirejeni - vsakršno prirejanje, zlasti pa povezano s Poseko, je itak že lanski sneg, na katerega so vsi pozabili, sploh svetniki, ki so tako ali tako že dobili vse odgovore iz poročil, revizij in kar je še bilanc. Pikrost na Ravnah nikomur ne pristoji, zato je bolje, da tulimo v isti, skupni rog in se veselimo novih, neizbežnih uspehov. Včasih bi v vsej birokraciji najraje izobesili belo zastavo, kot se je barvito izražal Logar, a ne, sledil bo prehod iz rdeče v rumeno in naposled čvrsto zeleno cono.

Poletje na Ravnah je vse prej kot dolgočasno, je v novo zloženko in koledar prireditev pripisal župan, in tako bodi tudi tokrat. Čas zabave odžene vse skrbi, sezona piknikov s čevapčiči je medtem živa, raznovrstno pivo teče v potokih.

Malo denarja, veliko muzike! Pa pojdimo s to parolo brezskrbno veselo naprej.