Petra Lesjak Tušek
11.2.2019

(POD POKRVAVKO) Hoteli smo hotele, a hoteli niso hoteli (za)živeti

(POD POKRVAVKO) Hoteli smo hotele, a hoteli niso hoteli (za)živeti
Večer Koroška
Aktualno

Koroška, regija potencialov in perspektiv. Kaj vse je imelo potencial in kaj bi se potencialno lahko razvilo, če ne bi ostalo le pri potencialu. Veliko obetajo nenehni obeti. 

Koroška je regija potencialov in perspektiv.

Potencial ima turizem, ki je nenehno v povojih. So premiki, a potencialno bi jih lahko bilo še več - nakazana je izjemna perspektiva, podobno kot pri mladih športnikih, kadar so talentirani in imajo neko perspektivo, kar potrjujejo z rezultati v mlajših kategorijah. A šele nadaljnja leta pokažejo, ali je kaj potenciala še za več, za naprej, višje, za napredovanje med najboljše. Čas šele presodi, ali se potencial naposled res razvije - čeprav je seveda šport še bolj selektiven in primerjava ni povsem neposredno možna. A nekako v tem smislu se je odvilo s hotelskim turizmom - potencial vrste hotelov je z leti čisto splahnel. Hoteli v Črni, Mežici, Dravogradu, Kotljah so imeli potenciale, a so kar po spisku (pro)padali. Gostov v avtobusih, ki so množično prihajali v naše kraje, nenadoma ni bilo več, izletniški turizem v novem družbenem redu tako ali tako ni imel več računice, ki bi se izšla.

Saj ne, da je bilo ali je tako preprosto, a to ne nazadnje ni in ne skuša biti analiza vzrokov in posledic propada hotelov, pri čemer se je hkrati vzporedno odvilo nekaj novih, boljših zasebnih hotelskih zgodb.

Če izvzamemo Rimski vrelec, ki je bil na udaru denacionalizacije in stečaja hkrati in ki ima nekoliko drugačno zgodbo od ostalih (pa še zdravilno vodo na vrh, ki je itak sama po sebi največji potencial), so se v ostalih hotelih pozneje zvrstili poskusi oživljanja, v katerih so nekateri videli potencial. Hoteli s(m)o torej hotele, a hoteli kar niso hoteli zaživeti. Niti obetavni poskusi nekoč skritega, a znanega nočnega življenja v Trabergu niso trajali dolgo, čeprav bi plesni turizem v nočnih lokalih nedvomno lahko umestili med perspektivne panoge. A tudi to ni šlo, ni bilo dovolj povpraševanja.

image
Ilustracija: Ciril HORJAK

Namesto hotelskih turistov bodo zdaj (pre)urejena poslopja lahko napolnili stanovalci - če in kjer se bodo preostanki hotelskih sob dejansko spremenili v stanovanja. Ustaljeno bivanje namesto pohajkovanj pa tudi ni slabo, lokacije imajo potencial za stanovanjske preureditve in gradnje in za to, da zadržijo vsaj nekaj mladega kadra doma.

Potencial v regiji imajo ceste, ves čas, neskončen, nenehen. Pronica iz lukenj in grap. Očiten je. Veliko ga je in potencialno bodo ceste posodobljene. Potencial ima seveda tretja os. Še bolje in točneje: dogovor o tretji osi. 

Potencial ima pa tudi boljše sodelovanje med občinami in župani, med strankami in listami, nenehen. Izrazi se vsakič, ko je treba sodelovati za široko regijsko in ne le za ozko občinsko dobro. Potemtakem je velik potencial, da se iz ene občine ne vidijo le koristi te občine, ampak cele regije. Kot so potencial v državi pokrajine, med katerimi od nekdaj najbolj obeta prav koroška pokrajina. Potenciala je (naj)več. Toliko obetov na toliko področjih, pa še več potencialnih. 

Tako, potencial naj nas (po)žene še naprej in poželi bomo plodove. Saj kdaj se pa tudi kaj prime in premakne od golega obeta. Odvisno, s katere perspektive gledamo - važno je, da vidimo in prepoznamo perspektivo. Potencialno bi vedno lahko bilo še slabše.